EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Д-р Валери Нецов: Първите бебета, проплакали в ръцете ми са вече на 40 години

„Първите бебета, проплакали в ръцете ми са вече на 40 години. Това само ми показва, как старанието ти като лекар да помогнеш на всяка една жена и двойка, да станат родители, може да продължи толкова дълго време по време на професионалния ти път, че дори да не усетиш кога е минало толкова много време“. Това коментира д-р Валери Нецов, началник на Отделението по акушерство и гинекология в лечебното заведение. По повод своеобразната 40-та годишнина от началото на своята практика той отправи съвет към младите родители да търсят консултация със специалист, ако до 2 години след започване на опити за зачеване, то не се случва.

 

„Причината за стерилитета в една двойка се дължи на 50% проблеми при жената и 50% при мъжете. Затова при затруднения със зачеването е редно освен жената, но и мъжът да проведе консултация и съответните изследвания при репродуктивен специалист“, казва д-р Нецов.

 

Той уточнява, че дейността на Отделението по акушерство и гинекология процентно е 70% на 30% в полза на гинекологичните интервенции. Фокус на екипа е именно извършването на оперативни- лапароскопски, роботизирани и отворени, за запазване на детеродните органи, операции свързани със предотвратяването на стерилитет при жената – ендометриоза, премахване на сраствания, ако има запушване на маточните тръби те се отварят и се възстановява проходимостта, премахване на миоми, кисти, полипи. Част от оперативната дейност е свързана и с операции, свързани със спешни състояния - извънматочна бременност, руптурирали кисти и тежки възпалителни заболявания на половите органи.

 

В отделението се извършват и операции по премахване на матката чрез лапароскопски достъп и последваща пластика на предна и задна влагалищна стена при десцензус и пролапс на влагалището на матката, придружени с инконтиненция на урината.Също и онкогинекологични операции при злокачествени заболявания на женските полови органи, на най-високо професионално ниво.