СПЕШНА ПОМОЩ 0895 555 451
EN
VIP профилактика Online Резултати Училище за родители
Back to top hospitalsofiamed.bg

Д-р Бисер Петров: Добрият хирург се познава не по името, а по делата

Правим най-много хирургични интервенции в София, след „Пирогов“, казва началникът на Операционния блок в УМБАЛ „Софиямед в интервю за в. "24 часа"


Д-р Петров, ръководите едно от най-важните звена в болница „Софиямед“ – операционния блок. Какви са възможностите, с какво разполагате като технологично оборудване?


УМБАЛ „Софиямед“ е една от болниците с най-много хирургични интервенции в София, доколкото ми е известно смe на второ място след „Пирогов“. Нашият операционен блок е един от най-големите в България. Разполагаме с 15 зали, оборудвани с оптимално съвременна  медицинска апаратура. Трябва да отбележа, че благодарение на добрия проект, е създадена възможност за максимална гъвкавост и  ефективност при осигуряване на натовареността на персонала и прогресивно нарастване на извършените хирургични интервенции. Две от операционните зали в блока са оборудвани с камери, осигуряващи възможност за дистанционно проследяване на извършваната операционна дейност. По този начин предоставяме шанс на младите колеги, на специализантите, да придобиват ценен професионален опит, да установят директен визуален контакт с реалната хирургична работа. Честа практика за операционния блок в „Софиямед“ е гостуването на хирурзи, на които осигуряваме възможност да ползват модерната техника, с която разполагаме, за лечение на  пациентите им.

 

Оказва се, че в днешно време техниката е от изключително значение за качеството на медицината.


 

Ръководството на болницата се е погрижило да имаме максимално модерната и достъпна апаратура за пълноценно практикуване на всички видове хирургии, застъпени при нас. Мога да отбележа, че болница „Софиямед“ разполага с медицинско оборудване, сравнимо с това на всяка добра болница, претендираща да прави модерна медицина. Доближаваме се до стандартите на водещи центрове в Западна Европа.

 

Вие сте коремен хирург. Лапароскопската хирургия ли е движещата сила във вашата област през последните години?


Да, категорично. Тенденцията в медицината е все по-честото прилагане на миниинвазивната хирургия, но с уточнението, че всичко зависи от конкретния случай. Лапароскопската хирургия е по-щадяща за пациента, с много по-добри възможности за близък оглед, което води до по-прецизна работа. За тези операции е нужна специална техника, а ние разполагаме с такава. Всяка една от трите зали, които се използват за коремни операции, е оборудвана с лапароскопска апаратура на много добро ниво.  Имаме възможност да предложим на нашите пациенти почти пълната гама от  лапароскопските операции в коремната хирургия. Смея да твърдя, че за определени видове операции сме на едно от водещите места. Това са лапароскопска хирургия на херния, на калкулоза на жлъчния мехур и жлъчните пътища, различни заболявания на дебелото черво включително ракови заболявания.

 

Правят ли се все още традиционните операции?


Разбира се. При тежки, комплицирани случаи, обременени със сложна клинична картина и предистория понякога лапароскопската хирургия би отнела повече време, което  би могло да повлияе положителния резултат от операцията. Моите наблюдения са, че постепенно и сигурно лапароскопската, миниинвазивната хирургия, благодарение на своите предимства, е предпочитана пред традиционната и от добре информираните пациенти и от иновативните хирурзи. Смятам за изключително точни думите на моя учител проф. Тома Пожарлиев, че “всеки един лапароскопски хирург трябва да умее да работи много добре и традиционна хирургия, за да се справи във всяка ситуация и с тези усложнения, които не могат да се разрешат лапароскопски”.

 

Мислите ли, че индивидуалните способности, смелостта и куражът на определени специалисти са причина за пробивите, които се правят в медицината?


В професията ни са от изключително значение личностните качества, индивидуализма, смелият новаторски подход, както и задълбочено проследяване на най-новите тенденции в областта. Колебанието не е добър съветник на хирурга, но винаги е необходим точен анализ, който да доведе до най-подходящото решение за пациента, с оглед неговото заболяване, както преди самата интервенция, така и по-време на нея.  Важно е да се постигне симбиоза между  най-правилния начин за хирурга, прилагане на съвременни методи за лечение и най-правилния избор за пациента. Работата на хирурга е непрекъснато усъвършенстване чрез изучаване и прилагане на разнообразни техники, максимална отдаденост, свръх концентрация и вземане на бързи, но точни решения. Ако тази съвкупност наричаме смелост, отговорна за пробивите в медицината, отговорът на вашият въпрос е положителен.

 

Има ли хирургични интервенции, в които „Софиямед“ има водещо значение?


Определено. В почти  всяка една специалност, застъпена в „Софиямед“, колегите внедряват нови методики, без обаче да забравят добрите стари техники. Движим се в правилната посока, в крак с правилните стандарти, защото те са определящи. Правят се новаторски операции, но не за сметка на пациентите. Това са правила, които се спазват от колегите от всички звена – коремната хирургия, микрохирургия на ръка, травматология,  артроскопската хирургия, неврохирургия. В „Софиямед“ работят водещи хирурзи с утвърдена практика и умения, които са добре познати на обществото. Не малко са и хабилитираните специалисти сред нас. Графикът е интензивен и изключително натоварен. В крайна сметка, обаче не името и титлата са определящи, делата  трябва да покажат какъв хирург си.

 

На база наблюденията, които имате, накъде върви хирургията в България?


Мога да кажа със сигурност, че нашата хирургия е на едно много, много добро ниво. За мен е важно, че хората търсят „Софиямед“ и хирурзите тук. Максималната натовареност, големият брой хирургични интервенции са  стимул за всички колеги, а удовлетвореността от добре свършената работа при нас не би могла да се съизмери с никоя друга.

 

 

Д-р Бисер Петров ръководи Операционният блок на УМБАЛ „Софиямед“ от самото създаване на болницата през 2012 година. Годишно той извършва над 100 операции на карцином на дебелото черво и стомаха, повече от 250 лапароскопски операции на жлъчка, жлъчни канали, хернии на коремната стена, постоперативни хернии, апандицит. Д-р Петров е тесен специалист в лечението на хемороидалната болест, включително с THD технология. Преглежда всеки понеделник, вторник, четвъртък и петък от 15:00 - 16:30 и в сряда от 14:30 - 16:30 часа в ДКЦ „Софиямед“.