EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Отбелязваме Световния ден на кенгуру-грижата

Кенгуру грижата се използва за първи път в Богота, Колумбия през 1978 година по идея на д-р Едгар Рей Санабрия. Причината е липса на оборудване, кувьози и леглова база. Така лекарите решават да използват за спасяване на недоносените това, което е най-близо и лесно, а същевременно предлага възможно най-добрите условия - а именно, майчините обятия. Кенгуру грижата се нарича още "утроба извън тялото".

 

Многобройни проучвания в продължение на повече от две десетилетия са показали, че това, което сега е известно като кенгуру-грижа е най-доброто дори за доносените деца (повече за това може да прочетете в блогът на Marrah за привързаното родителство), но за недоносените това важи с пълна сила. Когато са отделени от майките си, жизнените показатели на бебетата показват, че са в опасност (дишане, сърдечна честота, температура, нива на хормоните и др. не са стабилни), но когато са с майките си, бебетата започват да нормализират показателите си.

 

Майките били инструктирани да държат бебетата върху гърдите си 24 часа в денонощието, да спят заедно с тях, да им дават да сучат, когато поискат и да им говорят нежно. Резултатите били впечатляващи. Много бебета оцелявали и се справяли с преждевременната адаптация сравнително бързо. Към днешна дата според проучванията 82 % от неонатологичните отделения в САЩ използват този метод.

Названието на кенгуру-грижата съвсем логично идва от начинът, по който кенгуруто гледа своето малко - в торбичка, извън тялото, където малкото е на топло и сигурно, а също така може и да се храни.

 

За всички здрави новородени (включително недоносени бебета над 2500 гр.) е добре да бъдат поставени на голите гърди на майка си и да останат там толкова, колкото е възможно, веднага след раждането. Някои манипулации и изследвания биха могли да се направят и докато бебето е върху гърдите на майката, ако е необходимо. Майката и бебето могат да бъдат завити с топло одеало, ако стаята е студена, а трикотажна шапчица върху главата на бебето ще предотврати загубата на топлина през главата.

 

Ето няколко факта за генгуру-грижата:

  • Бебетата, които са имали възможност да се възползват от кенгуру-грижата се стабилизират по-бързо, отколкото в инкубатор. Това разбира се не означава, че ако се отглеждат само в кувьоз, те нямат шанс за оцеляване.
  • Кенгуру-грижата помага на бебетата със стабилни темпове да подобрят дишането си, благодарение на стабилното дишане на майка си.
  • Сърдечната честота на бебето се стабилизира (сърцето на майка регулира сърцето на бебето).
  • Температурата на бебето е най-добре регулирана върху гърдите на майка му. Чрез допира на кожата, майката автоматично загрява недоносеното бебе, което все още не може да регулира телесната си температура и няма достатъчно подкожна мазнина, за да я запази.
  • Кенгуру-грижата често води до намаляване на продължителността на болничния престой, намаляване на нуждата от скъпи здравни услуги, повишаване на родителското участие и възможности за обучение, по-доброто използване на средствата за здравеопазване.
  • Кенгуру-грижата се препоръчва от Световната здравна организация.

 

Секторът за интензивни грижи за новороденото в отделението по неонатология на УМБАЛ „Софиямед“, разполага със стая – тип „кенгуру“, в която се отглеждат и лекуват деца от 0 до 1-месечна възраст, съвместно с родителите.

Благодарение на партньорството на отделението с Фондация „Нашите недоносени деца“ то има в наличност и специални Колани за кенгуру- грижа.Te придържат бебето на гърдите на майката, за да направят контакта кожа-до-кожа по-комфортен и сигурен.Коланите са меки, дишащи, без презрамки отгоре, изработени от естествени влакна, които се обвиват около тялото на възрастния и се закопчават отстрани с регулируем цип. Те са лесни за поддръжка и специално разработени, за да осигури безопасност, комфорт и “свободни ръце” на практикуващия “кожа-до-кожа”, докато седи или стои. Коланът поддържа бебето и позволява на медицинските специалисти бърз и пълен достъп до него в случай на необходимост.

 

Неонатологичният сектор към АГ отделението на УМБАЛ "Софиямед" предлага и възможността за престой на майката и бебето, при желание и таткото, и след изписването от родилния дом -не само на УМБАЛ "Софиямед", но и от всяко друго лечебно заведение. След раждането на бебето до 1-вия месец от неговия живот,именно в специалната ни стая "Кенгуру" родителите получават съвети и консултации от неонатологичния екип за правилно хранене и като цяло препоръки за грижа за новороденото.

 

Всички стимулираме контактът майка-бебе 24 часа, започващи от първата минута след раждането, тъй като той е условие за изграждане на емоционална връзка, а професионалните съвети на лекари и акушерки - условие за преодоляване на следродилните депресивни състояния.