СПЕШНА ПОМОЩ 0895 555 451
EN
VIP профилактика Online Резултати Училище за родители
Back to top hospitalsofiamed.bg

Д-Р БИСЕР ПЕТРОВ, ХИРУРГ В УМБАЛ "СОФИЯМЕД": В "СОФИЯМЕД" ЛЕКУВАМЕ ХЕМОРОИДИТЕ БЕЗБОЛЕЗНЕНО

Телеграф  стр. 27  

Много хора смятат хемороидите за срамно заболяване и не говорят за него, докато не стане сериозно. Всъщност хемороидалната болест е едно от най-честите заболявания в хирургичната практика. Поне един от всеки десет души страда от този проблем. Всеки човек има хемороидален плексус, който служи за по-доброто притваряне на аналния канал, но когато започне симптоматика, свързана с кървене, болки, сърбежи, пролапс, тогава вече говорим за хемороидална болест. Когато има съмнение за хемороиди, е изключително важно човек да се прегледа при специалист, не само защото той ще направи адекватна преценка на състоянието, но и ще предприеме необходимото лечение. Освен това колопроктолога има в предвид, че и много други опасни заболявания (като рака на ректума) могат да започнат с подобни симптоми. Лекарствата повлияват добре оплакванията в първия стадий на заболяването, но не спират прогресията му и с времето губят ефективността си. За това най-често пациентът търси помощ от специалист, когато заболяването е вече много напреднало.

В началните фази на хемороидалната болест лечението се изразява в стриктно спазване на хигиенно - диетичен режим, венотоници, локално прилагане на медикаменти, заздравяващи лигавицата и намаляващи възпалението.Оперативно лечение се прилага при хемороиди от II, III и IV стадий, както и при пациенти с хемороиди от I стадий, при които състоянието не може да се овладее с медикаменти и се създава значителен дискомфорт за болния. Стадиите се определят от размера на самите хемороиди и пролабирането им извън аналния канал.

Методът, който се прилага в университетска болница "Софиямед", се казва THD (трансанална хемороидална дезартеализация) и е подходящ за лечение на симптоматични вътрешни хемороиди, при които не е постигнат успех от консервативната терапия.

,JHD по същество е нис-коинвазивна хирургическа интервенция. При нея с помощта на доплер се локализират и впоследствие се прекъсват съдовете, които снабдяват с кръв хемороидите (причината за появата на хемороиди). След това се коригира пролапсът, ако това е необходимо. При всички други видове манипулации за лечение на хемороиди се отстраняват самите възли, без да се коригира главната причина за тяхното развитие. Именно поради този факт рецидивите при THD са толкова редки. А ползите за пациента са многобройни. Най-голямата, разбира се, е високата успе-ваемост спрямо стандартните операции. Болката е многократно по-малка. Няма изрязване на тъкани, липсва кървене в следоперативния период, болните се възстановяват по-бързо и по-рано се изписват от болницата, не се нарушава анатомичната цялост на аналната област и пациентите нямат проблеми с ходенето по голяма нужда", коментира д-р Бисер Петров, хирург в университетска болница "Софиямед".