EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Преди да станеш майка – на училище

Началникът на сектор "Неонатология" в УМБАЛ "Софиямед" д-р Жана Станева коментира за сайта Новите родители важността да сте информирани от първо лице за всички аспекти по отношение на бременността, раждането и следродилния период. Тази възможност Ви предоставяме всяка сряда от 15:00ч. когато се провежда безплатното ни Училище за родители, където изявени специалисти Ви съветват по различни въпроси касаещи прекрасния период преди раждането на бебчето и 1г. след него.

Тази сряда- 1-ви февруари, поредната ни лекция е посветена на Ваксионационния календар на новороденото. Наш лектор ще бъде именно д-р Жана Станева.Гостите ни от URGO и HIPP са подготвили презентации и подаръци за всички бъдещи родители!

 

http://www.noviteroditeli.bg/da-pogovorim/predi-da-se-rodya/predi-da-stanesh-mayka-na-uchilishche

31.1.2017

 

Преди да станеш майка – на училище

Какво искат да научат бъдещите родители, разказва д-р  Жана Станева

Повечето големи болници и АГ-клиники организират така наречените „Училища за бременни“.
В тях бъдещите майки и бащи слушат лекции, минават и през практически уроци – упражняват се с кукла – да правят тоалет, масаж, да сменят памперс, да нагласят бебето в правилна позиция за кърмене, до го изправят и подканят да се оригне след хранене, да го изкъпят ... 

Какво искат да научат новите родители, кои теми ги вълнуват и какви са практическите занимания в училището за родители на Университетска болница „Софиямед“, попитахме  д-р Жана Станева, началник на сектор по неонатология в лечебното заведение.

Представяне

Д-р Жана Станева завършва медицина в МА София през 1974г. Придобива специалност по детски болести и по неонатология.  Придобива следдипломна квалификация по ултразвукова диагностика в педиатрията и е  сертифицирана като мениджър по кърменето от УНИЦЕФ. Работила е като началник отделение по Неонатология към МБАЛ „Хр. Ботев“ във  Враца цели 30 години, а от 2015г. е началник на Неонатологичния сектор към УМБАЛ „Софиямед“.

Училището за родители на болница „Софиямед“ се провежда целогодишно. Не правим прекъсвания нито през зимата, нито през лятото. Лекциите ни са безплатни и се провеждат от топ специалисти в областта на акушер-гинекологията, неонатологията, педиатрията, анестезиологията. Имаме лекции, които се водят и от консултанти по кърмене, акушерки, психолози. То се посещава от бъдещи родители, които искат да се информират директно от специалистите за аспектите на бременността, раждането и отглеждането на новороденото. Провеждаме и лекции с практическа насоченост, те са и най-посещаваните ни.

 

 

Как определяте темите на лекциите?

Всяка тема, която се избира, се съобразява с желанието и интересите на родителите.
Какви да бъдат те конкретно, определяме и след анкетно проучване сред тях. Лекциите завършват с разговор и обсъждане – тогава всеки задава въпроси, които го интересуват, пита за неща, които не е разбрал, които го притесняват или се отнасят конкретно за него.

Обхващат се въпроси и теми свързани с бременността, със здравословното състояние на майката, как се отразяват на бременността определени заболявания, които тя е имала, кои са най-честите усложнения на бременността, как протича раждането – дали ще е нормално или със секцио, какво е участието на жената в процеса на раждане. Как тя иска да роди, какви са нейните права, иска ли упойка, какви са рисковете.

Запознаваме бъдещите майки и с това какво да очакват след като родят - къде е бебето в първите часове след раждането, кога се поставя на гърдата, какво трябва да прави майката. Това е и по-различното в нашето Училище. Обхващаме актуалните въпроси  непосредствено след раждането, както и всичко по-важно до навършването на една годинка на бебето. Затова нашето Училище е за родители, не само за бременни.


Един от особено дискутираните въпроси напоследък е този за ваксините и ваксинационния календар на страната. Отворени сме да включваме и други теми, които интересуват бъдещите родители. Една от тези теми например беше за извличането и съхранението на стволови клетки. Самите родители поискаха тя да присъства в програмата, и ние я добавихме.  

