EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Д-р Иван Христов, началник Спешно отделение в УМБАЛ „Софиямед“: Истинските герои са на първа линия

Д-р Иван Христов, началник Спешно отделение в УМБАЛ „Софиямед“:

Истинските герои са на първа линия

 

в.Телеграф

12.11.2020

 

-       Д-р Христов, разкажете ни каква е ситуацията към момента във връзка с увеличаващия се брой хора с позитивен тест за ковид в Спешното отделениена УМБАЛ „Софиямед“ ?

Никога досега ситуацията не е била толкова тежка. Работим при неимоверно напрежение , в условия на прекомерен брой инфекциозно болни пациенти , както и несекващ поток на пациенти с всякаква друга спешна патология . Всичко това в условия на редуциран персонал, включително поради заболели   колеги, както и затруднена хоспитализация на болните, поради недостатъчно свободни легла поне на този етап за целия град. 

 

-       Страхувате ли се, че ще се разболеете ?

Разбира се, че се страхуваме, тъй като сме в непрекъснат контакт с пациентите. На практика голяма част от колегите ни в цяла София вече са болни или са прекарали COVID-19.

-       Какви са симптомите на заболяването?

Сред честите симптоми са субфебрилна температура, обща отпадналост, загуба на обоняние и вкус, често, силно главоболие, мускулни болки, болки в гърлото и кашлица. По-сериозен симптом е появата на задух.

 

-       Как да реагират хората при първите симптоми?

Важно е своевременно да се осъществи връзка с личния лекар и да се започне лечение. Не е необходимо да се изпада в паника , а да се направи своевременно диагностициране на заболяването и да се предприемат възможно най- рано необходимите мерки .

 

-       С кои медикаменти да се започне ?

 Всяко лечение трябва да бъде по преценка на лекар в зависимост от клиниката , наличието на съпътстващи заболявания , възраст и т.н.

 

-       Могат ли хората да бъдат спокойни , че ще получат адекватно лечение ?

 

Вече в България  имаме натрупан  опит по отношение на лечението , като то е съобразено със световните тенденции . Подходът е индивидуален и комплексен в зависимост от клиниката , лабораторните изследвания ,резултатите от  образната диагностика и т.н. Прилагат се всички методи , използвани и по света .

 

-       Напреднахме ли в диагностиката и лечението ?

Разбира се . Вече има достатъчно възможности за диагностициране – тестове , образни изследвания , лабораторни изследвания . По отношение на лечението също има известен  прогрес в световен мащаб .

 

-       Кога пациентите трябва да викат линейка ?

При рязко или значително  влошаване на общото състояние и симптомите , при възможност след преценка от лекуващия лекар . Прецизирането на тези повиквания е изключително важно , за да осигури по- нормална работа на екипите на ЦСМП и приоритетно обхващане на по-тежките случаи .

 

-       Линейките успяват ли да обхванат навреме адресите ?

Поради високия брой заболели и не на последно място поради неоправдани повиквания от страна на пациентите , се създава значително затруднение за екипите на ЦСМП и забавяне във времето за изпълнение .

 

-       Втората вълна с какво ви изненада ?

Втората вълна доведе до огромен брой едновременно заболели пациенти , което до голяма степен е резултат от масовото недоверие и неспазване на препоръчаните мерки . За съжаление резкият скок на заболелите действително поставя на изпитание здравната система. Това беше и притеснението на Щаба и на голяма част от колегите . Уви , имаше обществени личности ,включително и лекари, които подклаждаха противоречиви настроения в обществото .

 

-       Кои органи вирусът засяга най-често ?

Най – често засегната е дихателната система  . Възможно е , включително при по-леки симптоми , да има съществено засягане на белия дроб . При по-тежко протичане е важно  и след оздравяване , пациентите да бъдат проследени от пулмолог и да бъде оценен функционалният капацитет на белия дроб. При по-сериозните форми могат да бъдат засегнати и други органи и системи .

 

-       Постъпват ли пациенти в тежко състояние ?

За съжаление да.  При тях се оказва своевременна спешна помощ и се насочват за хоспитализация към специализирано отделение , включително за интензивно лечение при необходимост .

 

-       Как да сме сигурни , че сме оздравели ?

Критерии са липсата на симптоматика , отзвучаване на патологичните промени от лабораторните и образните изследвания, отрицателен контролен PCR тест .

 

-       Какво ще препоръчате на хората ?

Да спазват указанията и наложените мерки, да има дисциплина и самоконтрол, за да ограничим заболеваемостта . Нека всеки един, включително от медицинския персонал, да си направи равносметка какъв е личният му принос в тази битка .

 

-        Ще издържи ли системата и има ли опасност да останем без медицински персонал ?

На този етап за съжаление медицинските екипи в цялата страна вече сме в редуциран състав . Въпреки всичко смятам , че системата ще издържи поради високия професионализъм , отговорност и самоотверженост на хората на първа линия . Тези хора , които вероятно никога няма да бъдат удостоени със  специални почести и награди , трябва да останат в съзнанието на цялото общество като  герои .