СПЕШНА ПОМОЩ 0895 555 451
EN
VIP профилактика Online Резултати Училище за родители
Back to top hospitalsofiamed.bg

В света 200 млн. души страдат от остеопороза, а 400 млн. са диабетиците

Едно от усложненията на захарния диабет е остеопорозата, а ранният и добър контрол на диабета по-рядко води до фрактури, сочат изследванията на ендокринолозите у нас.  За профилактика на остеопорозата огромна роля има физио- и кинезитерапията.

      

Добрият контрол на кръвната захар при диабетици е основна превенция на диабетна остеопороза, посочва проф. Анна-Мария Борисова, председател на Българското дружество по ендокринология и един най-известните ендокринолози у нас и по света. За връзката между двете заболявания:

 

„Значимо е във възрастта 50-59 нарастването на диабета, а това е точно възрастта, когато е и остеопорозата. Вижте какво неприятно съвпадение. Остеопорозата е епидемия в света. 200 млн. имат остеопороза в света. А диабетиците са 400 млн. 40% от жените и 30% от мъжете ще имат една или повече фрактури до края на живота си. Честотата на фрактурите при диабетици е по-висока. Смъртността от бедрена фрактура е от 20 до 50% - почти половината умират през първата година. Диабетът се приема за рисков фактор за фрактури. Тези две епидемии са вплетени една в друга и трудно можеш да ги разделиш“.

 

Захарният диабет е рисков фактор за остеопороза и фрактури, тъй като фрактурите може да се дължат на диабетната невропатия, очни проблеми, хипогликемия.

 

Остеопорозата се открива случайно, тя няма симптоми и единствената клинична проява на болестта е фрактурата, но когато се появи фрактура, вече е късно. Рисковите фактори за остеопороза са тютюнопушене, ниска двигателна активност, диета, бедна на белтък, калций и витамин Д, алкохолизъм, наследственост, диабет тип 2, артрит, някои лекарства.

 

В България са извършвани проучвания през 2016 г., които показват, че броят на известните болни от диабет се увеличава и болестта засяга над половин милион българи, а вероятно над 100 хиляди диабетици не са диагностицирани, допълни още проф. Борисова.

 

Физическата активност е превенция както за диабета, така и за остеопорозата, като най-важна част от упражненията са свързани с подобряване на координацията и равновесието, казва Мария Гарванова - рехабилитатор и кинезитерапевт в болница „Софиямед". Тя обясни:

 

„Много са важни двигателните упражнения. Трябва да има движение, да не се застоява на едно място. Много са важни движенията за координация и равновесие като профилактика на падането, защото костите са изключително чупливи, чувствителни. Другото важно е да се разпределя тежестта при пазаруване – да не е повече от 3 кг. във всяка ръка. Да се седи с изправен гръбнак. Да се направи навреме измерване на костната плътност. В следствие на получена болка в гръбнака е хубаво хората да се изследват. Упражненията с малки гирички подобряват плътността на костите, действат засилващо“.

 

Симптомите за остеопороза са люпене на нокти, падане на коса, при падане най-често се чупи тазобедрената кост, добави още Гарванова.

 

 Още по темата можете да чуете тук.