EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

И имената на лекари от „Софиямед“ замесени във фалшиви реклами на добавки

Все повече лекари алармират, че името им се използва във виртуалното пространство неправомерно в реклами за продажба на хранителни добавки, които не са препоръчвани от тях.

 

www.zdrave.net

19.5.2023

 

За това сигнализират и от водещото лечебно заведение в страната УМБАЛ „Софиямед“, които подготвят сигнал до компетентните институции във връзка с фалшивите реклами, в които са използвани имена и снимки с фалшиви препоръки от техните водещи специалисти доц. Антони Георгиев, началник на Клиниката по артроскопска травматологи, проф. д-р Калоян Давидов, д.м., началник на Клиниката по урология и доц. д-р Любомир Маринчев,д.м., началник Отделение по ревматология.

Името на доц. Антони Георгиев – един от водещите специалисти в България по артроскопска травматология, е използвано за реклама на гел Depanten.

 

За фалшивата препоръка от негово име в ръководената от него Клиника получават множество въпроси от пациенти. Потвърждение за фалшивата препоръка пациентите дори искат чрез запитване до официалния е-мейл на болницата също пациенти на лечебното заведение. Благодарение на тях и лечебното заведение ще сезира компетентните органи.

Във Фейсбук пък се появяват кадри от видео с участието на проф. Давидов, заснети дори в друга болница, които са използвани нерегламентирано за реклама на продукт срещу уринарна инконтиненция – Uromexil Forte.

 

В един от материалите, казват от „Софиямед“, като автор на информацията за доц. Георгиев е посочен друг член на екипа на „Софиямед“ - доц. д-р Любомир Маринчев, началник на друго отделение в „Софиямед“, по ревматология. Самият доц. Маринчев също във фалшива реклама уж препоръчва гела Depanten.

 

И в трите случая се касае за фалшива реклама на добавки, в която името на специалистите се изписва с грешни академични титли, грешни длъжности и лечебни заведения, в които те практикуват.

 

И тримата специалисти са категорични, че нямат информация за препаратите, които уж препоръчват и че 100% рекламата е фалшива.

 

„Подготвяме сигнали до всички институции, които са ангажирани с проверката и санкциите предвидени в Закона, за подобни практики за подвеждане на потребителя чрез фалшиви препоръки от водещи и доказани специалисти. Надяваме се чрез сигналите ни подобни вече порочни практики на фирми, най-вероятно фантоми, да бъдат прекратени за в бъдеще“, казват от лечебното заведение.