СПЕШНА ПОМОЩ 0895 555 451
EN
VIP профилактика Online Резултати Училище за родители
Back to top hospitalsofiamed.bg

ДЕФИЦИТЪТ НА ВИТАМИН "Д" МОЖЕ ДА ДОВЕДЕ ДО РЕДИЦА ЗАБОЛЯВАНИЯ

Монитор  стр. 16  

Проучванията направени в последните години доказват, че витамин Д е нещо повече от фактор подобряващ костната плътност. Оказва се, че недостигът на витамин Д е свързан не само с недостатъчното излагане на слънце и недостатъчното приемане на риба, яйца и мляко. Много неща от съвременният живот като затлъстяване, използване на слънцезащитни кремове или заболявания на храносмилателната система с намалено усвояване на хранителни вещества, бъбречна недостатъчност и прием на антиконвулсанти довеждат до витамин Д дефицит. Изследванията върху социално значими заболявания като диабет, артериална хипертония и исхемична болест на сърцето установяват, че недостигът на витамин Д е свързан с причините за развитието им.

Забележителни са проучванията по отношение на дихателните инфекции. Освен, че при дефицит на витамин Д има повишена заболеваемост, най-вече при пациенти с хронична обструктивна белодробна болест, бронхиална астма и жени в менопауза, е установено, че при болни с пневмония има повишена смъртност.

"Витамин Д стимулира клетъчната диференциация/развитие на специализирани клетки от една начална клетка/ и потиска пролиферацията на клетките/образуване на нови клетки чрез делене/. Затова се счита, че дефицитът на витамин Д води до антиапоптозна активност/ апоптоза - програмирана клетъчна смърт/. Според последни проучвания при анализиране на резултатите от нивата на витамин Д при пациенти с рак на млечната жлеза, рак на простатата рак на дебелото черво се установява, че риска от тези заболявания е по-висок при ниски нива на витамин Д. Изучаването на витамин Д и рецепторите за него в различните тъкани и най-вече в хемопоетичните (кръвотворните) и лимфопоетичните клетки подобрява разбирането на клетъчната диференциация и функционирането на имунната система. Оказва се, че подпомагайки диференцирането на хемопоетичните клетки, витамин Д играе роля на имунен модулатор, както за Б лимфоцитите, така и за Т лимфоцитите /хелперите и килърите/. Така разбираме, че компенсирането на витамин Д дефицита може да промени и ограничи имунната активност и при автоимунните болести", коментира д-р Цветан Алайков, началник на отделение по клинична хематология в УМБАЛ "Софиямед".

В различни ин-витро/лабораторни/ проучвания се е наблюдавало, че витамин Д намалява мутациите на ДНК в хемопоетичните стволови/родоначални/ клетки. Това е накарало много изследователи да прилагат витамин Д при самостоятелно или комбинирано лечение на Миело-диспластичните синдроми /МДС/. Наблюдавал се е положителен ефект от прилагането на аналози на витамин Д при МДС с нисък риск.

"По отношение на състоянието на костната система, която при мултипленият миелом много често е, засегната, приемът на витамин Д значително подобрява костната плътност и като цяло здравето на костите", уточнява д-р Алайков.

След множество проучвания с пациенти при малигнени /ракови/ хематологични заболявания като остри левкемии, МДС и мултиплен миелом, при приемане на витамин Д и извършена алогенна костно-мозъчна трансплантация, реакциите на отхвърляне на трансплантата, инфекции и ендокринни усложнения са били много по-малко.

Всичко това говори, че наличието на дефицит на витамин Д би могъл да се компенсира по всяко време, за да се намали рискът от развитието на редица заболявания и техните усложнения.