EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Присадиха палец от крак на ръка

Присадиха палец от крак на ръка

в. Телеграф  Стр. 5
11.02.2016

Успешна трансплантация на палец от крака на ръката на мъж извършиха хирурзи на столичната болница "Софиямед".

Това е първата успешна интервенция от този тип за България. След трансплантацията 50-годишният Георги от Павликени се чувства отлично. Преди една година той изгубва пръста на едната си ръка при трудова злополука.

Операцията е извършена от доц. д-р Маргарита Кътева, която е завеждащ Клиника по реконструктивна хирургия, и от нейния екип. "Когато решихме да преместим палеца от крака на липсващия такъв на ръката, знаех че това ще е сериозно предизвикателство за нашия екип, тъй като тази микрохирургична интервенция правим за първи път. През 1992 г. успяхме да трансплантираме втория пръст от крака като палец на ръката на пациент, но не и палец от крака на мястото на премахнат палец на ръката. За този вид оперативна интервенция има строги специфични медицински показания", коментира доц. Кътева. Трансплантацията на палец от крака е рядко прилаган метод, тъй като палецът служи за опора на тялото и правилната походка. Така двата екипа, извършили операцията на Георги, прекарват в операционната зала над 10 часа. До един месец ще започне раздвижването на ръката на пациента.

"Работихме изключително прецизно, като запазихме ставата на палеца и взехме само тази част от него, която съответства на липсващата от ръката, за да не навредим на опорно-двигателния апарат. Зашихме всички структури, отговарящи за функцията на палеца на ръката, което означава, че след време пациентът ще може да го движи и да има сетивност, така че той да бъде напълно функционално способен", уточнява доц. Кътева, която е и ръководител на Специализирания център по хирургия на ръка и реконструктивна хирургия в болница "Софиямед".