СПЕШНА ПОМОЩ 0895 555 451
EN
VIP профилактика Online Резултати Училище за родители
Back to top hospitalsofiamed.bg

В "С0ФИЯМЕД" ИМПЛАНТИРАХА НОВО ПОКОЛЕНИЕ КАРОТИДЕН СТЕНТ

Монитор  Стр. 15

8.12.2016

 

На 77г. мъж с прекарани 2 поредни инсулта и установено критично стеснение на каротидната артерия са помогнали инвазивните кардиолози от УМБАЛ "Софиямед" чрез поставянето на последно поколение стент, съобщиха от лечебното заведение.

Мъжът е постъпил по спешност в болницата със симптоми на 3-ти инсулт и транзиторни исхемични атаки.

Според специалистите той е бил показан за извършване на каротидно стентиране - отпушване на сънните (каротидни) артерии през малка дупчица на кожата през артерията на крака. Каротидното стентиране се извършва в случаи при стеснения на вътрешната каротидна артерия по-голямо от 75% и при наличие на симптоми свързани с това стеснение - транзиторни исхемични атаки или мозъчни инсулти.

Заради особено рисковата анатомия на мястото, където трябва да се постави кардиолозите решават да поставят не стандартен стент, а такъв от най-ново поколение. Той е с допълнителна финна мрежа с малки отвори предпазващи от усложнения след манипулацията като последващи инсулти заради емболизиране на материал от плаката на стенозата (емболична протекция).

Системата за поставяне на стента от най-ново поколение е установена в световната практика след голямо рандомизирано проучване, но се използва за първи път в България. За съжаление все още този вид стент не се реимбурсира от Касата, но специалистите се надяват и това да се случи скоро. Одобрен за употреба в Европа е през 2016г., а преимуществата му са доказани.

"Рискът от повторен след интервенцията инсулт е много по-малък, пациентът остава в болница само 2-3 дни, тоест поставянето на този вид стент е много по-щадящ и по-малко инвазивен за пациентите и няма необходимост от постоперативна рехабилитация. Контролът след това се осъществява чрез консултативен преглед на 15 и 30 ден, а качеството на живот на пациента не е нарушено по никакъв начин , коментира началникът на Клиниката по кардиология и инвазивна кардиология в Университетска болница "Софиямед" доц. Добри Хазърбасанов.

Той уточнява, че в случаите когато е индицирано, имплантирането на този вид стент е с по-добри резултати от оперативното лечение (каротидна ендартеректомия).