СПЕШНА ПОМОЩ 0895 555 451
EN
VIP профилактика Online Резултати Училище за родители
Back to top hospitalsofiamed.bg

В "Софиямед" имплантираха ново поколение каротиден стент

Труд стр. 24 
9.12.2016

На 77 годишен мъж с прекарани 2 поредни инсулта и установено критично стеснение на каротидната артерия са помогнали инвазивните кардиолози от УМБАЛ "Софиямед" чрез поставянето на последно поколение стент. Мъжът е постъпил по спешност в болницата със симптоми на 3-ти инсулт и транзиторни исхемични атаки. Според специалистите той е бил показан за извършване на каротидно стентиране -отпушване на сънните (каротидни) артерии през малка дупчица на кожата през артерията на крака. Каротидното стентиране се извършва в случаи при стеснение на вътрешната каротидна артерия, по-голямо от 75% и при наличие на симптоми, свързани с това стеснение - транзиторни исхемични атаки или мозъчни инсулти.
Заради особено рисковата анатомия на мястото, където трябва да се постави, кардиолозите решават да поставят не стандартен стент, а такъв от най-ново поколение. Той е с допълнителна фина мрежа с малки отвори, предпазващи от усложнения след манипулацията като последващи инсулти заради емболизиране на материал от плаката на стенозата (емболична протекция). Системата за поставяне на стента от най-ново поколение е установена в световната практика след голямо рандомизирано проучване, но се използва за първи път в България. За съжаление все още този вид стент не се реимбурсира от касата, но специалистите се надяват и това да се случи скоро. Одобрен за употреба в Европа е през 2016 г., а преимуществата му са доказани.
"Рискът от повторен след интервенцията инсулт е много по-малък, пациентът остава в болница само 2-3 дни, тоест поставянето на този вид стент е много по-щадящ и по-малко инвазивен за пациентите и няма необходимост от постоперативна рехабилитация. Контролът след това се осъществява чрез консултативен преглед на 15 и 30 ден, а качеството на живот на пациента не е нарушено по никакъв начин", коментира началникът на Клиниката по кардиология и инвазивна кардиология в Университетска болница "Софиямед" доц. Добри Хазърбасанов. Той уточнява, че в случаите, когато е индицирано, имплантирането на този вид стент е с по-добри резултати от оперативното лечение(каротидна ендартеректомия).
Мозъчният инсулт по данни на Световната здравна организация е едно от най-честите заболявания при възрастните, водещо до инвалидизация или смъртност. Изключително важно е да се опознават навреме и лекуват контролируемите рискови фактори като артериална хипертония, захарен диабет, предсърдно мъждене и други сърдечни нарушения с кардиоемболичен риск, дислипидемия, атеросклероза на мозъчните съдове, значими стенози на каротидните артерии - т.нар. първична профилактика на мозъчно-съдовата болест.
"Важни са също така диетата и храненето, ограничаване и спиране на тютюнопушенето, физическата активност и ограничаване приема на алкохол. При налични транзиторни исхемични атаки (преходна огнищна мозъчна дисфункция най-често за около 1 час и до 24 часа) или реализиран вече мозъчен инсулт поради риска от последващ по-тежък инцидент е необходимо във възможно най-бърз порядък да се започне лечение (в първите 4,5 часа от инсулта това включва венозна тромболиза при подходящите пациенти), а така също и да се установи причината за инсулта. В случай че това е значима стеноза на вътрешната каротидна артерия в подострия или хроничния стадий на инсулта или при налични транзиторни исхемични атаки, се обсъждат стентиране на каротидната артерия или оперативна ендартеректомия", коментира доц. д-р Велина Гергелчева, началник на Клиниката по неврология в УМБАЛ "Софиямед".
Специалистите препоръчват, ако забележим някои от симптомите на инсулта като слабост или изтръпване на ръка и/или крак, изоставане на устен ъгъл и говорни нарушения, възможно най-бързо болният да бъде транспортиран до специализиран център за лечение на инсулти.