СПЕШНА ПОМОЩ 0895 555 451
EN
VIP профилактика Online Резултати Училище за родители
Back to top hospitalsofiamed.bg

Д-Р БИСЕР ПЕТРОВ, НАЧАЛНИК НА ОПЕРАЦИОННИЯ БЛОК В УМБАЛ "СОФИЯМЕД": Хемороидите може да прикриват злокачествено заболяване

в. Галерия   Стр. 49


Поне един от всеки десет души страда от хемороидалната болест

Болката в аналната област представлява сериозен проблем за голяма част от хората. Понякога тя е толкова силна и продължителна, че страдащите не могат да водят нормален начин на живот. Най-честата причина е неголяма раничка, която се намира в самия изход на дебелото черво. Тя се нарича фисура и представлява продълговато разкъсване на анодермата, което обикновено се локализира назад към опашната кост на самия анус. "Основното оплакване на пациентите с анална фисура е болка, която най-често е след самия акт на дефекация. Това обаче не е задължително и една част от болните споделят за почти непрекъснати болки, свързани с периоди на парене, сърбеж и цялостно неприятно усещане в тази област. Друго съществено оплакване е кървене от дебелото черво при дефекация, като кръвта е алена. Това е и една от причините заболяването често да се бърка с хемороидалната болест, коментира д-р Бисер Петров, който ръководи Операционния блок на УМБАЛ "Софиямед" от самото създаване на болницата и годишно извършва стотици операции на карцином на дебелото черво и стомаха и лапароскопски операции на жлъчка, жлъчни канали, хернии на коремната стена, постоперативни хернии, апендицит.

Съществуват две форми на аналните фисури - остра и хронична. Първата се лекува консервативно с медикаменти, които се предписват от специалист. За хронична форма на заболяването се счита, когато оплакванията продължат над четири седмици. Лечението в този случай е хирургично, като целта на хирургичната интервенция е да се преодолее повишеният мускулен тонус на аналния сфинктер и да се обработи самата фисура, за да се получи нова епителизация. "Най-съвременният метод, който прилагаме и в УМБАЛ "Софиямед", е латерална миотомия на вътрешния анален сфинктер срязване на малка част от проблемния мускул и коагулиране ("изгаряне") на фисурата, за да се превърне в прясна хирургична рана с възможност за заздравяване", уточнява д-р Петров. Тази интервенция е широко прилагана във водещите проктологични центрове в Европа поради високата успеваемост и минималната хирургична травма. Интервенциите са еднодневни и не се налага продължителен болничен престой. Самата процедура трае от 5 до 15 минути, а само след около 1 час пациентът може да приема храна и течности. Възстановяването до активен начин на живот е след около 5-7 дни.

Всички хора имат хемороидален плексус, който служи за по-доброто притваряне на аналния канал, но когато започне симптоматика, свързана с кървене, болки, сърбежи, пролапс, тогава вече се касае за хемороидална болест. Заболяването е едно от най-честите в хирургичната практика. Поне един от всеки десет души страда от този проблем. Доктор Бисер Петров е сред най-добрите специалисти в лечението на хемороидалната болест, включително с

THD технология. "Когато има съмнение за анална фисура или хемороиди, е изключително важно човек да се прегледа при специалист - не само защото той ще направи адекватна преценка на състоянието, но и ще предприеме необходимото навременно лечение. Освен това колопроктологът има предвид, че и много други опасни заболявания, като рака на ректума, може да започнат с ректорагия (кръвоизлив от ануса и ректума). Важно е да се отбележи, че при кървене от дебелото черво е от изключително значение пациентът да има точна диагноза. Изследването фиброколоноскопия дава максимално точен резултат при диагностиката на дебелото черво. След точната диагноза може да се започне и адекватно лечение", обяснява д-р Петров.

Оперативно лечение при хемороидална болест се прилага при хемороиди от II, III и IV стадий, както и при пациенти с хемороиди от I стадий, при които състоянието не може да се овладее с медикаменти и се създава значителен дискомфорт за болния. Стадиите се определят от размера на хемороидите и пролабирането им извън аналния канал.

Методът, който д-р Петров прилага в "Софиямед", се казва THD (трансанална хемороидална дезартеализация) и е подходящ за лечение на симптоматични вътрешни хемороиди при които не е постигнат успех от консервативната терапия. "THD по същество е нискоинвазивна хирургическа интервенция. При нея с помощта на доплер се локализират и след това се прекъсват съдовете, които снабдяват с кръв хемороидите (причината за появата на хемороиди). След това се коригира пролапсът, ако това е необходимо. При всички други видове манипулации за лечение на хемороиди се отстраняват самите възли, без да се коригира главната причина за тяхното развитие. Именно поради този факт рецидивите при THD са редки. А ползите за пациента са многобройни. Най-голямата, разбира се, е високата успеваемост спрямо стандартните операции", уточнява специалистът. Той изтъква още, че болката е многократно по-лека, защото няма изрязване на тъкани, липсва кървене в следоперативния период и болните се възстановяват по-бързо и по-рано се изписват от болницата. С този метод не се нарушава анатомичната цялост на аналната област и пациентите нямат проблеми с ходенето по голяма нужда.

"Най-важният момент от срещата с лекаря е пациентът да разбере сериозността на заболяването и възможността за "мимикрия" с друго, много по-сериозно за здравето му състояние, като например рак на дебелото черво и ректума, които протичат с ректорагия. Моят съвет е има ли кървене в тази деликатна област, пациентите задължително да направят колоноскопия за уточняване на състоянието.