EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Пациентка на болница „Софиямед“: Благодаря на д-р Петров и дъщеря ми, живея втори живот

в.Телеграф

8.2.2020

Камък от жлъчните пътища на 81г. пациентка отстраниха хирурзите от университетска болница „Софиямед“ посредством лапароскопска операция. Наглед рядко срещана диагноза, изискваща опитност и висока квалификация на хирурга, операцията дава шанс на 81-годишната Маринка Пеловска от Варна за нов живот, без болка.

 

„Преди около 40г. майка ми беше оперирана по повод камъни в жлъчния мехур с нормална операция, но през 2013г. и откриха отново камък  в жлъчните пътища. Оттогава досега направихме доста консултации със специалисти от Варна, дори майка ми претърпя и интервенция за нехирургично изваждане на камъка и поставяне на стент, но за съжаление се оказа неуспешно. Оттогава до декември 2019г. кризите и болките й зачестиха. Предложиха ни конвенционална хирургична интервенция, но ние отказахме. Реших да намеря и друг по-съвременен и по-малко травматичен метод за лечение, каквито са миниинвазивните операции“, коментира дъщерята на Маринка-Албена.

 

Албена търси информация за по-щадящи методи за операция в интернет когато попада на името на хирурга от УМБАЛ „Софиямед“ д-р Бисер Петров. „Не търсих който и да е лекар за операцията на майка, а такъв, който ще ни предложи миниинвазивен метод за лечение и специалист, който да има опит в такива операции. Прочетох биографията на д-р Петров на сайта на „Софиямед“, както и интервютата, които са публикувани с него и си казах: „Това е точният човек за майка ми“, спомня си Албена.

 

Тя казва на Маринка, че отиват в София за нов преглед. Записват си час бързо и лесно през системата на Супердок, които резервират часове за прегледи със специалисти от „Софиямед“. Пристигнали в София се отправят при д-р Петров, който изключително бързо, дори само по медицинските документи се ориентира за спешността на случая на Маринка.

 

„Изключителен човек. 5мин. и разбра за какво се касае, каза, че трябва спешно да оперира майка ми и предложи именно лапароскопски подход. Изключителна бързина на вземане на решения. Той беше много внимателен, а и симпатичен, благодарение на което майка ми не бе изплашена от това, че й предстои операция. И двете му благодарим за всичко“, допълва разказа си пред вестник Телеграф Албена.

 

Маринка от своя страна благодари освен на хирурга д-р Бисер Петров, но и на дъщеря си -за нейните грижи, благодарение на които днес тя живее втори живот.

 

„Състояния като на Маринка срещам често в практиката си. Тя дойде при мен с диагноза запушване на жлъчните пътища, поради наличие на камък с голям размер. Особеното при нея беше, че е претърпяла в миналото отворена операция на жлъчния мехур и през 2019г. оплакванията й значително са зачестили. Направени са опити за изваждане на камъка ендоскопски, но за съжаление поради големия му размер неуспешно. Болната имаше и придружаващи заболявания като прекаран инсулт, хипертония и др. в следствие на което беше на антикоагулантна терапия. Въпреки това и предходната интервенция, успяхме да извършим миниинвазивна лапароскопска операция и да извадим камъка. Това се случи с помощта на съвременната техника, с която болница „Софиямед“ разполага, както и висококвалифизиран екип. Именно благодарение на тях и избрания оперативен метод пациентката се възстанови бързо и вече е със семейството“, коментира хирургът д-р Бисер Петров, който е и началник на операционния блок в „Софиямед“.