EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Д-р Снежа Шаламанова, педиатър и специалист по инфекциозни болести в УМБАЛ „Софиямед“: Дефицитът на някои витамини при детето може да доведе до липса на концентрация

Профилактичен преглед при педиатъра преди началото на учебната година, съветва специалистът

 

www.24chasa.bg

15.9.2023


-Д-р Шаламанова, как да се храни детето през предстоящия есенен сезон? Има ли някакви по-различни съвети, така че да подготвим организма му, когато започват активните учебни занимания? 

Есенно-зимният сезон крие доста предизвикателства пред организма и имунната система като цяло, не само заради климатичните промени и различни епидемии, особено грипните, но и заради това, че децата тръгват на училище и  контактите между тях осигуряват много по-бързо предаване на различните инфекциозни агенти, поради което заболяванията зачестяват. За това благоприятства и продължителният престой в затворени помещения, където сухият въздух изсушава  лигавиците. От друга страна боледуването е свързано с  неприятности, отсъствия от работа и се поражда желанието на родителите  да дадат на детето нещо за стимулиране на имунната му система. Много родители приемат, че имуностимулаторите ще осигурят  необходимата защита срещу болести на децата им. Обаче остава загадка защо има толкова болни…  Не е необходимо да се дават имуностимуланти на  дете, което не боледува често,  приемът им няма да му навреди, но и особена полза няма да има. Ако детето се храни рационално, закалено е, спортува и играе на открито, не е  необходимо родителите да посещават аптеката.

За тези деца е достатъчен приемът на балансирана и разнообразна храна. Един от най-големите имунни органи в човешкия организъм са червата. В чревната мукоза се съдържат голямо количество имунологично активни клетки, благодарение на които тя може да формира имунологичен отговор и това се случва, тъй като епителната повърхност на червата се подлага на действието на дразнители от външната среда.  Пайеровите плаки, намиращи се в червата участват в отключването на имунния отговор и това има значение не само за локалния имунитет на червата, но и за хуморалния имунитет на организма. В този смисъл храненето на детето, осигурява не само енергия и градивни елементи на организма му, а се превръща във фактор, повлияващ имунитета. Достатъчно е детето да приема всеки ден пресни зеленчуци и плодове, месо, млечни продукти, риба в количества според възрастта. Особено важен е приемът на месни продукти тъй като в тях се съдържат повечето от микроелементите и ензимите, необходими за функционирането на имунната система. Трябва да се ограничават мазнините, особено животинските, приемът на захар, захарни и сладкарски изделия, консумацията на безалкохолни напитки, съдържащи захар, да се избягват пържените и солените храни, които са предпоставка за наднормено тегло, което пък е причина за много хронични заболявания. Децата трябва да приемат ежедневно достатъчно вода и течности.  

 

–А ако детето принципно боледува по-често?      

Когато има признаци  на  слаб имунитет, имунната система трябва да се подпомогне. Това се налага когато детето боледува често още в кърмаческа възраст (по принцип в първите месеци децата боледуват по-рядко, защото получават антитела от майката и кърмата),заболяванията продължават по-дълго от нормалното. Ако то има алергия (атопичен дерматит, алергична хрема, астма) вероятността да боледува често е по-голяма, често страда от  диария (установено е, че нормалната чревна флора е от голямо значение за имунитета, честите разстройства говорят за проблем), има намален апетит,  анемия, постоянно увеличени лимфни възли, особено шийните. От значение е и наследственият фактор – единият или двамата родители също са боледували често като деца.  Ако тези признаци са налице, децата трябва да се консултират с педиатър какво да се направи за укрепване на имунитета им. Лечението е индивидуално, зависи от какви инфекции страда детето (вирусни или бактериални), наличието на алергии, на хронични заболявания.                                   

            От предлаганите в аптечната мрежа имуностимулатори е добре да се ползват тези, които не се абсорбират, действат чрез повърхностно стимулиране на лигавицата и запазват естествената роля на имунната система. Такива са  ехинацея, слез, черен бъз.  Освен това те притежават и антитоксично, противовъзпалително и антивирусно действие и са добро решение, тъй като при остра вирусна инфекция под действие на агресията на патогена в организма се задействат защитни механизми, които водят до състояние на оксидативен стрес и възпаление, които макар и полезни в процеса на защита, могат също да доведат до увреждане на клетките.

