СПЕШНА ПОМОЩ 0895 555 451
EN
VIP профилактика Online Резултати Училище за родители
Back to top hospitalsofiamed.bg

В болница "Софиямед": Отстраниха рядък вид тумор от сънната артерия на 31 годишна жена и спасиха жив

В болница "Софиямед": Отстраниха рядък вид тумор от сънната артерия на 31 годишна жена и спасиха живота йв.24 часа стр. 7

22.1.2016Рядко срещан тумор на сънната артерия са отстранили съдовите хирурзи на УМБАЛ "Софиямед" и така са спасили живота на 31-годишна жена. Тя е потърсила лекарска помощ заради болки и подутина в областта на шията, както и затруднено преглъщане.

"Извършихме преглед и еходоплер, които потвърдиха наличието на туморна формация. Направихме и скенер, който показа, че тумора, се намира върху двете разклонения на сънната артерия. Всичко това наложи оперирането на пациентката", казва д-р Димитър Марков, д.м. завеждащ отделение по съдова хирургия в болница "Софиямед".

По време на операцията се оказва, че формацията е ангажирала освен двете разклонения и общия ствол на сънната артерия, което налага специалистите да премахнат част от нея, заедно с тумора и я заменят със скроена на място съдова протеза. Операцията продължава над 3 часа, а туморът е изпратен за изследване още преди нейният край. Резултатите показват, че става въпрос за параганглиом-условно доброкачествен тумор, който се среща изключително рядко. За патологията на сънните артерии съдовият хирург коментира, че за съжаление през последните години се среща все по-често особено при млади хора. За щастие медицинската диагностика е изключително напреднала, което позволява подобни случаи, като на 31 -годишната му пациентка, да бъдат хванати в ранен етап. Специалистът обръща внимание, че ранното диагностициране на стесненията на сънните артерии може да предотврати инсулт, както и други животозастрашаващи състояния.

"Именно затова симптомите не трябва да се неглижират, а да се потърси специалист навреме. В много от случаите мозъчно-съдовата болест протича и безсимптомно, а стесненията на сънните артерии често се откриват случайно при изследвания по повод други заболявания", уточнява д-р Марков.