EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Не отлагайте дълго премахването на трета сливица

Доктор Иван Йорданов, началник на отделение УНГ в УМБАЛ "Софиямед", пред "Труд": Не отлагайте дълго премахването на трета сливица

Таня ДАЧЕВА

в. Труд  Стр. 26, 27

 

- Отделението по УНГ на УМБАЛ "Софиямед" разполага с модерна ултразвукова система за фино моделиране на кости, без травми и без засягане на меки тъкани. При пациенти с какви проблеми се налага такъв тип процедура?

- Това е ултразвуков скалпел, който дава възможност да се прерязват костни структури с изключително голяма точност без да се нараняват околните меки тъкани. Приложението в нашата област е в две направления - едното е във функционалната носна хирургия при пациенти с изкривена носна преграда. Тя се състои от две части - хрущялна и костна. Много често изкривяването е в костната рамка, в която се намира носният хрущял. Тези кривини преди се отстраняваха травматично с щипки, които предизвикваха голямо кървене и по-голяма травма. Сега, с този скалпел ние отстраняваме изключително атравматично костните кривини и с много добри следоперативни резултати. В нашата клиника за първи път е приложена тази операция. Друго приложение, което е много ефективно, по което ние работим и са малко центровете в света, където го има, е естетичната ринопластика. При корекцията на гърбави или изкривени носове, по рождение или предизвикани след някакви травми, в един етап от операцията носните кости трябва да бъдат счупени. Това се прави с длета и с чук. Недостатъкът на този метод е големият травматизъм първо от самите удари, второ от възможността да се наранят подлежащите меки тъкани, от които се предизвиква и кървенето. Това води до големи отоци след операцията и по-бавен въстановителен процес. Сега със скалпела ние прерязваме много по-точно и където искаме под визуален контрол тези носни кости без никаква травма и най-важното е, че изпълнението на операцията е предвидимо и изключително коректно. Това води до по-лек следоперативен период и до желаните естетични и функционални резултати. На третия ден пациента вече няма отоци и синини. Иначе трябват поне 10-тина дни. Още на следващия ден бива изписан и резултатите са наистина прекрасни.

- Много често срещан проблем при мъжете, дори при жените, който пречи и на партньора, е хъркането. Какви са причините за това?

Съществува ли ефективно съвременно лечение?

- Първото и най-важно нещо е да се диагностицират причините за хъркането. Те могат да бъдат централни, могат да бъдат и периферни. Ние се занимаваме с причините, които са периферни, т.е. тези, които не засягат главния мозък. Те могат да бъдат в носната кухина, в гърлото, в мекото небце, в големи сливици, могат да бъдат локализирани в лимфната тъкан, която се намира зад езика и могат да бъдат причини в анатомични особености на самия ларинкс. В зависимост от причините, методите на лечение са различни. Много важно в случая е теглото на пациента. Искам добре да отбележа, че пациенти, които имат проблем в носната кухина и гърлото и са с нормално тегло имат шанс да бъдат излекувани оперативно с трайни резултати. Всички други трябва да влязат в тези норми. Когато имаме наднормено тегло, къс и широк врат, уголемена езична сливица, и пациентът не може да си оправи теглото, тогава се прибягва до лечение с маски по време на сън. Освен това при диагностиката трябва да разберем дали пациента има сънна апнея или е т.нар обикновен хъркащ. Сънната апнея е сериозно заболяване, което води до увреждане на сърцето, на белия дроб, пациентите са сънливи, неработоспособни, има опасност при шофиране. Така че партньор, който забелязва, че на половинката му нощно време не й достига въздух, събужда се от тази липса, трябва моментално да се обърне към лекар, защото апнеята е застрашаващо състояние. Освен това, такъв пациент може да направи катастрофи, може да получи внезапен инфаркт или инсулт.

- За мнозина друг съществен проблем е затрудненото дишане през носа. На какво се дължи запушения нос? Доколко средата е фактор и какво може да се направи при тези оплаквания?

