EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Петя Дикова благодари на екипа на "Софиямед" от страниците на новия брой на сп.Кенгуру

Благодарим на ТВ водещата Петя Дикова и нейната половинка Илиян Любомиров, които от страните на новия бр. на списание Кенгуру, на което са на корица, благодарят на екипа на УМБАЛ "Софиямед" за грижите.

Дикова роди втория си син в лечебното заведение в началото на м.декември, който носи името на татко си Илиян.

 

Петя Дикова и Илиян Любомиров

ДЕФИНИЦИЯ НА ЩАСТИЕТО

Интервю на: Ива Лалова Снимки на корицата и в материала: Надя Събева, Мирослава Дерменджиева и личен архив

 

От лицата им струи радост, от думите – обич. Каква е тайната на щастливото им семейство, в което растат две прекрасни момченца, ще ни кажат Петя Дикова и Илиян Любомиров.

 

Любовта им отива Петя Дикова е сред най-популярните и обичани лица от малкия екран. Дъщерята на Сашо Диков и Аня Пенчева, която близките на галено наричат Пипи, е водеща на светското предаване по bTV „COOLt” и автор на десетки интервюта със знаменитости, като Андреа Бочели, Ерос Рамацоти, Монсерат Кабайе, Лейди Гага, Том Джоунс. Илиян Любомиров е рекламист и поет, известен с артистичния си псевдоним Августин Господинов и участието си като коментатор в сутрешната класика „На кафе“ по NOVA. Петя и Илиян са заедно от 2017 г. Двамата са родители на Александър (на 1 годинка и 9 месеца) и Илиян, който се появи на бял свят на 11 декември 2020 г.

 

Петя, Илиян, родители сте на две чудесни момчета и изглеждате по-влюбени от всякога. Каква е рецептата за щастието ви?

Илиян: Щастието е да обичаш и да бъдеш обичан. И вкъщи да мирише на бебе.

Пипи: Онова, което работи за мен, са химията (разбирайте физика) и хуморът (разбирайте – той е красив). Ако не бях толкова влюбена в Илиян, нямаше как да стигнем дотук. И ако той не ме разсмиваше така, нямаше да изглеждам толкова щастлива.


Петя, довери се на д-р Анатолий Дуковски и при двете си раждания. Той е помогнал за появата на бял свят и на брат ти Ангел, и на неговия син и твой племенник Борис. По-спокойна ли бе бременността ти в неговите ръце, въпреки трудните месеци, през които всички преминаваме?

Пипи: Преди д-р Дуковски да е наш семеен акушер-гинеколог, той е приятел на семейството ни. С мама се познават от деца. А вкъщи традициите са на почит. Много исках, когато стана майка за първи път, да има приемственост. От малка знам, че ще раждам при д-р Дуковски, когото имам привилегията да наричам Анатолий. И в нито един момент не съм имала колебание кой ще бъде до мен в тези най-важни дни в живота ми. Родих Александър в „Майчин Дом”, а Илиян – в „Софиямед”, и благодаря на всички, които бяха до нас, и специално на д-р Сашо Георгиев за безценната му помощ. А всеки, който е имал щастието да познава д-р Дуковски, е късметлия.

Илиян: Знам, че въпросът е към Пипи, но за мен д-р Дуковски се превърна в много повече от лекар. На първата ни среща той ми каза: „Мое задължение е да хвана ръцете ви и да ви преведа спокойно по вълнуващия път, който ви предстои.” Благодаря му от цялото си сърце, че не ги пус на. Бащите изпитваме не по-малки трепети и да имаш лекар на световно ниво, който да ти каже, че всичко ще бъде наред, означава много.

 

Какво дете е Александър?

Илиян: Александър за мен е и гордост, и слабост. Див, обичлив и слънчев, той умее да направи чутовна беля, а след това да ме погледне с големите си очи (същите като на Пипи), да ми каже „тате” и да ме обезоръжи на момента. Сигурен съм, че и той, и брат му, ще станат достойни мъже, но дотогава имам достатъчно време, в което просто да ги прегръщам, докато спят до мен.

Пипи: Преди всичко Александър е много обичано дете. Любопитен и засмян, обича природата. Много прилича на мен като малка и дори доста време ми беше неудобно от Илиян, че така са се подредили гените.


