СПЕШНА ПОМОЩ 0895 555 451
EN
VIP профилактика Online Резултати Училище за родители
Back to top hospitalsofiamed.bg

В „Софиямед” разбиваме камъните в бъбреците чрез ендоскопска лазерна литотрипсия

Д-р Иван Велев, началник отделение по урология в УМБАЛ „Софиямед“:

В „Софиямед” разбиваме камъните в бъбреците чрез ендоскопска лазерна литотрипсия

в.Телеграф

 Камъните в бъбреците се образуват при кристализирането на минерали и киселинни соли в урината. Могат да се образуват при всеки, при дисбаланс в начина по който в тялото се образува урина. Това може да бъде свързано с количеството течности, които се приемат и дали в урината има вещества, които предизвикват образуването на камъни. Най- честа е появата им при лица на възраст между 30 и 50 години. В момента в България от бъбречни камъни страдат около 400 хиляди души. Хората, които до края на живота си ще образуват бъбречен камък, са над 800 хиляди. България се счита за ендемичен район за бъбречно-каменна болест и се характеризира със значително по-висока честота на заболяването от средната за Европа. Живеещите в райони с мека вода са по-склонни към образуване на бъбречни камъни, отколкото живеещите в райони с твърда вода.

По повод Световния бъбречен ден -9-ти март, началникът на отделението по урология в УМБАЛ „Софиямед“ д-р Иван Велев, коментира, че липсата на установени профилактични навици и страх от операция сред българите оказват изключително влияние върху развитието на бъбречно-каменната болест.

„Увреди ли се бъбрекът, може да пострада целият организъм. При около един на десет души в даден момент се образува камък, като вероятността да се образува през живота е 5 до 10 %.  Липсата на установени профилактични навици сред българите оказва влияние и всички ние обръщаме внимание на болестта, едва когато ни застигне. Ето защо спазването на общите принципи на профилактика, като диети, повишената консумация на вода, както и регулярните прегледи при специалист са правилните превантивни действия за намаляване на тази висока честота”, коментира урологът.

 Специалистът съветва пациентите си с диагностицирана бъбречно-каменна болест след отстраняване на вече образувани камъни да направят известни промени в начина си на живот. „Пийте повече течности като приемате от 2,5 до 3 литра дневно на равномерни количества. Проследявайте какво количество урина отделяте за ден – не трябва да бъде по- малко от 2-2,5 литра, цвета на урината трябва да бъде светъл. Спазвайте балансиран хранителен режим с разнообразна храна и намалете количеството на приеманата сол“.

При получаването на криза задължително трябва да се направи консултация със специалист, за да се изключат състояния като остър апендицит, панкреатит, холецистит, илеус и други. Преодоляването на спазъма на гладката мускулатура се постига със спазмолитици, а  по време на бъбречната криза се препоръчва покой на легло. Пациентите не трябва да се движат, да тичат, да скачат и да правят водни удари. Добър ефект имат и комбинациите на топли вани до 38-39 градуса и грейките в лумбалната област, както и приемът на топли течности в неголямо количество. Когато камъкът е по-малък от 5 mm има много голяма вероятност да се изхвърли с урината спонтанно, пациентите се нуждаят само от болкоуспокоителни и правилни съвети за адекватно поведение след изхвърлянето на камъка. Ако е над 8 mm, е почти сигурно, че ще се наложи оперативна намеса за неговото отстраняване. 


„Камъните в бъбрека и уретера днес могат да се лекуват почти изцяло само със съвременни малкоинвазивни методи и класическото оперативно лечение е сведено до 2% от случаите. В отделението по урология, което ръководя в Университетска болница „Софиямед” извършваме както класически урологични операции, така и ендоскопски миниинвазивни”, уточнява урологът. Според него появата на високотехнологични апарaти разширява възможностите за лечение на бъбречно-каменната болест. Тук се включва и особено модерната напоследък ендоскопска лазерна литотрипсия. Като всеки друг хирургичен метод и лазерната литотрипсия има своите показания и противопоказания. Окончателното решение за използването на този метод трябва да бъде индивидуално и съобразено със състоянието на всеки отделен пациент като се вземат в предвид фактори като големината и локализацията на камъка в уретера, извършени предишни интервенции, съпътстващите заболявания, както и факторите като опита на  уролога, апаратурата и инструментариума, с които той разполага.


По случай световния ден за профилактика на бъбречните заболявания специалистите от отделението по урология в Университетската болница ще консултират безплатно пациенти на 14-ти март(вторник) от 14:30 до 17:30ч. след предварително записване на тел. 0700 31 051!