EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

ЗАПУШЕНИЯТ НОС МОЖЕ ДА СЕ ДЪЛЖИ НА НАЛИЧИЕ НА ПОЛИПИ

Телеграф  стр. 27  

 

С настъпването на пролетния сезон симптомите на върлуващите вируси и алергиите към полени се обострят. Често пъти обаче продължителната хрема например може да бъде симптом на наличието на полипи в носа. Началникът на Клиниката по ушно-носно-гърлени заболявания в УМБАЛ "Софиямед" д-р Иван Йорданов обяснява, че хроничните хреми, ринити, синузити, както и наличието на бактериални или гъбични инфекции е предпоставка за образуването на носните полипи.

"С прорастването си от синусите към носната кухина полипите предизвикват различно по степен запушване на носа и затруднено носно дишане, което пък води до сериозни нарушения и заболявания на дихателната и сърдечносъдовата системи. Полипите "растат" на гроздове и представляват белезникави сакчета с различен размер. Макар, че не са болезнени те често кървят и така се диагностицират при първичен преглед. Малките полипи понякога много трудно могат да бъдат открити, тъй като са безсимптомни и едва когато нараснат значително започват да предизвикват различни проблеми. В тези случаи е необходимо използването на специална ендоскопска техника за тяхното визуализиране от УНГ специалиста", коментира д-р Йорданов.

Според лекаря най-честият симптом при наличие на полипи в носа е запушването му, сухота в гърлото в сутрешните часове, продължителна хрема и много характерно - частична, или пълна загуба на обоняние, както и чести носни инфекции. Пациентите се оплакват и от сутрешно главоболие в областта на челото, между очите или под скулите. При напреднали стадии на заболяването се получават и външни носни деформации. Д-р Йорданов коментира, че заболяването често предизвиква хронични инфекции на носа и синусите, както и затруднения в съня, хъркане, сънна апнеа.

"При пациенти с астма, носната полипоза допълнително затруднява дишането и води до хронична хипоксия и кислороден глад на организма. Затова е необходима своевременна диагностика и правилен подход в лечението", уточнява лекарят.

Лечението, което специалистите прилагат в началните стадии на заболяването обикновено е от локални кортикостероидни препарати под формата на спрей, които не се абсорбират в организма и позволяват по-продължителната им употреба. Много често лечението се комбинира и с антиалергична терапия. В напредналите стадии обаче медикаментозната терапия не дава видими резултати и не повлиява симптомите на пациентите. Тогава се преминава към оперативно лечение.

"В УМБАЛ "Софиямед" прилагаме световните стандарти при оперативното лечение на носните полипи. Използваме ендоскопска техника с камери с висока резолюция, "шейвър" системи и други различни приспособления, с които отстраняваме изключително прецизно и безкръвно носните полипи и така запазваме здрави околните тъкани на носа и синусите. Носното дишане се възстановява на следващия ден и страничните ефекти от досега прилаганите конвенционалните техники липсват.

Чрез този метод осигуряваме на пациентите максимално кратък престой в болницата и добро качество на живот след това. Важно е да отбележа, че периода на повторната поява на носните полипи може да бъде значително удължен чрез използването на именно тези оперативни техники и технологии, които прилагаме, тъй като те позволяват отстраняването на полипите по атравмативен начин, с много малка болка и максимално добри резултати", уточнява д-р Йорданов.