СПЕШНА ПОМОЩ 0895 555 451
EN
VIP профилактика Online Резултати Училище за родители
Back to top hospitalsofiamed.bg

Над 640 000 българи са с болна щитовидна жлеза

Проф. д-р Ана-Мария Борисова: Над 640 000 българи са с болна щитовидна жлеза

Това е най-голямата епидемия в света, у нас има много пациенти

 

Люба МОМЧИЛОВА

Доктор  Стр. 11

 

 

Повече от 750 млн. души по цял свят страдат от заболявания на щитовидната жлеза. 25% от населението на България има възли в щитовидната жлеза, повечето хора не подозират за болестта си. У нас 18,9% от хората имат автоимунно заболяване, свързано с щитовидната жлеза. 10,7% от населението пък е с нарушена функция на жлезата, като 6,2% имат хипофункция - намалена функция, а 4,5% хиперфункция - свръхпроизводство на хормони. По правило жените страдат 2 пъти по-често от тиреоидни заболявания от мъжете.

 

Особено притеснително е, че безсимптомният хипертиреоидизъм се среща два пъти по-често, в сравнение със случаите, когато са налице видими симптоми. Само 22% от болните с повишена функция и 35% от болните с намалена функция знаят, че са болни. Над 640 000 българи над 20 г. са с болна щитовидна жлеза. Това е най-голямата епидемия в света, у нас има много болни, подчерта проф. д-р Ана-Мария Борисова, председател на Българското дружество по ендокринология и началник на Клиниката по ендокринология в "Софиямед"."Голяма част от симптомите наподобяват признаци и състояния, които най-често хората отдават на натоварения и забързан начин на живот - умора, нарушения на съня, тревожност, промени в теглото и др., а всъщност основната причина е в нарушената функция на щитовидната жлеза", обясни още проф. Борисова.

Тя алармира, че щитовидната жлеза играе критична роля по време на бременност и има пряка връзка между интелигентността на децата и нивото на майчините тиреоидни хормони.

Интелектът на бебето зависи и от хормоните на майката, категорична е лекарката. Въпреки това не препоръчва масов скрининг на всички бременни жени, а само на тези, които имат показания за това. Сред рисковите фактори са възраст над 30 години, фамилна обремененост, наличие на заболяване на щитовидната жлеза или на друга автоимунна болест, предишни аборти и др.

 

В първите месеци на бременост та плодът няма щитовидна жлеза, тя се формира чак в 6-7-ия месец. Бебето чака майката да го снабди през плацентата с хормони. А това е периодът, през който се формира мозъкът. Това означава, че е фатално важно за интелектуалното развитие на бъдещия човек майката да има правилна секреция на хормони, обясни проф.Борисова.

 

Недейте да приемате умишлено йодни препарати. Това би могло да отключи заболяване. И въобще не на хранителните добавки - е мнението на специалистите, защото съдържанието им често пъти е под съмнение. не пренебрегвайте умората.

Като цяло жените са два пъти по-засегнати от мъжете от проблеми, свързани с нарушена функция на щитовидната жлеза. За съжаление при много от хората подобен тип проблеми нямат никаква симптоматика. Когато има някакви белези, те често се отдават на проблеми, свързани с всекидневието - като умора и отпадналост, например. Те обаче не бива да бъдат пренебрегвани с лека ръка. Може би зад тази невинна умора стои някакъв проблем. Затова и щитовидната жлеза трябва да се изследва дори при невинното оплакване умора,,, отбеляза в тази връзка проф. Борисова.