EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Как да подсилим имунитета на децата преди да тръгнат на училище?

Как да подсилим имунитета на децата преди да тръгнат на училище? В студиото на Сутрешния блок на БНТ1 гостува доц. д-р Елена Георгиева, детски пулмолог и началник на Детско отделение в УМБАЛ "Софиямед".


Трябва да подходим към началото на тази учебна година с възможно пож-малко страхове, това заяви в Сутрешния блок на БНТ детският пулмолог доц. д-р Елена Георгиева, началник на детското отделение в УМБАЛ "Софиямед". Струпването на много хора винаги крие рискове в сегашната обстановка. Общопрактикуващите лекари обаче са предвидили тези обстоятелства и потокът на децата ще бъде организиран така, че да няма прекалени струпвания по повод на набавянето на необходимите документи преди началото на учебната година.


 

2.9.2020

 

Доц. Георгиева препоръча родителите да наблюдават децата си и когато се появят респираторни симптоми да се обърнат към лекарите, тъй като самолечението в сегашната ситуация е крайно неподходящо. "Знае се, че през есенно-зимния сезон е времето на ваксините - това е единият вариант за защита. Другият е грижата за имунитета, който трябва да съпътства децата през целия им живот, а не само наесен, когато дойде сезонът и те трябва да тръгнат на детска градина или на училище", посочи тя.

 

Доц. Георгиева отбеляза, че грижата за имунитета включва правилно хранене, спортуване, а също и медикаментите, които подсилват имунитета. В световен мащаб се наблюдава недостиг на витамин Д. Приемът на витамини е полезен в това време на годината, но не бива да се прекалява с него. Той трябва да се осъществява под контрола на личния лекар, който наблюдава детето. Акцентът се поставя върху храненето в неговото разнообразие, подчерта още тя. Доц. Георгиева препоръча към ваксиниране да се насочват децата с хронични заболявания и след това тези, за които личният лекар прецени, че това е подходящо.