СПЕШНА ПОМОЩ 0895 555 451
EN
VIP профилактика Online Резултати Училище за родители
Back to top hospitalsofiamed.bg

Ортопеди от "Софиямед" спасиха крака на мъж чрез авангардна операция

Ортопеди от "Софиямед" спасиха крака на мъж чрез авангардна операция

в. Галерия   Стр. 49

 

За първи път в България ортопед-травматолозите в УМБАЛ "Софиямед" начело с проф. д-р Андрей Йотов са извършили авангардна операция по поставянето на туморна тазова протеза от ново поколение, съобщиха от лечебното заведение. Сложната оперативна интервенция, изискваща изключителен хирургичен опит, е извършена на 41-годишен мъж със злокачествен тумор, обхващащ тазовата кост и тазобедрената става.

В миналото при подобни случаи специалистите са отстранявали засегнатата тазова половина и крайника (хемипелвектомия). Благодарение на опита си обаче лекарите от Университетска болница "Софиямед" се ангажират със сложния случай, като отстраняват почти цялата тазова половина и тазобедрената става, извършват реконструкция и поставят специална туморна тазова изкуствена протеза. Така те запазват функцията на крака на мъжа. Операция с подобна сложност и тежест се извършва за първи път в страната. Тя изисква както специална хирургична техника, така и специфичен инструментариум. "Интервенции от този тип са едни от най-тежките в ортопедичната хирургия, тъй като се работи в непосредствена близост с вътретазови и коремни органи магистрални съдове, нервни структури и органи на отделителната система", коментира проф. Андрей Йотов, началник на Клиниката по ортопедия и травматология в "Софиямед".

Специалистът, един от малкото у нас, които развиват тазовата хирургия, уточнява, че протезите за подобни операции са различни модели, като един от най-перспективните напоследък е т.нар. stem-cone (приличаща на фуния за сладолед). Протезата се закрепва към съхранената част от таза и след възстановителния период пациентът може да се придвижва чрез крайника, който е със запазени функции.

Прогнозите след приключването на индивидуалната програма за рехабилитация и физиотерапия са, че до 4-6 месеца пациентът ще се възстанови и ще може да се придвижва.