СПЕШНА ПОМОЩ 0895 555 451
EN
VIP профилактика Online Резултати Училище за родители
Back to top hospitalsofiamed.bg

В "Софиямед" пришиха успешно отрязан от секира палец на 17 г. момче

В "Софиямед" реплантираха отрязан от секира палец


Труд стр. 32

15.7.2016

Успешна реплантация на палец на ръката на 17 г. момче, пострадало при битов инцидент, е извършил екипът на доц. д-р Маргарита Кътева, един от най-добрите хирурзи на ръка у нас.

Момчето от с. Бързия е пострадало, докато рязало дърва за зимния огрев. По невнимание той отсича целия палец на лявата си ръка със секирата. Благодарение на бързата медицинска намеса, която му е оказана, момчето е транспортирано в Центъра по хирургия на ръката и реконструктивна хирургия в столичната университетска болница "Софиямед", в който се обучават специалисти от цялата страна.

На 6-тия час след злополуката екипът от "Софиямед" пристъпва към сложната интервенция - реплантация на палец (свързване на кости, сухожилия, нерви и съдове, с цел възстановяване на кръвотока). Операцията продължава 4 часа.

"Това, което ни различава от животните, е, че ние имаме палец - може да направим т.нар. опо-зиция, т.е. да противопоставим палеца на другите пръсти и да успеем да хванем. Именно и в това се крие абсолютното ни задължение да реплантираме", коментират лекарите извършили операцията в "Софиямед" - д-р Калин Димитров и д-р Калин Ангелов.

17-годишното момче вече е изписано от лечебното заведение след гладък постоперативен период. В момента му се провежда ранна постоперативна рехабилитация, като след месец и половина той ще може пълноценно да използва палеца си, казаха за "Труд" от болницата.

По повод сложната микрохирургична интервенция ръководителят на Центъра по хирургия на ръката и реконструктивна хирургия в "Софиямед" доц. Маргарита Кътева коментира, че подобни операции се извършват рутинно от екипа й.

"Битовите инциденти, както и трудовите злополуки са факт, но важното е хората да знаят, че има на кого да разчитат", казва тя.

Като председател на Дружеството по хирургия на ръката доц. Кътева коментира, че една от основните й задачи е да бъде създадена мрежа от хирурзи на ръката в цялата страна.