EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

В “Софиямед” лекуват сърцето с “космически” ангиограф

14.4.2014г.
в.Труд
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4034854


Отделението по кардиология и инвазивна кардиология в столичната Многопрофилна болница за активно лечение "Софиямед" се сдоби с последно поколение ангиограф Allura Centron. Техниката е почти "космическа" и е на световния пазар  едва  от втората половина на 2013 г., като се инсталира за първи път в България. Апаратът вече се използва за диагностика и лечение на пациентите със сърдечно-съдови заболявания в МБАЛ "Софиямед".

Модерният дизайн на системата и окомплектовката с функции и програми позволява на едно място да се извършват както коронарни процедури и изследване на сърдечни клапи, така и процедури на периферно-съдовата система от главата до стъпалата на пациента. Благодарение на този апарат лекарите могат да разчитат на високо качество на образа, като има възможност и за извършване на триразмерна ротационна ангиография. Така се получава пълна информация при интервенции в областта на главата и торакса. Софтуерът позволява прецизни измервания и анализ на функциите на изследваните органи и системи, а апаратурата за следене параметрите на кръвоносната система (т.нар. хемодинамична мониторна система) дава детайлна информация за състоянието на пациента във всяка секунда. Функцията за усилване на образа при поставянето на стентове в тялото увеличава прецизността при работата  на  инвазивните кардиолози. Триразмерната ротационна ангиография подпомага специалистите при планиране на лечението в ендоваскуларните процедури, неврологичните процедури или съдовата хирургия.

Дизайнът на системата позволява да се извършва изследване и лечение на периферните съдове в много голям обхват, без да се премества пациентът, което ускорява и облекчава процедурите и повишава комфорта на болния. Апаратът е произведен от Philips Healthcare и съчетава разработените до момента технологии на производителя, както и най-новите постижения при образната диагностика.

 

Доц. Добри Хазърбасанов, завеждащ отделението по кардиология и инвазивна кардиология:

С апарата виждаме ясно всички запушени съдове

 - Доц. Хазърбасанов, при какви заболявания ще ползвате новия ангиограф в болница "Софиямед"?
- Можем да правим диагностика и да лекуваме заболяванията на сърдечно-съдовата система като исхемична болест на сърцето, остър инфаркт на миокарда, остър коронарен синдром, остра и хронична сърдечна недостатъчност и запушвания на кръвоносните съдове, както и на артериите на долните крайници, каротидните и мозъчните артерии. Освен това благодарение на втория апарат имаме възможност да реагираме по-гъвкаво, защото понякога се налага спешна реакция при  спешна друга интервенция.

- Как точно ще ви помага новата апаратура?
- Ангиографията всъщност е начин за рентгеново изследване на съдовете, което позволява да се определи мястото на стеснението, където е запушването, както и патологичното разширение при аневризми.

- Колко пациенти ще ползват новата техника?
- Годишно през нашето отделение минават над 3000 души, като при над 85% от тях се налага да извършваме ангиография. Благодарение на съвременната апаратура, с която болница "Софиямед" разполага, ние можем да предложим на своите пациенти  най-модерните методи на лечение  в условията на максимален комфорт, както и пълна гама неинвазивни и инвазивни методи на диагностика и лечение на съдовите заболявания, и то от топ специалисти в областта.