СПЕШНА ПОМОЩ 0895 555 451
EN
VIP профилактика Online Резултати Училище за родители
Back to top hospitalsofiamed.bg

Играе критична роля по време на бременност

Сп. Майчинство  стр. 16, 17, 18, 19, 20, 21

Здравето на щитовидната жлеза е от изключителна важност по време на бременност.
За това алармираха лекари по време на Международната тиреоидна седмица, която всяка година се отбелязва от 22 до 28 май.
Бременност и щитовидна жлеза
Има пряка корелация между нивото на хормоните на щитовидната жлеза на майката по време на бременност и интелекта на детето, обяснява проф. Ана-Мария Борисова, председател на Българското дружество по ендокринология и началник на Клиника по ендокринология в УМБАЛ Софиямед. Причината е, че продукцията на щитовидни хормони започва в плода след 6-ия месец на бременността, а активната секреция много по-късно. Затова бебето е изцяло зависимо от майчините хормони през първия и втория триместър на бременността. Ако хормоните, които произвежда майката, са недостатъчни, това се отразява директно на развитието на плода. В медицината това състояние се нарича хипотиреоидизъм.

 

Среща се при 2-3% от бременностите.

 

Изследвания
За съжаление обаче, скринингът на щитовидната жлеза не Влиза в пакета профилактични изследвания, които се правят на бъдещите майки. Според проф. Борисова това не е и необходимо, тъй като не всяка бременна жена е застрашена от хипотиреоидизъм. Профилактичното изследване обаче става задължително, ако бъдещата майка има някои от рисковите фактори, свързани с болест на щитовидната жлеза. Това са възраст над 30 г., наличие на роднина с тиреоидно заболяване, жени с гуша или друго автоимунно заболяване, жени с предшестващ аборт или преждевременно раждане, жени от региони с йоден дефицит.
Усложненията
Занижените нива на тиреоидните хормони могат да се окажат пречка и за самата бременност, тъй като нарушават овулацията и репродуктивната способност на жената.
Рисковете при вече настъпила бременност, следствие на нарушената щитовидна жлеза, освен възможността за раждане на бебе с увреждания, са свързани с развитието на анемия, еклампсия (гърчове), отлепване на плацентата. За всичко това е виновна щитовидната жлеза, която заради бременността и нуждите на плода е в ситуация на повишена необходимост от отделянето на хормоните Т4 (тироксин) и ТЗ (трийодтиронин) - с до 50%, спрямо нивата им извън периода на бременността.
Тази необходимост е особено засилена в началото на бременността. При определени здравословни проблеми на майката, като наличие на автоимунни тиреоидни заболявания, най-вече болест на Хашимото или йоден дефицит, щитовидната жлеза не успява да отговори на повишените изисквания за производството на тези хормони, в резултат на което се развива хипотиреоидизъм. Ако понижената функция на щитовидната жлеза не бъде диагностицирана и съответно лекувана, това може да доведе до сериозни усложнения и рискове по време на самата бременност, сред които преждевременно раждане и аборт, ниско тегло на бебето, вродени малформации и др. Ето защо е важно при тази диагноза да се започне подходяща и навременна терапия.

 

Симптоматика
Симптомите на заболяването не са особено специфични и затова по време на бременност лесно могат да бъдат отдадени на нормалните за нея оплаквания.
Белезите на хипотирсоидизма са:
v продължително чувство на умора,
✓ леност,
✓ суха кожа, v запек,
✓ повишена чувствителност към студа,
✓ наддаване на тегло без промяна в хранителния режим,
✓ трудно отслабване,
v изтъняване на косата,
✓ чупливост на ноктите, други.
Освен симптомите на тиреоидна дисфункция, наличието на автоимунни заболявания, както и спонтанни аборти в миналото също могат да подскажат за подобен проблем. Захарният диабет е сред другите предпоставки за това състояние.
Диагностика
В България цари заблуда, че изследването на тиреоидните хормони е достатъчно, за да бъде отхвърлен проблем, причинен от щитовидната жлеза. Такъв може да съществува дори при идеални стойности на ТЗ, Т4 и TSH. Причината е, че възлите на щитовидната жлеза, от които страда Всеки четвърти българин, могат да бъдат Видени само при ехографско изследване. В 70% от случаите за наличието им няма никакви симптоми или пък те са толкова нетипични, че никой не би ги свързал с проблем с жлезата. А Възлите също могат да доведат до много сериозни последствия, не само за здравето на бебето, но и на майката. При 6% от пациентите с възли в щитовидната жлеза се оказва, че това са злокачествени образувания.
Затова изводът е, че ако имате някои от посочените оплаквания, или пък сте подложена на повече от един от рисковите фактори, не е нужно да чакате наблюдаващия лекар да Ви препоръча изследване на щитовидната жлеза. Такова можете да си направите във всяка лаборатория или специализиран център, където има ендокринолог.