EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Заради заседяването все повече млади хора страдат от дискова херния

в.24 часа
28.3.2014
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=3849730


Дисковата болест (дископатията) е едно от най-честите заболявания в човешката патология. Статистиката за заболеваемостта е много трудна поради интердисциплинарния й характер и различните варианти и фази на заболяването. Според официалната такава с напреднал стадий на заболяването (дискова херния) са диагностицирани около 5% от мъжете и 2,5% от жените, като болните с по-леки форми на заболяването вероятно са значително повече.

За симптомите на заболяването и възможностите за лечение разговаряме с д-р Росен Икономов, завеждащ отделението по неврология в МБАЛ „Софиямед“:

-Д-р Икономов, какво представлява дисковата херния?
Гръбначният стълб представлява сложен комплекс от анатомични структури, в който особено място заемат междупрешленните дискове. Те са своеобразни амортисьори, които разделят прешлените един от друг и поемат движенията и натоварванията в целия гръбначен стълб. Състоят се от централно разположено пихтиесто ядро, заобиколено от фиброзен пръстен. Дисковата болест представлява хронично заболяване на междупрешленните дискове с дегенеративен характер. Постепенно фиброзният пръстен се дехидратира, намалява неговата дебелина и еластичност, появяват се цепнатини и разкъсвания, което довежда до първо до изпъкване на ядрото (дискова протрузия), а после и до пролабиране през разкъсания пръстен (дисков пролапс или херния). В тези стадии на заболяването могат да се притиснат гръбначния мозък и нервните коренчета.

-Как можем да разпознаем симптомите й? Има ли характерна болка, която може да ни помогне, сами да установим заболяването?
Основен симптом на заболяването са рецидивиращите болки във врата, гърба и кръста. Обикновено болките се провокират от натоварване, рязко движение, вдигане на тежест, простуда и се засилват при движение. В даден етап от развитието на заболяването (поява на дискова протрузия или херния) болките започват да се излъчват към ръцете и краката, понякога с изтръпване и слабост в тях. Алармиращи симптоми са смущенията при уриниране и дефекация, както и нарушенията в сексуалната функция, които са индикация за спешна оперативна намеса.

-Как се поставя диагнозата дискова херния?
Диагностицирането на дисковата херния става след преглед от невролог и провеждане на т.н. невроизобразяващи изследвания – рентген, компютърна томография и ядрено-магнитен резонанс. Трябва да се има предвид, че с обикновената рентгенова снимка не може да се докаже наличието на протрузия или херния. За това е необходимо провеждането на компютърна томография или най-добре ядрено-магнитен резонанс, който има най-висока диагностична стойност. За откриване на засягането на нервните коренчета е необходима електромиография (ЕМГ).

-Колко често срещате пациенти с тази диагноза, в отделението, което ръководите?
За съжаление честотата на дисковата болест непрекъснато нараства и засяга все по-млади хора. Не са редки случаите на дискови хернии при 15-16 годишни деца. Причина за това е промяната на начина на живот, продължителното заседяване пред компютъра, намалената физическа активност. Значение имат и новите изобразяващи техники, с които се открива заболяването в най-ранни стадии. В Отделението по неврология, което ръководя, дисковата болест е най-често лекуваното заболяване. През 2013 г. през отделението са преминали 816 болни с различни стадии на дискова болест (51,1% от всички болни). Отделно през трите амбулаторни кабинета са преминали над 2500 болни с такава диагноза. За съжаление по-младите болни поради служебната си ангажираност често отказват болнично лечение, дори когато такова е наложително.

-Има ли някаква изявена тенденция по отношение на неврологичните заболявания, която може да откроите?
Както вече казах, две са основните тенденции в неврологичните заболявания – нарастване на честотата и „подмладяването“ им. Това касае не само дисковата болест, но и другите основни неврологични заболявания, включително и мозъчно-съдовата болест, множествената склероза, болестта на Паркинсон. България продължава да бъде една от „водещите“ страни в света по заболеваемост и смъртност от мозъчно-съдови заболявания.

- Какви са възможностите за лечение на дисковата херния, които съществуват и какви препоръчвате Вие в болница „Софиямед“?
Болница “Софиямед” разполага с възможности за комплексна диагностика и лечение на това заболяване. Налице е най-модерна диагностична апаратура (последно поколение рентгенова апаратура, компютърен томограф, ядрено-магнитен резонанс, апарат за електромиография). В отделението по неврология се лекуват всички стадии на дисковата болест. Лечението в острия стадий е медикаментозно, включително със системи и инжекции. Болните с индикации за оперативно лечение се насочват към Отделението по неврохирургия, където се лекуват хирургично с най-съвременни оперативни техники. След болничното лечение болните се насочват за долекуване в Отделението по физикална терапия и рехабилитация. При необходимост се осъществяват консултации с ортопед и ревматолог.

-Какви неврологични заболявания лекувате в Отделението по неврология на болница Софиямед?
В отделението се лекуват всички неврологични заболявания. През 2013 г. през него са преминали 1594 пациенти, от които най-много с дискова болест (816) и мозъчно-съдова болест (411). Освен тези заболявания специален интерес имаме към световъртежа и замаяността, тъй като аз съм и отоневролог, множествената склероза и болестта на Паркинсон, които се лекуват по най-съвременни методики.