- Затрудненото носно дишане е социално значим проблем, защото когато не дишаме през носа повече от 10-15 дни, без да се чувстваме болни, значи ние имаме проблем. Когато въздухът не минава през носната кухина, белият дроб не се изпълва с въздух, оттам не става обмен между кислорода и въглеродния двуокис и всички последствия, свързани с него - това води до натоварване на дихателната и сърдечно-съдовата система. Много често симптоматиката започва първо с развитието на синуити, после инфекцията минава надолу към ларинкса, белите дробове и т.н. Затова моят апел е: не дишате ли повече от две седмици нормално, или дишате само с едната ноздра, идете на лекар, за да ви бъде поставена точната диагноза. Най-често причините са травми, причинени по време на бременността или в последствие. Друга причина са алергиите към полени, към препарати, към химикали, към хиляди неща. Затова се прави щателно изследване и се определя алергията, дават се противоалергични препарати и пациентът се възстановява. Диагностицирането е много лесно и при правилно поставена диагноза и лечение резултатите са отлични. Дали лечението ще бъде консервативно или оперативно пациентите не трябва да се плашат, трябва да отидат на лекар. Това е лечимо заболяване, ако се вземат мерки. Ние го неглижираме, но всъшност това е един лош симптом, който не ни хапе, но ни прави болни.

- Продължителното самолечение с капки за нос влошава ли проблема и води ли до "пристрастяване"? До какви вреди и странични ефекти може да доведат капките за нос?

- Лечението с капки си има място и то не трябва да бъде повече от една седмица. При хора, които дишат нормално през носа, един път или два пъти годишно хващат някаква настинка или вирусно заболяване, слагат си капки и до една седмица оплакваният им отшумяват. Даже има една стара приказка: и с лечение и без лечение с капки, след една седмица ти минава. Капките не трябва да се употребяват повече от седмица. Ако не ви минава симптоматиката до седмица или 10 дни, приблемът е по-сериозен и не сте способни да се справите сами.

- Какво бихте посъветвали родителите на деца с проблемни сливици или с трета сливица? Кога се налага оперативно лечение?

- За всяка една оперативна интервенция преди да бъде извършена има строги показания. Когато детето или възрастният човек отговаря на тези показания, трябва да се премине към оперативно лечение. Какви са показанията: когато детето ви хърка през цялата нощ, спи с отворена уста, върти се в леглото, изпотява се около врата, има чести хреми, продължаващи повече от месец, преболедувало е заболяване на ушите, през деня стои с отворена уста, някой път недочува, правена е перфорация на тъпанчетата, защото е вадена гной, има изглаждане на гънката около устата, детето има реещ поглед. Всички тези симптоми говорят, че детето трябва да бъде оперирано. Ако някъде са малко засегнати, може да се изчака, но под контрол на лекар, и този лекар да носи отговорност и да следи симптомите на детето. Повявят ли се повече от тези симпроми, изчакването е вредно за детето. Вследствие на този проблем може да се получи изкривяване на зъбите. Много родители искат да се изчака преди операция. Да, може да се изчака, но лекарят на детето трябва да носи отговорност. Много често родителите не искат детето да бъде оперирано и ходят на различни консултации. Но всички тези симптоми, които изброих, са абсолютни показания детето да бъде оперирано. Има съвременни методи на диагностика на сливиците. Те се правят с малки фиброскопи през носа и тогава на третата сливица се вижда колко й е голям обема и т.н. В никакъв случай не препоръчвам старите методи на диагностика - рентгенови снимки, бъркане с пръст в гърлото и др. Трябва да се придържаме към съвременните методи на диагностика и лечение. Много често диагнозата я казват родителите защото термина "голяма сливица" е станал популярен, но всъщност е голяма грешка. Това е така, защото има различни структури на носоглътката. При едни деца тя е широка и ниска - т.е. имаме широк назофаринкс и нисък свод и една сливица с по-малък размер ще доведе до изброените преди малко симтоми. Когато пък носоглътката е по-висока, като купол на църква, и по-тясна, същата големина няма да даде симптоматика. Т.е. при диагнозата водеща е симптоматиката и инструменталното изследване, когато лекарят под директен визуален контрол може да прецени колко е запушването на самия епифаринкс.

