EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

При първи симптоми на настинка и грип при деца веднага потърсете лекарска помощ

Д-р Борислав Ганев, началник отделение по детски болести и детски кардиолог в УМБАЛ „Софиямед“:

При първи симптоми на настинка и грип при деца веднага потърсете лекарска помощ

 

-Д-р Ганев, как протича грипът при децата ?

Сериозността на това заболяване идва от факта, че то поразява целия организъм. Причината е, че когато клетките на имунната ни система атакуват поразените от грипния вирус тъкани се отделят токсични радикали. Те действат по кръвен път, увреждайки мембраните на най-малките кръвоносни съдове и така причиняват щети във всички органи и системи. Затова, въпреки че грипният вирус влиза през дихателната система, първите симптоми не са просто една банална хрема или болки в гърлото, а тежко главоболие, висока температура и изразена обща отпадналост. Това е една от основните разлики между тази вирусна инфекция и тези, причинени от  другите респираторни вируси.

 

Грипните вируси могат да бъдат изключително опасни за децата. При тях температурата е още по-висока (до и над 40 градуса) и може да доведе до фебрилни гърчове. При бебетата и малките деца до 2- 3 годишна възраст характерна особеност е, че болестта започва с хрема и кашлица и това може да заблуди родителите, че става дума за обикновен респираторен вирус-„обикновенна настинка“. В същото време, именно при тази високорискова възрастова група в резултат на грипна инфекция могат да възникнат такива тежки усложнения, каквито са обструктивнияният ларинготрахеит и бронхиолитът. Друга особеност е, че грипът при децата нерядко е придружен от стомашни разстройства – повръщане и диария. Този факт, оценен сам за себе си, също може да доведе до погрешната преценка относно възможния причинител на заболяването.

 

-Как протича лечението при децата ?

Общи мерки и основни принципи при лечението на грипа:

При първи симптоми на настинка и грип при деца веднага трябва да се потърси лекарска помощ. Родителите в никакъв случай не бива да опитват познатите бабини методи на лечение с билки, компреси и други подобни. Това само ще забави започването на подходящо лечение и може да усложни заболяването. Детето задължително трябва да остане вкъщи, където да следва указанията на лекаря. Най-добре- в леглото, при спазване на пълна почивка. Да приема повече течности (често и на малки глътки) и течна храна, за да се компенсира обезводняването на организма.

 

Специфично лечение на грипа:

В лечението на грип се използват т. нар. противовирусни препарати. Това са лекарства, специално създадени да противодействат на грипните вируси, като ги блокират и не позволяват тяхното разпростанение в организма. Те са единствените средства, които наистина лекуват болестта. Всички останали прахчета, близалки и бонбони само облекчават симптомите и не оказват директно влияние върху вируса. Лекарствата  се предписват от лекар и се пият по определена схема. Приемът на противовирусен препарат трябва да стартира възможно най-рано - до 48 часа след проявата на заболяването. Това е особено важно, за да се блокира вируса навреме и да не се стигне до опасни животозастрашаващи усложнения.

 

Заради т.нар. оксидативен стрес, който грипната инфекция причинява на целия организъм, болните заедно с антивирусните медикаменти трябва да приемат антиоксиданти и средства, подпомагащи имунната система. Препоръчителен е приема на витамин С и витамин Е (при възрастни и младежи). За облекчаване на симптомите могат да се вземат и други познати средства: антипиретици (медикаменти за понижаване на температурата); сиропи за кашлица; пастили за болки в гърлото и т.н.

 

Когато се касае за грипно болни деца употребата на антибиотици е напълно безполезна. Причината е, че антибиотиците не лекуват вируси. Антибиотично лечение може да се наложи само, ако болестта е напреднала и болният вече е развил като усложнение последваща бактериална инфекция (напр. пневмония). В такива случаи необходимоста от антибиотично лечение се определя и от допълнително проведени лабораторни и рентгенови изследвания. В ранните стадии на болестта, обаче, антибиотикът не само че не помага и няма място в лечението, но дори би могъл да попречи на нормалното протичане на оздравителния процес.