СПЕШНА ПОМОЩ 0895 555 451
EN
VIP профилактика Online Резултати Училище за родители
Back to top hospitalsofiamed.bg

На 8-ми януари отбелязваме Бабинден

На 8-ми януари отбелязваме Бабинден - един от големите народни женски празници, посветен на "бабите" - жените, които са помагали в миналото при раждане. В знак на благодарност и почит на днешния ден родилките им гостували. По стар стил се е празнувал на 21 януари, обявен през 1951 г. за Ден на родилната помощ, а с това - и на акушерките и гинеколозите.

За да се практикува нашата професия в България, коства много усилия. Човек трябва да има много търпение и желание, казва старшата акушерка на АГ отделението в УМБАЛ „Софиямед“ Нели Филипова в репортаж за програма „Хоризонт“ на БНР.

Работата на акушерката в процеса на самото раждане е най-важната, категорични са родилките. Майката на Матео – първото бебе в УМБАЛ „Софиямед“ за 2018 година – Ива Калоянова смята, че всяка бъдеща майка трябва да се осланя на съветите на акушерката, за да премине всичко спокойно и безпроблемно.

Какво още казаха родилките за акушерската помощ в АГ отделението на „Софиямед“ и какво ново предстои през тази година, вижте тук.