СПЕШНА ПОМОЩ 0895 555 451
EN
VIP профилактика Online Резултати Училище за родители
Back to top hospitalsofiamed.bg

Д-р Иван Йорданов: В „Софиямед“ приложихме революционен метод в областта на ушната хирургия

в. "Галерия"

 

Д-р Йорданов, досега успешно плилагахте ултразвуковия скалпел в носната хирургия. Как решихте да го използвате в отохирургията?


Операциите с ултразвуков скалпел в слуховия канал съм ги наблюдавал преди 2-3 години в Италия, сега решихме да го приложим и при нас. Първото приложение на този вид скалпел беше в носната хирургия, където работим успешно повече от 2 години. Сега решихме да разширим приложението при пациенти с хронични заболявания на средното ухо.

 

Друг път правена ли е подобна операция в България?


Не, за първи път правим такава операция тук, в „Софиямед“, в   Отделението по ушно-носно-гърлени болести. С помощта на ултразвуковия скалпел отстранихме костен тумор от външния слухов канал и направихме хирургическо отстраняване на холестеатом от средното ухо, съчетано с ендоскопски подход.

 

Кое прави интервенцията уникална?


Предимството на ултразвуковия скалпел е, че отстранява костни структури без да наранява прилежащите меки тъкани. Сложността на хирургията на ухото, особено в средното и вътрешното ухо, се състои в това, че има много малки анатомични структури на малка площ. От там преминават лицевият нерв и каналите на вестибуларния и слуховия анализатор. С използването на конвенционалните методи имаше голяма опасност те да бъдат наранени. Предимството на ултразвуковия скалпел е, че се работи прецизно,  премахва се само констната структура, без нараняване на прилежащите меки тъкани.

 

Каква е ползата от новото приложение на ултразвуковия скалпел за пациента?


Това е един революционен метод, който ще направи ушната хирургия достъпна за повече хора. По-лесно ще бъдат обучавани специалисти в тази област и няма да има странични ефекти на нарушаване на структурите на лицевия нерв или на каналите на вестибуларния анализатор, както и на прилежащите кръвоносни съдове, като синуси, каротинната артерия и т.н. Изключително важно за този тип интервенция е, че травмата за пациента е много по-малка. Няма разрези, няма шевове. Пациентът може да бъде изписан още на следващия ден. Съчетанието на ултразвуковия скалпел с ендоскопската ушна хирургия води до изключително добър клиничен резултат и много бърз възстановителен период за пациента.