EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Д-р Тодор Калчев, ортопед в УМБАЛ „Софиямед“:Децата да носят раниците с двете презрамки едновременно

Придобитите деформации в детската възраст са коригируеми, ако бъдат установени навреме

 

www.24chasa.bg

14.9.2023

 

-Д-р Калчев, новата учебна година предстои да започне, а като че ли решение на това раниците на децата да са по-леки, няма. До какво може да доведе претоварването на гръбнака в ранна детска възраст?

Претоварването на гръбнака в ранна детска възраст може да доведе до болки в определени сегменти поради притискането на междупрешленните дискове. Това води до мускулен спазъм и неправилна поза на гърба на детето. Най-често това е началната фаза на сколиоза. Препоръчително е децата да носят раниците с двете презрамки едновременно или тези с една диагонална, защото носенето с една презрамка поставя началото на мускулния спазъм и неправилния стоеж. Ако не се обърне внимание навреме състоянието може да се задълбочи и да остане като трайна деформация в по-нататъшното развитие.

 

-По-отговорни ли са според Вас съвременните родители по отношение на профилактиката на детското здраве?

Виждам, че има доста родители, които идват при мен за консултация за състоянието на децата им дори и да няма оплакване от тяхна страна. Това е добре. По този начин се откриват деформации, които все още нямат клинични белези.

 

-Кога обикновено правят консултация с Вас - преди първия учебен ден или само при оплаквания от страна на детето?

По всяко време, но най-вече около Празника на детето 1-ви юни и започването на Учебната година. Това е може би заради кампаниите, които се организират по това време от годината. И тази година медицински комплекс „Софиямед“ провежда безплатни прегледи за деца и ученици. Важно е да посъветваме родителите, че  подрастващите трябва да се преглеждат веднъж годишно, за да не се изпуснат някои деформации, които се засилват особено при по-бързия растеж по време на пубертета.

 

-А виждате ли в практиката си поражения върху различните отдели на гръбначния стълб, причинени от използването на екранни устройства и има ли как да се справим с тях навреме? 

Да, наблюдават се деформации в шийно-гръдния сегмент на гръбначния стълб. Това е кифозата или иначе казано прегърбването с начеващ гибус или гърбица. Причинява се често от продължително стоене прегърбени над мобилните устройства. Има как да се справим с всички придобити деформации в детска възраст, ако се обърне внимание и се вземат мерки навреме. Препоръчвам на децата да бъдат активни и да бъдат насърчавани да спортуват това, което им харесва, тъй като е важно за цялостното им здраве, не само това на опорно-двигателната система.