EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Изтръпване на крайниците може да бъде знак за диабетна полиневропатия

http://www.credoweb.bg/iztrapvane-na-kraynitsite-mozhe-da-bade-znak-za-diabetna-polinevropatiya-video-content-99520.html

https://youtu.be/-uBagHH668A
 


Диабетната полиневропатия е най-разпространеното усложнение при пациентите със захарен диабет. В зависимост от вида на засегнатите нерви, симптомите могат да варират.

Най-честата форма на диабетната полиневропатия е сетивната. Поразени са сетивните нерви, а при пациентите се наблюдават:

  • изтръпване в крайниците;
  • чувство за парене;
  • горещина или студенина в крайниците;
  • неприятни усещания, които пациентите не могат дори да опишат.

Обикновено оплакванията се засилват в дланите и стъпалата, като по-често започват от долните крайници.  

Често срещана е и т. нар. автономната форма. Тя поразява нервите, които регулират функциите на вътрешните органи. В тези случаи симптоматиката е изключително богата, в зависимост от засегнатия орган. Възможни са:
 

  • изпотяване;
  • болки в стомаха;
  • нарушение на сърдечния ритъм;
  • аритмия.

В по-редки случаи засегнати са двигателните нерви. Тогава страдат самите движения, появява се слабост в мускулатурата.

Диабетната полиневропатия не може да бъде излекувана. Целта е да забавим възможно най-дълго нейната поява или да ограничим прогресията й“, обяснява д-р Росен Икономов, началник на Отделение по неврология в МБАЛ „Софиямед“. Две са основните групи препарати, които се прилагат в лечението и профилактиката на диабетната полиневропатия. На първо място това е алфалипоевата киселина, която забавя появата на усложнението и неговата прогресия.

Доказан ефект имат витамините от група B. За разлика от алфалипоевата киселина те не представляват специфично лечение, но са необходими при всяко увреждане на периферен нерв.  

Съществуват и комбинирани медикаменти, които съдържат както алфалипоева киселина, така витамини от групата В. Такъв препарат е Алфалипомакс.  Той е много удобен за пациентите, тъй като могат да приемат всички съставки наведнъж.

Д-р Икономов съветва пациентите със захарен диабет да контролират кръвната захар да не допускат покачване на нивото на гликирания хемоглобин, спазвайте препоръките за диета и медикаментозно лечение. Важен момент от профилактиката е консултацията с невролог, който да установи, дали пациента има диабетна полиневропатия.