EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Няма как търговският интерес да е над здравния

Анестезиологът от УМБАЛ „Софиямед” д-р Иван Колчаков:

Няма как търговският интерес да е над здравния

COVID-19 е много специално заболяване, с което не може да има шега

 

в.Телеграф

4.11.2020

 

ЗАХАРИ БЕЛЧЕВ

 

- Д-р Колчаков, към момента при вас какво е положението, имате ли достатъчно легла в Софиямед за лечение на болни от COVID-19?

- Пълно е. Ние сме в процедура за тройно повишаване на броя на леглата спрямо преди две седмици. Това е към 60, от които 10 интензивни. Така че в последно време много сериозно увеличаваме капацитета, но тя и вълната е много голяма.

 

 - Колко са настанените при вас?

- Сега имаме около 40, тоест удвоили сме капацитета и до 10-ти ноември ще бъдем в състояние да го направим троен спрямо от преди две седмици. Всъщност около 10% от общия брой легла в болницата, каквото е изискването на Министерството на здравеопазването, за около 60 легла, от които 10 за интензивно лечение.

 

Какво мислите за тези частни болници които отказват да приемат пациенти с COVID-19?

- Не е въпрос на желание. Ние все пак живеем в демократична държава, в която има законност и ред. Всяко здравно заведение в България независимо дали е държавно, общинско или частно, се открива със заповед на министъра на здравеопазването и приема правилник за устройство и вътрешния ред, както и подзаконови актове, които са задължителни и в правомощията на министъра на здравеопазването са не само да прекрати договора с НЗОК, но и може да се премине към временно или трайно отнемане на лиценза.

 

- Смятате ли, че ще се стигне до отнемане на лицензи на болници и лаборатории, които отказват да съдействат в ковид-кризата?

- Не ми се иска да вярвам, че ще се стигне до това, защото още повече, който се занимава с медицина, няма как търговският интерес да му бъде на първо място. Това не е фурна за хляб, без да обиждам хлебарите. Щом е в сектора на здравеопазването, трябва да знае, че трябва да служи.

 

- Как ще коментирате твърденията на ваши колеги, че COVID-19 е обикновено грипче?

- Всички, които твърдят това, не са го преболедували. От 34-а години вече съм реаниматор и през юли прекарах ковида. Видях, че това е едно много, много специално заболяване, с което не може да има шега. Ние наблюдаваме и нашите пациенти. Имаше при застоя на вълната така едно успокоение, че се разболява основната група, която е рисковата – над 60-годишни и хората с придружаващи заболявания, но в света вече има повече случаи на здрави хора, които загинаха. Това още повече показва, че нещата са много сериозни. От гледна точка на заболеваемост, видяхме че никой не може да спре практически разпространението на вируса и така страничните ефекти като – икономическия фактор например, просто са уникални. Ние досега не сме имали такава пандемия, с такива измерения.

 

- Какви според вас са най-адекватните мерки за защита от коронавируса?

- Не може да спрем пандемията, но можем да я моделираме. Наблюдаваме как това се случи в азиатските страни, а сега и в Европа. Една е картината, да речем в Германия,  друга е в Италия и Испания. Тоест, различните здравни системи могат да я моделират. Още през март канцлерът Меркел, германската система каза, че без специфично лечение, без ваксини, трябва около 70% от популацията да преболедува, за да може пандемията да бъде спряна. Това обаче не значи, че тя трябва да бъде оставена сама на себе си, тоест да се развива в една естествена среда, както е при животинските популации. Така че нашите мерки, които предприемаме, имат изключително голямо значение за темпа на пандемията, какъв брой лица, през какви етапи ще могат да минат през здравната система, защото ние в момента сме на прага на т.нар „запушване“ на капацитета на здравната система. Когато стигнем максимума, няма да има какво повече да направим. Големите болници са препълнени, областните, общинските и от там нататък остава да разкрием военнополеви болници, както беше зала „Арена Армеец“ например или други места.

 

- Да, обявиха че ще включат и празните хотели, за да се настаняват болни в тях. Въпросът е ще има ли кой да се грижи за тях?

- Така е. Помещенията не лекуват. Трябва да има персонал, а ние в България имаме остър дефицит на медицински кадри. Нашите медицински сестри по официални данни от 80 000 сега са под 30 000, лекарите ни са застаряваща категория и от тази гледна точка ние имаме ограничен капацитет на медицински специалисти.

 

- Наясно ли сте как личните лекари ще издават електронно направление за PCR изследване?

