СПЕШНА ПОМОЩ 0895 555 451
EN
VIP профилактика Online Резултати Училище за родители
Back to top hospitalsofiamed.bg

ПРИ ХЕМАТУРИЯ ПОТЪРСЕТЕ КОНСУЛТАЦИЯ СЪС СПЕЦИАЛИСТ

Д-Р ТАТЯНА ЦАНОВА, ДЕТСКИ НЕФРОЛОГ В ДКЦ "СОФИЯМЕД":

ПРИ ХЕМАТУРИЯ ПОТЪРСЕТЕ КОНСУЛТАЦИЯ СЪС СПЕЦИАЛИСТ

Телеграф  стр. VIII   


Изследването на урина е прост и евтин скринингов метод за оценка на бъбреците и пикочните пътища. Един от най-честите въпроси, задавани от пациентите при посещение в кабинета на нефролога е какви са резултатите при изследване на урината.

Белтък и кръв в урината (хематурия) са двата показателя, които трябва да алармират родителите да потърсят консултация с детски нефролог. Трябва да се обърне внимание, че не всяка "червена урина" е еднозначна на "кръв в урината", казва детският нефролог от ДКЦ "София-мед" д-р Татяна Цанова.

"Хематурията може да е истинска или лъжлива (когато червената оцветка не се дължи на еритроцити, а на оцветители, използвани в храните, пигменти, лекарства). От своя страна истинската хематурия може да е невидима с просто око, а само при микроскопско изследване

(микроскопска хематурия) и видима (макроскопска хематурия). Друго разделяне е на изолирана (когато няма други отклонения в лабораторните показатели или придружаващи симптоми) и съчетана (когато се съпътства от белтък в урината, отоци, високо артериално налягане, обрив, ставни прояви и др.), коментира д-р Цанова.

Специалистът обяснява, че микроскопската хематурия се среща по-често от макроскопската. В над 50% от случаите изолираната (без други отклонения) микроскопска хематурия при последващо проследяване изчева с времето, т.е. тя е "доброкачествена". Такава е хематурията по време на инфекция, при дехидратация с кристалурия, при физическо натоварване. Този тип хематурия е епизодична, променя се дори в рамките на деня и изчезва след добро оводняване, след покой, след преминаване на инфекцията.

Зад макроскопската хематурия обикновено стои нефрологичен (заболяване на бъбрека) или урологичен проблем (заболяване на пикочните пътища).

Задача на лекаря е да намери произхода на "кървавата" урина и да оцени значимостта й.

Сериозно внимание трябва да се обърне на хематурия, съчетана с белтък в урината, промяна на бъбречната функция, отоци, високо артериално налягане, обрив, ставни прояви и др.

За спокойствие на родителите и сигурност при общопрактикуващите лекари, е добре преценката дали една хематурия е сериозен симптом при едно дете, да бъде направена от детски нефролог и/или уролог.