Всеки ден те имат възможността да посетят и родилното отделение, и неонатологичния ни сектор, за да се запознаят с обстановката, да видят персонала. За да не са в стрес, когато майката дойде да ражда и да не попаднат в едно абсолютно непознато за тях място.

 

Бащите идват  ли на училище?

Различно е. Някои идват, други – не. Има семейства, които от самото начало до края и двамата посещават заедно заниманията. Те обаче не са толкова много. Като че ли повече са жените, но трябва да се отбележи, че присъствието на татковците по време на лекциите се увеличава, макар те да са по-пасивни и да не задават въпроси.

 

Повече време на лекциите ли отделяте или на практическите занимания?

Повече са лекциите. Практическите занимания определено са по-малко, но обхващат наистина важните неща. Учим бъдещите майки и упражняваме заедно различни техники за дишане и релаксация по време на раждането, обясняваме им какво се прави в предродилна и родилна зала. На специална кукла бебе демонстрираме, като каним някоя от присъстващите майки или татковци, как да сменят памперси, как да къпят и масажират бебето. Консултантите ни по кърмене им показват как да поставят новороденото в правилната позиция за кърмене и оригване. Запознаваме ги в няколко поредни лекции и с предимствата на естественото хранене.

„Упражненията“ продължават и в реални условия. Когато жената роди, всяка вечер по време на вечерния тоалет на бебето, акушерката обучава майката. Може и таткото да се включи. Майката не само гледа, но и участва. Така за времето на престоя си в болницата на няколко пъти семейството нагледно получава урок как да се грижи за своето бебе. Как се почиства кожата, как се къпе, как се облича. За кърменето полагаме особено много грижи. Искаме максимално да стимулираме жените да кърмят бебета си и да им помогнем да преодолеят стреса. Защото, за да се научиш как да кърмиш бебето, трябва известна опитност. Трябва някой да е до теб, който да ти покаже, да  те насочва, да те подкрепя.

В програмата на Училището ни сме включили и специална тема за следродилната депресия, която за съжаление е често срещана в първите дни след раждането.

 

Може ли бащата да присъства на раждането? Има ли такава практика при вас и много ли са желаещите?

Ако бащата желае, има такава възможност. Повече са тези, които наблюдават през стъклените врати. Рядко искат директно да присъстват в родилната зала.

 

Кои са темите, към които има най-голям интерес?

Аз говоря за ваксините и ми се струва, че напоследък това е една от най-дискутираните теми.

Много хора не са наясно какъв избор да направят. А, за да направят правилен избор, трябва да са информирани и да имат знания. Моята цел е да им дам всички гледни точки и да ги убедя колко е важно децата да се ваксинират. Защото родителите са млади, не знаят и не са се срещали със страшните смъртоносни заболявания, които са ликвидирани благодарение на ваксините. За тях това са фантазии.  Днес много се говори за еко, био, за това организмът да се справя сам, за алтернативни методи. А, като знаем с какви „съвети“  е пълен интернет ... е важно да получат компетентно мнение от опитни лекари. Имаме много дълги разговори и  обсъждания. 

Друга тема, която вълнува много младите майки, е храненето на бебето. Как да кърмят, до кога, как да въведат новите храни, кога да дават вода и въобще дали да дават.

Има интерес и към методите на раждане и кой от тях е най-подходящ. Като че най-много жени се интересуват от това как раждането да не е свързано с болка и стрес, и  как да бъдат сведени до минимум. Опитваме се да ги успокоим. Говорим, че раждането е акт, в който трябва да се мисли не само за майката, но и за бебето. Определено най-посещаваните ни теми са тези –нормално или секцио раждане, какво обезболяване на изберат и практическите лекции, свързани с демонстрации.

Партньори на безплатното ни Училище за родители са едни от водещите утвърдени марки козметика за грижа за кожата на новороденото и майката, както и за бебешки принадлежности и играчки. Те също ни помагат да сме максимално изчерпателни в поднасянето на информация.

 

Запази ли се тенденцията от  минали години жените да предпочита да раждат със секцио?

Все повече майки четат и се информират за предимствата на нормалното ражда. Така че лека-полека се увеличава броят на жените, които искат да раждат нормално.