- Имат ли основание родителите да се страхуват при подобна операция на детето им и заради това да я отлагат?

- Няма от какво да се страхуват. Те трябва да се страхуват, ако детето има тези симптоми и не го лекуват и чакат нещо да се случи. Нищо няма да се случи. Ако детето е било на 5 години и е стигнало до всички симптоми, които изброих, и това продължава до 8-мата година, питам защо да държите детето три години с такава симтоматика? То е ваше, вие имате право на избор. Аз винаги обяснявам на майките какви са симтомите за операция пък тя да реши, детето е нейно. Моето мнение е, че има ли ги тези симптоми, не трябва да се колебаете. Да, думата "операция" стряска всеки родител, но технологиите за тези интервенции са доста напреднали. Да, има 5% риск, но той е изключително малък. Правилно направената операция води до страхотни резултати и изчезване на цялата симтоматика.

- В началото на учебната година в ДКЦ на "Софиямед" се провеждат безплатни консултации за деца. Дайте малко повече информация за родителите.

- Това стана вече традиция в нашата клиника. От 4 години ние провеждаме тази кампания с цел да се намерят деца или възрастни с тези симптоми за да може допълнително да консултираме родители, които се колебаят или не са доразбрали и да не изпускаме някакво заболяване. Да бъде то диагностицирано в по-ранен период. Два дни провеждаме тази кампания. Желаещите се записват на Регистратура или по телефон и така ние внимателно обясняваме всичко, което интересува родителите. Специалистите от нашата клиника ще преглеждат деца и ученици безплатно на 18 и 19-ти септември от 9:00 до 12:00ч.

- Вие имате опит като специалист в университетските болници "Джеймс Кук" в Мидълсбро и лондонската "Уипс крос", освен това сте член на Европейската академия по лицева и пластична хирургия. На какво ниво са диагностиката и лечението на УНГ болести у нас?

- За съжаление различните центрове у нас са оборудвани на различно ниво и нивото на диагностика е доста различно. Не на всички места в България има всичко необходимо за една съвременна правилна диагностика и съответно правилното оперативно лечение, но може би пък и тези центрове, които в момента ги има, са достатъчни за справяне с по-сериозните проблеми. Има доста добре обучени колеги, които добре колаборират помежду си и си помагат при различни видове пациенти. Подготовката е различна в дадена област, единият е специалист повече в носната хирургия, другия - в ушната, но мисля че има добра колаборация. Т.е. ако пациента добре е насочен има място, където да му бъде направена много точна диагноза и съответно той ще получи това съвременно лечение, което не се различава с нищо от това на водещите световни центрове. Аз съм бил на много места по света и виждам, че няма никаква разлика от работата в България и работата на запад.

***

Нашият гост

Д-Р ИВАН ЙОРДАНОВ завършва Медицинска Академия в София през 1992 г., а от 1996 г. е специалист по Оториноларинголагия. Началник е на отделението по Ушно-носно-гърлени болести в УМБАЛ "Софиямед". Работил е в Първа градска болница София и в Англия в James Cook University Hospital, както и в Whipps Cross University Hospital в Лондон. Специализирал е Лицева пластична хирургия и хирургия на глава и шия в Америка и Италия. Член е на Европейската академия по Лицева и пластична хирургия, Европейското дружество по Ринология, Българско национално сдружение по оториноларингология и хирургия на глава и шия; Софийско Сдружение по Оториноларингология. Български Лекарски Съюз; Българско Ринологично Сдружение;