EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

ПЪЛНОЦЕННИЯТ СЪН Е ВАЖЕН ФАКТОР ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА СИЛЕН ИМУНИТЕТ ПРИ ДЕЦАТА, ДОКАТО НЕБАЛАНСИРАНОТО ХРАНЕНЕ ГО ВЛОШАВА

Д-Р БОРИСЛАВ ГАНЕВ, ДЕТСКИ КАРДИОЛОГ И НАЧАЛНИК НА ДЕТСКО ОТДЕЛЕНИЕ В УМБАЛ "СОФИЯМЕД":

ПЪЛНОЦЕННИЯТ СЪН Е ВАЖЕН ФАКТОР ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА СИЛЕН ИМУНИТЕТ ПРИ ДЕЦАТА, ДОКАТО НЕБАЛАНСИРАНОТО ХРАНЕНЕ ГО ВЛОШАВА


Телеграф Уикенд стр. 11

 

- Д-р Ганев, Вие сте педиатър и детски кардиолог с богата практика. От няколко месеца сте началник и на детското отделение към Университетска болница "Софиямед". Какви са Вашите планове за развитието му, каква помощ може да предложите на родителите и малките пациенти и на какви специалисти могат да разчитат те?

Опирайки се на концепцията, че човешкият организъм е едно цяло и трябва да се разглежда комплексно съм си поставил за цел да изградя един мултидисциплинарен екип от професионалисти, всеки от които - екпеперт в своята област. Това ще позволи ефективно и качествено разрешаване на всеки здравословен пролем при отделния пациент, независимо колко комплексен е той. В тази насока наличният кадрови потенциал е много обещаващ и вече е факт: разполагаме с утвърдени и признати специалисти от областта на детската ревматология, гастроентерология и кардиология. Те са в тясна колаборация с колегите от ДКЦ "Софиямед"- тесни специалисти в областта на детската неврология, ендокринология и нефрология, които са в състояние да посрещнат неотложните здравни нужди на малките ни пациенти, каквито и да са те. В по- широк план, при нужда, можем и разчитаме и на консултантската помощ от страна на колегите от всички друти клиники и отделения на УМБАЛ "Софиямед". На свой ред всички лекари от екипа на отделението извършват консултации по график в ДКЦ "Софиямед". Тази практика дава възможност да се утвърди континуитета между доболничнаната и болнична медицинска помощ- принцип, работещ в интерес на пациента, осигурявайки му по- добро качество на обслужване.

 


- С каква апаратура и условия разполага отделението?
Материалната обезпеченост откъм медицинска апаратура също е от съществено значение за успешното изпълнение на високоотговорната ни мисия по опазване и възстановяване на детското здраве. Ние разполагаме със съвременна диагностична и терапевтична апаратура, като списъкът й включва: мултифункционален апарат за ултразвукова диагностика (ехограф); портативен апарат за 24 часово мониториране на артериалното налягане; стационарни мониторни системи за симултанно регистриране и проследяване на всички жизнени показатели; портативни пулсоксиметри; дигитален електрокардиограф; инхалатори- стационарни и преносими; електрически перфезионни помпи и инфузомати и др. В отделението освен предоставянето на отлични битови условия и удобства всеки наш малък пациент се потапя в един красив и забавен свят от приказни анимирани герои, постигнат чрез подходяща декорация на коридорите, фоьйетата и останалите сервизни помещения. Целта е физическият и емоционален комфорт на децата.
Въпреки, че отделението не е със статут на спешно, колегите денонощно и без почивни дни безотказно извършват специализирани педиатрични консултации на деца, потърсили медицинска помощ в спешното отделение на УМБАЛ "Софиямед". По време на тези консултации освен квалифициран преглед могат също да се назначат и извършат лабораторни и образни изследвания благодарение на 24 часовото функциониране на клиничната лаборатория и отделението по образна диагностика при ДКЦ "Софиямед". А благодарение на оборудването за оказване на спешна помощ, на място могат да се овладеят редица остро настъпили болестни състояния, каквито са например: остра алергична реакция, тежък пристъп на бронхиална астма, фебрилен гърч у малките деца, средно тежка и тежка степен на обезводняване в следствие на упорити повръщания и/или диария, остро настъпили разстройства в сърдечния ритъм и проводимост и др. Отделението разполага и с 2 напълно оборудвани стаи за интензивно лечение, снабдени с централна инсталация за медицински газове, мониторни системи и устройства за кислородолечение и аспирация- стационарни и мобилни.

 


- По повод откриването на Учебната година какви съвети ще дадете на родителите на учениците по отношение на тяхното здраве-как да засилят имунитета им и как да се предпазят от респираторни заболявания особено в граничния есенен сезон?
Неслучайно есента е наричана сезон на настинките и грипа: с настъпването на студените и мъгливи дни честотата на респираторните заболявания скача лавинообразно, факт е, че те са неизбежна част от живота на всяко дете без това да значи, че трябва да сме пасивни набюдатепи и да се примиряваме. Още повече, че има няколко несложни практически стъпки, които можем да предприемем, за да намалим честотата на тези заболявания. По принцип най-ефективният начин, по който можем да действаме е подсилването на детския имунитет. За постигането на тази цел най-важни са: семейната, битова среда; здравословното, балансирано хранене; закаляването и намаляването на стреса чрез системна физическа активност. Ще се спра накратко върху всяка от изброените стъпки: Изтощителния дневен режим с нарушен баланс между бодърстване и сън, а също и продължителното гледане на телевизия и компютърни игри нарушават естествения ритъм на функциониране на нервната, ендкринната и имунна системи. Хроничният стрес изтощава имунната система, лишавайки я от възможността за своевременно и адекватно противодействие срещу болестотворните агенти. Пълноценният сън е важен фактор за изграждане на силен имунитет, особенно при подрастващия детски организъм. По време на съня от органите на имунната система се отделят специфични субстанции- цитокини. Една от техните основни функции е да участват в защитата на организма от инфекции. Хроничното недоспиване води до отслабване на имунния отговор и до повишена податливост към болести.

Небалансираното хранене, богато на мазнини и захари и бедно на белтъчини, минерали, витамини и естествени фибри влошава естествените имунни процеси. Постарайте се децата по- често да приемат домашно приготвена храна от прясни и качествени продукти. Детското меню трябва да е богато на зеленчуци, плодове и нетлъсти меса. Млякото, млечните продукти, оризът и варивата, без да се прекалява с тях, също имат своето съществено място в рационалното хранене на детето. Здрасповното и балансирано хранене често се оказва трудна задача, защото много от най- любимите детски храни са вредни за имунитета. Неконтролираната консумация на шоколадови изделия, бисквити и други подобни сладкиши, всичките богати на бяла рафинирана захар, доказано подтискат имунитета ни. Храни богати на наситени мазнини и трансмазнини, каквито са сладоледа, шоколада, чипсовете, тестените изделия и др. крият рискове освен от наднормено тегло така също и от понижаване имунната защита на организма. Това се предизвиква чрез подтискане функцията на една група от имунни клетки- т.н. Т- лимфоцити. Друг, типичен представител на нездравословните храни са пържените. Те са вредни с това, че отделят след консумиране голямо количество свободни радикали. Последните предизвикват оксидативен стрес и така блокират защитните механизми на организма. Сериозен оксидативен стрес настъпва и при консумацията на храни, богати на Е-та- различните хранителни добавки. Това са близалките, желираните бонбони, царевичните снаксове, кренвиршите, колбасите.