EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Д-р Маргарита Таушанова: С таргетна терапия вече лекуваме успешно тежки стадии на онкологични заболявания

През последните години онколозите отбелязват значителен успех в лечението на злокачествените заболявания, благодарение на иновативните изследвания и все по-честото прилагане на таргетна терапия. Специфичното при нея е, че се фокусира директно в раковите клетки, без да уврежда останалата част на организма.

 

„Таргетната или тава е мишенната терапия  е с различен механизъм на действие, сравнен с досега прилаганите цитостатични медикаменти. Тези нови молекули са насочени към специфични сигнални пътища, които са отговорни за развитието и прогресията на туморите. Тяхната прецизност е много по-голяма, действието им е с прицел към специфични за туморите  молекулярни структури,пътища, рецептори. Действайки селективно и точно към туморните клетки, новите молекули са с по-малка токсичност към здравите клетки. Страничните ефекти от приложението на тази нова терапия са значително по-малко, а постигнатия ефект от лечението е по-голям.  Свободният от заболяване интервал, както и общата преживяемост при прилагането на таргентата терапия са подобрени. В настоящия етап се провеждат множество клинични изпитвания на различни комбинации от тези агенти. Лечението може да продължи дори и след прогресия на заболяването. Приложението на новите молекули изключително бързо навлиза в практиката.  Почти няма солидни тумори, при които да не се изследва приложенито им. От това следва, че през следващите години лечението в медицинската онкология ще има нов облик и естествено с много по- добър резултат“, казва онкологът д-р Маргарита Таушанова. Тя допълни, че в Отделението по Медицинска онкология на УМБАЛ „Софиямед“таргетната и  имунотерапията вече се прилага при лечението на болни с различни злокачествени заболявания. Очаква се и бързото навлизане на имунотерапията при лечението на рак на яйчника, на млечната жлеза и много други локализации.

 

Резултатите от приложението на таргетната и имунотерапията са много добри, подчертава д-р Таушанова. „Появява се един голям интервал без заболяване или удължаване на общата преживяемост, което е изключително важно. Ефектът от лечението е много по-голям, отколкото приложението на стандартната химиотерапия. Вече има и успешни примери за това. Последният много фрапантен случай – при мен беше дошла една жена с рак в напреднал стадий на яйчника. Тя влезе в такава програма за лечение с имунотерапия и след 3-тия курс беше с пълна ремисия. Това са резултати, които и за нас бяха изключително впечатляващи. При стандартна химиотерапия тази жена нямаше да постигне толкова добри резултати“.

 

Специалисътът обясни ще, че важен момент от лечението на всеки пациент с онкологично заболяване е психическия комфорт. „Във всички модерни медицински центрове е задължително условие към всяко отделение по медицинска онкология да има специалист по медицинска психология. Желателно е пациентите да преминат през консултация с такъв специалист, с оглед съхраняване на тяхната психика, разясняване на това какво им предстои, какво трябва да очакват. Подобна терапия е част от успеха към по-добри резултати от лечението. „На болните трябва да се вдъхне сила, надежда, че онкологичните заболявания не водят задължително до фатален край. Това е дълга борба, но много от тези болести вече са лечими“, категорична е д-р Таушанова.

 

Д-р Маргарита Таушанова е лекар онколог с 17 години професионален опит в областта на онкологията. Завършва Медицинската академия в София /1989г./, придобива специалности: Вътрешни болести - МА София/1995г./, Онкология в МУ - София/2004г./. От 2015 година има научна степен Доктор по онкология.

От март месец 2018 г. д-р Таушанова се присъединява към екипа на Отделението по Медицинска онкология на УМБАЛ „Софиямед“. Занимава се основно с лечение с химиотерапия, имунотерапия, хормонотерапия , таргетна терапия на солидните тумори . Има по-сериозни интереси в областта на лечението на карцинома на млечната жлеза , по-конкретно лечението на т.нар тройно негативен карцином на млечната жлеза, карцино на ячниците, дебелото черво и др.