СПЕШНА ПОМОЩ 0895 555 451
EN
VIP профилактика Online Резултати Училище за родители
Back to top hospitalsofiamed.bg

Жените са два пъти по-често с нарушена функция на щитовидната жлеза

От майчините тиреоидни хормони зависи умственото развитие на детето

Слава РАДОСЛАВОВА

в. Жълт Труд  Стр. 35

 

Повече от 750 млн. души в света страдат от заболявания на щитовидната жлеза. Това е доста по-голяма епидемия, отколкото захарният диабет (към 460 млн.) У нас 18,9% от хората (около 1 млн. души между 20 и 80 г.) имат автоимунно заболяване, свързано с щитовидната жлеза. 10,7% (над 600 хил. души) пък са с нарушена функция на жлезата, като 6,2% имат хипофункция (намалена функция), а 4,5% хиперфункция (свръхпроизводство на хормони). Възли на щитовидната жлеза имат 24,4% (около 1,4 млн. души). Някои хора имат едновременно по две и повече нарушения, затова тези проценти не бива да се сумират.

Стряскащите данни бяха съобщени от проф. Ана-Мария Борисова, дългогодишен председател на Българското дружество по ендокринология и началник Клиника по ендокринология в УМБАЛ Софиямед.

Проблемът е в хипотиреоидизма

Възлестата гуша и автоимунните тиреоидни заболявания са два пъти по-чести при жените, отколкото при мъжете. Като цяло нежният пол има два пъти по-често нарушена функция на щитовидната жлеза. Хипертиреоидизмът е равномерно разпределен между двата пола. Всъщност проблемът е в хипотиреоидизма, който е три пъти по-чест при жените, подчертава проф. Борисова.

Щитовидната жлеза отделя енергийни хормони. За всяко наше действие и мисъл, за да сме живи, ни трябва енергия Това показва колко важни са тиреоидните хормони и тяхното нормално отделяне. Лошото е, че съществуват много безсимптомни форми на тиреоидните заболявания, за които хората не подозират, защото нямат никакви оплаквания, предупреждава проф. Борисова.

Не пренебрегвайте умората

Безсимптомният хипертиреоидизъм се среща 2 пъти по-често в сравнение със случаите, когато са налице видими симптоми. При хипотиреоидизма разпределението е по равно. Само 22% от болните с повишена функция и 35% от болните с намалена функция знаят, че са болни. Тези с хипертиреоидизъм разбират за състоянието си едва когато попаднат в кардиологията по повод ритъмни нарушения или други проблеми със сърцето. У нас 65% от хората с нарушена функция на щитовидната жлеза не са диагностицирани, така е и в останалите страни. И това са точно формите, при които няма оплаквания.

Голяма част от симптомите наподобяват признаци и състояния, които най-често хората отдават на натоварения и забързан начин на живот - умора, отпадналост, нарушения на съня, тревожност, промени в теглото и др., а всъщност основната причина е в нарушената функция на щитовидната жлеза. Затова тази година призивът на Международния тиреоиден ден беше: ако се чувстваш уморен, провери си щитовидните хормони. Може би зад тази невинна умора стои някакъв проблем.

Критична роля по време на бременност

Проф. Борисова алармира, че щитовидната жлеза играе критична роля по време на бременността и има пряка връзка между интелигентността на децата и нивото на майчините тиреоидни хормони. В първите 6 месеца на бременността плодът няма щитовидна жлеза. Тя се формира към 6-7-ия месец. Започва производството на хормони, но то става пълноценно едва в края на бременността. Това означава, че бебето чака от майката тя да го снабди през плацентата чрез общото кръвообращение с тиреоидни хормони. А тяхната роля е за правилно умствено и физическо развитие на плода.

Първите шест месеца са периодът, в който се формира мозъкът на човека. Затова е фатално важно майката да има нормално отделяне на тиреоидни хормони. Въпреки това, проф. Борисова не препоръчва масов скрининг на всички бременни жени, а само на тези, които имат показания. Сред рисковите фактори са възраст над 30 години, фамилна обремененост, наличие на заболяване на щитовидната жлеза или на друга автоимунна болест, предишни аборти.