- Аз работя основно в болничната сфера и то в тежките случаи. Не съм напълно наясно с тази процедура. Въпрос е на организация. Мисля, че засега по отношение на личните лекари тя е на добро ниво. Разбира се, може да се оптимизира. Големият проблем и тук е голямата натовареност на личните лекари, на РЗИ екипите. Едно е това, което беше през пролетта да се справят със стотина случаи открити ежедневно, а есента вече са хиляди. Това много натоварва и уморява тези хора.

 

 

- Тези PCR тестове като вид какви ще са? Бързи антигенни или от стандартните?

- Засега стандартният PCR тест върши добра работа. Сега виждам, че конкуренцията работи и вече доста лаборатории предлагат и по-надеждни антигенни тестове, тоест такива, които директно индентифицират вируса. Все още нямаме опит с тях, тепърва навлизат.

 

 

- От петък пред всяка болница задължително трябва да има фургони за тестване за коронавирус, в Софиямед  вече са изградени, какво показва вашият опит?

- Доколкото знам изискването е само за държавните болници, но ние отдавна имаме т.нар. фургони за вземане на проби за тестване с PCR за ковид и опашката винаги е голяма. Ние в момента сме подготвени, имаме много добра лаборатория. Една част от нашата лаборатория, тъй като имаме цяла поредица от здравни заведения, работят по 24 часа в денонощието. Това е от голяма полза за хората. При нас нещата са отдавна изградени, ние сме и една от първите болници, които започнахме да лекуваме пациенти с COVID-19, сега увеличаваме капацитета и мога да кажа, че даваме своя принос за борба с пандемията.

 

- При вас ще има ли и триаж с дежурен лекар, който да прави консултации?

- Ние разчитаме на дежурните лекари, които са в ковид отделението. В спешното ни отделение се прави този т.нар. триаж в отделна зала. Там се диференцират хората, които са съмнителни, хората, които са с доказана ковид инфекция и тези, за които са доказано, че не са с ковид инфекция. Ние сме организирали вече нашата структура, която лекува ковид инфекциите в блок номер 2, където имаме три входа и три изхода. Практически ние там сепарираме трите потока, за да не могат да се смесват. По този начин правим и протекция, тъй като е много голям риск един болен и то сериозно болен, който е без ковид и попадне в ковид среда, това ще бъде допълнителен огромен риск за него. Така че е много важно, тъй като цялата друга патология продължава да си я има, да не смесваме тежко болни хора без ковид инфекция, с другите. Тези неща при нас сме ги организирали.

 

- Какво ще кажете на хората, които не спазват мерките и не вярват в съществуването на ковид?

- Да не вярваш в тази опасност е глупост, а тези, които не спазват правилата са безотговорни към себе си и останалите и рано или късно и те ще платят цената. Ако не те лично, то техните близки, техните семейства. При социално значимите заболявания, каквото е ковид инфекцията, е много важно нивото на общественото съзнание, на дисциплината. Виждаме, че държавите, в които има ред и дисциплина берат добри плодове в тази ситуация, а т.нар. „по разхайтени“ нации плащат по-висока цена.

 

ТОВА Е ТОЙ:

Завършва Медицински университет Пловдив 1987г.

Специализира анестезиология и реанимация в Медицинска академия - София.

Магистър по здравен мениджмънт от Медицински университет Пловдив от 2009 г.

1987 г. до 1994 г. е анестезиолог в Областна болница гр.Пазарджик.

1994 г. до 1997г. в МБАЛ Ескулап, гр. Пазарджик.

От 1997 г. до 1999 г. е народен представител в Комисията по здравеопазване и Комисия по труда и социалната политика на 38-ото Народно събрание.

От 1999 до 2003 г. е областен управител и кмет на гр.Пазарджик.

2004г. е Председател на Управителния съвет на МБАЛ "Здраве", Пазарджик.

2004-2005г. е изпълнителен директор на ЗОКФ "Свети Николай Чудотворец", гр.София.

2005г. -2009г. е народен представител в 40-то Народно събрание в Комисия по здравеопазване и Комисия по труда и социалната политика.

2010-2012г. е медицински директор на МЦ "Афродита".

2012г. е и началник на ОАИЛ в МБАЛ "Пълмед", гр.Пловдив.

2012г. -2013г. е началник на ОАИЛ на МБАЛ "Софиямед", гр.София

2014г. е отново началник на ОАИЛ в МБАЛ "Пълмед", Пловдив

2014г.-2015г. е началник на ОАИЛ в МБАЛ "Ескулаб", гр. Пазарджик

От 2015г. до момента е анестезиолог в УМБАЛ "Софиямед" и УМБАЛ "Здраве", гр.Пазарджик.