EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Д-р Йордан Пелев - Управител на УМБАЛ “Софиямед”:Задържаме младите лекари в България

сп. Forbes

3.3.2020

Как се роди идеята да се развива верига частни лечебни заведения?

 

УМБАЛ „Софиямед“ е предпоследната болница, открита като част от верига болници. Идеята се роди през 2000г. когато вече имаше възможност да се развива частната инициатива в здравеопазването. Тогава заедно с екип, в който бях и аз, решихме да започнем тази дейност. Стартирахме в Пазарджик, последваха болници във Велинград, Пещера, Пловдив, София и последната засега е в Бургас. Нашите лечебни заведения са все по-търсени и предпочитани от пациентите и това показва, че сме на прав път в развитието си.

 

УМБАЛ "Софиямед" е една от най-модерните болници в София и страната. Как поддържате този стандарт?

 

Ние постоянно развиваме както материалната си база, в това число и медицинската апаратура, така и хората, които работят с нея. Иновативна медицина без инвестиране в лекарите и тяхната квалификация не може да се получи. Водещо лечебно заведение сме, защото успяхме да направим нашите клиники и отделения привлекателни за лекарите и те намират в тях поле за изява. Там развиват своите умения и по този начин помагат и за надграждане на медицинската апаратура. Това доведе и до по-голямо търсене на нашата медицинска услуга от пациентите. Доказателство е постоянно нарастващият брои пациенти, които преминават през нашата болница.

Инвестираме в технологични решения и за улесняване на достъпа на пациентите до нашите специалисти, тъй като в болницата работят лекари, които са едни от най-доказаните имена в своите медицински области.

Доразвиваме система за онлайн записване на часове за консултации именно с тази цел. И като цяло това е част от нашата дългосрочна стратегия за изграждане и развитие на съвременна и модерна болнична комуникационна мрежа, която е приоритетно ориентирана в услуга на пациентите, както и на медицинските специалисти и персонал.


Лечебното заведение, което ръководите е и университетска болница. Как се развива то в направлението учебна дейност?

 

В две посоки. Ние водим следдипломно обучение на новозавършили лекари, на тези които искат да вземат съответната специалност. База сме и за обучение на студенти от Медицинския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. С годините стоим все по-добре в тази насока, тъй като все повече студенти по различни специалности се изпращат от Университета за обучение при нас. Всяко лято през август сме посещавани от студенти от Европейския съюз и от други страни за едномесечно обучение. Интересен пример е това, че някои от студентите от Испания и Турция не бяха влизали в операционна зала досега и през миналата година за първи път се докоснаха до реалността точно при нас.

В продължение на стратегията ни за развитие на съвременни технологични решение сме в процес на доизграждане на модерна система за телемедицина, която свързва всичките ни операционни блокове с конферентните зали на болницата. Посредством нея студенти, специализанти и специалисти наблюдават в реално време оперативните интервенции, които се извършват там. Системата е изключително ценна, защото както вече казах „Софиямед” е университетска болница и като такава е длъжна да предложи най-качественото обучение на специалистите по различните медицински направления. Чрез всички тези информационно-технологични решения гарантираме развитието на сигурна и преди всичко надеждна информационна инфраструктура в медицинския комплекс.Един от основните проблеми в България е заминаването на квалифицираните медицински кадри на работа в чужбина. Вие как се справяте с този проблем?

За съжаление в повечето случаи младите новозавършили лекари в България не могат да намерят това, което търсят. От една страна често няма как да се проведе обучението им, защото на практика то се поема и финансира от лечебните заведения, а не всички имат тази възможност. От друга страна условията на труд не ги удовлетворяват и те не виждат перспективата пред себе си. Европейските страни и специално Западна Европа предлагат и по-добри финансови условия на тези млади хора.

Ние обаче успяваме да намерим средства и сили да се справим с този проблем. Имаме минимум по двама, а някъде до пет млади лекари и специализанти, които обучаваме в нашите клиники и отделения. Ще разчитаме те да останат при нас и да развиват качествата си в съответната клиника, а по този начин ще развиват и болницата. Дори успяхме да привлечем и български лекари, които са работили във Великобритания. Предложихме им добри условия и те се завърнаха. Последният пример е д-р Чобанов от Клиниката ни по УНГ болести, който пристига от една от най-реномираните болници в Лондон- James Cook University Hospital, а преди него и началника на клиниката д-р Йорданов който също се завърна от Великобритания, за да оглави Клиниката през 2012г.


Как ще се развива здравеопазването в България в близко бъдеще според вас?

 

Каквато и посока да предприеме Министерството на здравеопазването, тя трябва да има стабилна политическа подкрепа от всички партии, а не от една или две. Стратегията във здравеопазването е политически въпрос. Мисля че здравно-осигурителният модел, който бе изграден в България е правилен, но изостанахме в годините да го надградим. Стоим на едно място, пробойните се увеличават, а ние не предприемаме мерки с които да ги запушим своевременно. Смятам, че е правилно да се запази здраво-осигурителния модел и солидарния принцип в него, но е добре да се надгради с допълнителен пакет, в който да влязат здравни-осигурители или здравни-застрахователи. За да осигурим качествена медицинска услуга трябва да има и адекватно финансиране.

Много важно е също нормативната уредба да не се променя често. Медицината е сравнително консервативен сектор и не бива да има резки движения в него. Нормативната уредба трябва да е ясна и да действа за няколко години напред, за да може лечебните заведения да предвиждат какво ще се случва и как да надграждат своята дейност.

 

 

Каре:

Д-р Йордан Пелев е завършил МУ Пловдив през 1988 година. Има признати специалности по спортна медицина и е магистър по здравен мениджмънт. Работи последователно като педиатър, спортен лекар, директор на Регионален център по здравеопазване - Пазарджик, управител на МБАЛ „Здраве” - Пазарджик, управител на МБАЛ „Пълмед” – Пловдив. От април 2014 година е управител на УМБАЛ „Софиямед”. Женен, с едно дете.

 

Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Софиямед“ е открита официално на 9 май 2012 година, като част от верига лечебни заведения, функциониращи на територията на България. Вложените средства са най-голямата до този момент частна инвестиция в българското здравеопазване. През последните години болницата се утвърди като водещо здравно заведение в страната, разполагащо с едни от най-добрите специалисти, последно поколение медицинско оборудване и апаратура.

 

 

Каре:

Постижения на екипа на УМБАЛ „Софиямед“ за 2019г:

- Две награди за лекар на София 2019 - на проф. Йотов в категория “Ментор” и на доц. Георгиев в категория за “Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники”;

- Сертификат за златен статут в лечението на инсулти на клиниката по неврология;

- Номинация на д-р Велизар Шиваров в конкурса “Най-изявените млади личности на България” 2019 в категория “Иновация в медицината”;

- Десетки отличени лекари в класацията “Лекарите на които вярваме” и отличие на д-р Юлиян Цветков от клиниката по неврология;

- Новооткрит център за лечение на сърдечна недостатъчност и хипертония към болницата;

- Ново отделение по гръдна хирургия.