EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

В "Софиямед" отстраниха от бъбрек камък, по-голям от топка за голф

в. 24 часа
2.5.2014
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4062631

Камък с размер по-голям от топка за голф отстраниха уролозите в столичната болница „Софиямед“ от бъбрека на 49- годишна пациентка. Тя постъпва в болничното заведение със силни болки в поясната област и тежък възпалителен процес на бъбреците. При извършения преглед и проведеното изследване с КАТ скенер се установява, че пациентката има освен това и необичайна аномалия - добавъчен бъбрек, в който се разполага камък с рекордните размери от 6 см. в диаметър. Аномалията се характеризира с наличие на два бъбрека с две пиелокаликсни системи, разположени близко един до друг, които се намират от едната страна на гръбначния стълб, и с различна локализация.
 „Наложи се да оперираме пациентката по спешност чрез класическа отворена операция, тъй като размерите, формата и най-вече локализацията на камъка не позволяваха възможност за друг достъп или използването на миниинвазивни техники като разбиване с лазер или ултразвук. Операцията продължи около час и не се наложи допълнително кръвопреливане. „В момента пациентката се чувства добре и не изпитва болки или друг дискомфорт“, коментира д-р Иван Велев, завеждащ отделението по урология в болница „Софиямед“. Той допълва, че това един от най-големите камъни, които е отстранявал по време на операция във вече над 24-годишната си професионална практика, но същевременно подчертава, че камъните в бъбрека и уретера днес могат да се лекуват почти изцяло само със съвременни малкоинвазивни методи и класическото оперативно лечение е сведено до 2% от случаите. В отделението по урология в столичната болница „Софиямед” д-р Велев и екипът му извършват както класически урологични операции, така и ендоскопски миниинвазивни. В болницата е инсталиран и последно поколение пулсов Холмиум лазер, с който могат да се разбиват миниинвазивно камъни в цялата уринарна система - от бъбречни чашки през уретера до пикочния мехур. „Всичко зависи обаче от структурата на самия камък, както и от неговото разположение“.
 „Болката от криза при наличие на камъни в бъбреците е една от най-силно усещаните от пациентите. Ако имате силна болка в поясната област заедно с висока температура и треска, чувствате се необичайно изморени трябва да отидете до най-близкото урологично отделение незабавно. Но понякога, камъните нарастват изключително бързо без никакви сериозни симптоми и могат да изпълнят почти изцяло кухината на бъбрека“, предупреждава специалистът. Според него липсата на установени профилактични навици и страх от операция сред българите оказват изключително влияние върху развитието на бъбречнокаменната болест. „Увреди ли се бъбрекът, може да пострада целият организъм. Много хора с проблеми с бъбреците имат и оплаквания от сърцето, защото двата органа са свързани. По тази причина е установена по-голяма смъртност от сърдечни заболявания при бъбречноболните. Ето защо спазването на общите принципи на профилактика, като диети, повишената консумация на вода, както и регулярните прегледи при специалист са правилните превантивни действия за намаляване на тази висока честота. Да се яде балансирано с много плодове и зеленчуци. Да не се прилагат строги диети. Строгите протеинови диети например са вредни за здравето като увеличават с до 3 пъти риска от образуване на калциев камък в бъбреците“, допълва д-р Велев.
Специалистът съветва пациентите си с диагностицирана бъбречнокаменна болест след отстраняване на вече образувани камъни да направят известни промени в начина си на живот. „Пийте повече течности като приемате от 2,5 до 3 литра дневно на равномерни количества през целия ден. Проследявайте какво количество урина отделяте за ден – не трябва да бъде по- малко от 2-2,5 литра на ден, цвета на урината трябва да бъде светъл. Спазвайте балансиран хранителен режим с разнообразна храна и намалете количеството на приеманата сол“.