EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Д-р Надежда Римпова към майките: Опасна е температурата над 38 градуса

Нормалното ниво на витамин D влияе върху имунитета
„Преобладаващата инфекция в момента е грипната. Има и други вируси, но сега сме в пика на грипния сезон”. Това заяви д-р Надежда Римпова в предаването „Пулс” по NOVA NEWS.
 
„При тази инфекция детето рязко се разболява – с висока температура, силна отпадналост. Някои от децата не искат да приемат течности, да се хранят. Това е основната причина да бъдат потърсени лекарите. Високата температура може да доведе до обезводняване. Понякога се наблюдават и симптоми на първичните пневмонии”, каза д-р Римпова. Тя допълни, че е добре температурата да се мери под мишницата – не само при децата, а и при възрастните.
 
 
www.novanews.bg, ПУЛС
10.2.2024
 
Педиатрите съветват родителите да не бързат да свалят температурата, ако тя е до 38 градуса. Те смятат, че тя има защитен ефект, но казват, че всичко е индивидуално и зависи дали детето има хронични заболявания. Ако децата са с хронични заболявания – астма, сърдечно-съдови, тогава лекарите са още по-внимателни, уточни медикът.
 
 
Надежда Римпова каза, че при първите симптоми е добре детето да бъде оставено в покой у дома, да приема повече течности, може и витамини. „Ако се започне рано терапията, много бързо свалят температурата и бързо се овладява общото състояние. Много от децата кашлят дълго време след това”, обясни педиатърът.
 
“В последните години се разбра, че нивото на витамин D е един от основните имуностимулатори при всички хора. Поддържането на едно оптимално ниво на този витамин, довежда до подобряване на общото състояние на организма. При дефицит на този витамин пневмонията се усложнява”, представи изследванията д-р Надежда Римпова.
 
За разпространения този сезон респираторен сенцитиален вирус инфекционистът проф. д-р Георги Попов каза, че той засяга децата в кърмаческа възраст и възрастните хора. Често този вирус се изявява като пневмония, бронхит. Особено тежко протича при кърмачетата, обясни проф. Попов. Много тежко го боледуват и възрастните с астма, с хроничен бронхит, със сърдечно-съдови и неврологични заболявания, допълни той.