 

-Със сигурност приемът на допълнителни витамини, не вреди, но какви точно да са те?

Когато има висока заболеваемост  от остри респираторни инфекции и грип е добре да се взимат мултивитамини както от децата, така и от възрастните. На пазара има много продукти, но най-добри са тези, които са от естествени източници.
Витамин Д има ключова роля по отношение на имунитета.  Добре e той в  100% да е натурален, за да се усвоява по-лесно от организма, което гарантира по-сигурен ефект. Излишъкът от витамини обаче също може да има неприятни последици. Водноразтворимите витамини като С и В се усвояват и ненужното се изхвърля с урината, докато мастноразтворимите А, К, Д се натрупват. Вит. Д не трябва да се приема, ако няма дефицит от него в организма.

Защитата на децата от болести включва поддържане на имунитета и със спорт. Спортуването е важно за имунната система. Ако се заседяваме постоянно, тя закърнява и ставаме уязвими за вируси и бактерии. Часовете по физическо възпитание са недостатъчни и е добре децата да ходят на спорт допълнително поне два пъти седмично. Това е най-доброто закаляване, стига всичко да става постепенно, с последователно натоварване и заниманията да бъдат системни. Помагат и игрите на открито. Ритането на топка в училищния двор веднъж в седмицата обаче не върши работа. Родителите е важно да запишат детето на подходящ спорт щом навлезе в училищна  възраст.                                                                                        

           Трябва да се подчертае силно, че важна предпазна мярка срещу всички инфекции е и редовното измиване на ръцете с вода и сапун, а за някои от тежките инфекции и  редовните имунизации.

 

-А как да разберем, че при детето има липса на витамини. Какви са индикациите за това?

Витамините са едни от най-важните  вещества, от които децата се нуждаят, за да имат нормален растеж и развитие, силна имунна система и да са здрави. Хиповитаминозата представлява недостиг на един или на няколко витамина в организма на човек.  Причините за този недостиг са разнообразни - недохранване или подлагане на строги, небалансирани  диети.

Отсъствието на пресни плодове и зеленчуци в менюто и заменянето им със захарни и тестени изделия  води до недостиг на витамини от В групата. Ако пък се спазва само растителна диета има опасност в един момент да настъпи недостатъчност на витамин В12.

Друг фактор, който  може да доведе до хиповитаминоза, е смяната на сезоните.  Колебанията на температурата биха могли да повлияят на витаминното съдържание не само на продуктите от растителен произход, но и на яйцата и млечните продукти.

Причина за витаминен дефицит е и неправилното обработване на хранителните продукти. Прекомерната термична обработка води до разграждането им и в крайна сметка дори и да се консумират здравословни продукти, те не снабдяват организма с нужните му витамини и минерали.

Други фактори, допринасящи за поява на витаминна недостатъчност са лошо качество на живот,  подлагане на стрес, при възрастните -работа в тежки условия.

Най-важните витамини за развитието на децата са витамините от групата В, витамин А, вит. С, вит. Д, вит. Е. При техния дефицит при тях се появяват симптоми, които може да са леки, но понякога и сериозни.

 

Симптомите, подсказващи недостиг на един или няколко витамина са най-различни. В общия случай, когато състоянието не бъде повлияно, се появяват отпадналост, липса на тонус. Наблюдава се нарушена трудоспособност, липса на концентрация, лош сън, раздразнителност, понижаване на теглото, изпадане в депресивни състояния, главоболие, липса на апетит, косопад, нацепване на ноктите, отслабване на зрението, поява на кожни, стомашно-чревни, неврологични  проблеми, децата започват да боледуват по-често и по-тежко.

 

Важно е преди старта на учебната година всеки родител да направи профилактичен преглед на детето си при личния му педиатър, който може да назначи както профилактично пълна кръвна картина и урина, така и по-специфично изследване на група от витамини, ако има индикации за това.