EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Не се страхувайте, а бъдете дисциплинирани и спазвайте необходимите мерки

Мед. сестра Елисавета Симеонова от Сектора за лечение на пациенти с COVID -19 в „Софиямед: Не се страхувайте, а бъдете дисциплинирани и спазвайте необходимите мерки

Благодаря на ръководството на болница Софиямедза това,че ни подсигуриха, обезпечиха и ни засвидетелстваха особена загриженост


в.Телеграф

6.6.2020

 

Героите в бели престилки, хората на 1 линия в борбата с коронавируса. Всички говорят предимно за лекарите от екипите на отделенията за лечение с COVID-19, но ролята на медицинския персонал и всички останали е също толкова важна.

 

Срещаме Ви с медицинска сестра Елисавета Симеонова. Тя е сред първите медицински сестри от столичната университетска болница "Софиямед" , включила се в организацията на работата на медицинските специалисти в специализирания сектор за лечение на пациенти с COVID-19. В началото на извънредното положение тя оглавява и екипа от медицински сестри и персонал, работещ в сектора.Пред какви предизвикателства се е изправила през последните месеци тя, разказа пред нас.

 

-Сестра Симеонова, имаше ли първоначален страх у вас, че трябва да работите в отделение, в което се лекуват пациенти с COVID-19? Болницата беше една от първите у нас, която лекува пациент с коронавирус?

Болница „Софиямед“ наистина беше сред първите в София, която се срещна реално и в действие с коронавируса. Когато заставаш пред нещо непознато, първото естествено чувство на човека е именно страхът. Който каже, че пред COVID-19- нов вирус за човечеството, не го е страх, значи или е нереален оптимист или не е честен докрай. Неизвестното винаги в самото начало предизвиква несигурност у човека, така се случи и при мен.

 

-Каква беше мотивацията Ви да се включите в организацията?

След поканата, която ми беше отправена от д-р Ценка Георгиева, инфекционист с над 35г., която оглави отделението за COVID-19, бях на среща и с ръководството на болницата.Там се обсъди стратегия за действие: специално защитно облекло, висок клас предпазни маски, шлемове, ботуши и допълнителни престилки. Дезинфекционният план беше предвиден, като за специфично инфекциозно отделение. Разбрах, че са предвидени и обсъдени действия до най-малката подробност за работа в състояние на коронавирусна пандемия. Подсигурени ни бяха и бързи тестове.Това ме мотивира да бъда спокойна и поех по този път да оглявя екипа от медицински сестри и персонал в отделението.

 

-Какви бяха първоначалните  трудности пред които се изправихте?

Първите трудности при изграждането на всяко едно отделение, винаги са организационни. Да създадеш, оборудваш и приготвиш за работа такова специфично отделение е малко да се каже предизвикателство. Но имах съпричастността и съдействието от всички, които пряко и косвено участваха в създаването на новото отделение. Организацията на работата в него се осъществи по строги правила, съобразени с изискванията на държавните институции и световни практики. И то безкомпромисно.

Всичко необходимо ни беше осигурено: специално защитно облекло, допълнителни престилки, ботуши, шлемове и висок клас защитни маски. Дезинфектанти по световни стандарти, нужни за този тип вируси. Входа и изхода на Блок 2 на болница „Софиямед“, където се помещава секторът са строго регламентирани и охранявани. Потока на пациентите е определен по строг ред. Така че въпреки първоначалното предизвикателство смятам се справихме с всичко на най-високото възможно ниво.

 

-Каква е организацията на работа в отделението към момента? Колегите Ви страхуват ли се?

Целият медицински персонал премина през специално обучение-с демонстрация и писменно, всички бяхме наясно как ще обличаме и събличаме защитното облекло, маски, шлемове, ръкавици и ботуши.Как ще обслужваме пациентите с COVID-19, как ще правим манипулации и всичко свързано с тяхното лечение. Екипът, който се организира, за да създадем и работим в отделение COVID-19 се оказа от хора, които са изключително дисциплинирани(гаранция за спазване на правилата), специалисти с дългогодишен стаж от изключително важни за случая отделения -анестезиология и реанимация, хирургия, кардиология, спешно отделение, ревматология и операционен блок. Всяка една сестра с опита и знанията си „донесе“ всичко това в новото отделение. Допълването между медицинските сестри внесе спокойствие и сигурност помежду ни. Много скоро след стартирането на работата ни целия персонал се убеди, че работи на едно сигурно и защитено място. Всичко, което е нужно за спокойствието и работоспособността на персонала бе осигурено безапелационно и навреме.

Вече така да се каже предадох щафетата на друга моя колега, която е старша сестра, така  че искам чрез Вас да изкажа моята и на колектива на отделение COVID-19 благодарност към колегите за успешната ни съвместна работа през изминалите месеци. Благодаря и на  ръководството на болница „Софиямед“ за това, че ни подсигуриха, обезпечиха и ни засвидетелстваха особенна загриженост-за нашето здраве, и успешното излекуване на пациентите, настанени за лечение.

 

-Искате ли да кажете нещо на хората?

На всички ще кажа, не се страхувайте, а бъдете дисциплинирани, спазвайте необходимите мерки. Благодарете, че сте здрави и се движете в „златната среда“. И това ще мине и пак ще бъдем по-близо един до друг.Бъдете благословени.