Като представители на колоритна фамилия с разнородни таланти, какъв път искате да поемат момчетата ви? Журналистика, поезия, кино, спорт?

Илиян: Със сигурност има неща, на които задължително ще искам да науча децата си, но не бих ги товарил с тежестта на очакванията. Дано съумеем да възпитаме добри хора.

Пипи: В света, в който живеем, и времето, в което момчетата се родиха, единственото, за което се моля като майка, е те да са здрави.

 


Как се отнася той към братчето си? Ревнува ли, или е грижовен батко?

Илиян: Ревността се получава, когато целият фокус рязко се измести от голямото към малкото дете – нещо, което се стараем да избягваме. Винаги когато Пипи трябва да отдели време на Илиянчето, аз поемам Сашето (и обратното). Вярвам и че много трябва да се говори на децата. Те може да не разбират всяка дума, но усещат значението на посланията. Учим ги, че това да имаш брат, е най-ценното на този свят и е за цял живот. Засега е лесно. Когато започнат да делят играчки, а впоследствие и други неща, ще си проличи как сме се справили.

Пипи: Бяха ни предупредили, че при породени деца съществува проблемът с ревността. Затова се поинтересувахме каква литература може да ни подготви, и по-важно то – да подготви Сашето за появата на новия член в семейството. Времето ще покаже дали сме се справили добре, но засега Сашето често гали малкото си братче, предлага му фреш, боровинки и бисквитки. Сигурно защото се тревожи, че само кърма не е достатъчна.

 

А родителите ви участват ли в грижите за внучетата си?

Пипи: О, да. Непримиримият и често сприхав журналист Сашо Диков бива лесно разтапян от момчетата, а вечният секссимвол Аня Пенчева се забавлява с титлата „баба”, окуражавана от Сашето, който понякога й казва „мама”. От това по-голям комплимент –здраве му кажи! Тати обича да води Сашето на разходки и да ни го връща полузаспал от изтощение. Благодарна съм и на родителите на Илиян –Ели и Васко, които също са готови на всичко за внуците си.

Илиян: Благословени сме, че имаме родители, които са до нас винаги когато имаме нужда от помощ. Стараем се основната грижа за момчетата да пада върху нас, защото вярваме, че няма по-голямо богатство от това да израснеш с майка си и баща си. Но все пак времето на всяко дете с бабите и дядовците му е безценно. И за двете страни.

 

Илиян, ти си поет и владееш думите до съвършенство. С коя от тях би описал семейството ви?

Ще разберете някой ден в книгата, която съм си обещал да им посветя.
Петя, с ДНК създадохте филма „Направи го сега: Приказка за бъдещето“, в който призовавате двойките да не отлагат родителството. Кой е най-важният аргумент в подкрепа на тази кауза?

Пипи: Ние призоваваме двойките да се изследват профилактично, за да имат представа от репродуктивния си статус и когато/ако решат да станат родители, пътят до мечтаното бебе да е по-кратък. Най-важният аргумент е науката. За съжаление с напредване на възрастта шансовете на жените да станат майки намаляват и най-опасните процеси в женското тяло, които ги отдалечават от майчинството, са безсимптомни и се случват неусетно. И Андрей Арнаудов, който ме покани да направя филма, и редакторът Елена Чопакова, и аз вярваме, че всяка жена има право да дефинира щастието си и да направи съзнателния избор да стане, или да не стане майка.

Илиян: Посланията на филма на Пипи не са пропагандни, но по темите за здравето, демографията и житейските избори има все още прекалено много стигми и табута. Посланието, което Пипи изпрати към мен, успявайки, докато е бременна с Илиянчето, да направи този филм, да напише книгата за най-дълго играния спектакъл „Секс, наркотици, рокендрол”, да се грижи отлично за Сашето и да бъде истинска Муза, обаче е ясно – моето момиче е велико! Вълнувам се и че следващият ни ангажимент е съвместен. С Пипи сме много щастливи, че ставаме лица на глобалната кампания на Nestle Детско хранене „Modern Parenting“, насочена към важните теми и предизвикателства за съвременните родители – от натиска на социалните медии до това правилно ли храним своето бебе или малко дете.

 

Пожеланието ви към читателите на списание „Кенгуру“?

Илиян: Пожелавам ви да се наспивате от време на време.

Пипи: Както казваше Наталия Симеонова: „Обичайте се и вие!”