EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Продължителната хрема може да подсказва по-сериозно заболяване

Д-р Евгени Грозданов, УНГ специалист в УМБАЛ и ДКЦ "Софиямед":

Продължителната хрема може да подсказва по-сериозно заболяване

 

в. Монитор

11.1.2020

Едни от най-честите оплаквания с промяната във времето и застудяването е хремата. Тя стои в основата на развитието на много УНГ заболявания, а усложненията от нея могат да причинят сериозни здравословни проблеми, изискващи дори хирургично лечение.

 

Специалистите коментират, че едни от най-болезнените усложнения на хремата са риносинуитите и синуитите. Риносинуитът представлява възпаление на лигавицата на носа и синусите. Причините за развитието му най-често са: алергия (особено към аспирин и съчетана с бронхиална астма), инфекция(много често първоначално вирусна, а след това с наслагване на бактериална инфекция) структурни аномалии водещи до стесняване на отворите на синусите и затрудняващи дренажа на секреция от тях, други неидентифицирани фактори като вредни изпарения и постоянни битови или професионални дразнители, рефлукс, бременност, имунодефицити, заболявания на горната зъбна редица. При някои пациенти може да действа и комбинация от фактори. Всички те обаче водят до оток и задебеляване на лигавицата на носа и синусите и стесняване на нормалните отвори на синусите към носа. В резултат на това се получава смущение на дренажа на секрет и натрупването му в околоносните кухини. Задържането на секрет допълнително уврежда лигавицата и нейната защитна функция и предразполага към развитие на инфекция. От своя страна инфекцията води до още по- силно изразени промени в лигавицата и отворите на синусите. Получава се порочен кръг, който може да се прекъсне само чрез възстановяване на вентилацията и дренажа на синусите. Острото възпаление най-често възниква след остра хрема и предразполагащи условия като хипертрофия на конхите, изкривена носна преграда, алергия. В зависимост от това, различни микроорганизми (стрептококи, стафилококи, пневмококи, протеус, анаеробни, грипни вируси) атакуват носната лигавица и причиняват остро възпаление на лигавицата на околоносните синуси.

 

„Пациентите се оплакват най-често от стичане на секрети от носа, намалено обоняние, затруднено носно дишане, тежест и главоболие в областта на челото, заглъхване на ушите, понякога се среща и болка в зъбите. Целта на лечението при риносинуита е да се възстанови вентилацията и дренажа на синусите – т.е. да се възстанови проходимостта на отворите на синусите и да се подобри сино-назалната лигавица. Това може да се осъществи с медикаментозно лечение – напр. промивки, назални кортикостероиди, муколитици, антибиотици при инфекция и др. или оперативно — чрез функционална ендоскопична хирургия на синусите с последващо консервативно лечение. Медикаментозната терапия е обичайно дълготрайна — назалните кортикостероиди се прилагат с месеци. При неуспех на консервативното лечение и продължаване на симптоматиката е препоръчително да се потърси консултация с УНГ специалист и да се премине към оперативна интервенция“, предупреждава д-р Евгени Грозданов, специалист по УНГ заболявания от УМБАЛ и ДКЦ „Софиямед“.

 

Специалистът изтъква, че в световен мащаб хроничния риносинуит се лекува именно оперативно. В УНГ отделението на УМБАЛ „Софиямед“ лекарите прилагат най-съвременните методи за оперативно лечение като функционална ендоскопска синус хирургия(ФЕС) – с микро камера се оглеждат носа и синусите; полипектомия-тогава когато риносинуитът е причинен от наличие на полипи в носа,вследствие на алергия; септопластика – при изкривена носна преграда в следствие на травма и турбинопластика – метод, който се прилага за намаляване обема на ностните конхи(лигавични образувания в областта на носа) с цел подобряване на дишането.

 

„Моят съвет към пациентите с оглед и на предстоящия грипен сезон, е да потърсят консултация при специалист по УНГ, ако до 7 дни от наличието на симптоми и приложеното лечение състоянието им не се подобри. Да не прибягват към самолечение и в никакъв случай да не подценяват състоянието си, тъй като и една банална хрема може да подсказва по-сериозно заболяване, налагащо бърза намеса от компетентен специалист“, коментира д-р Грозданов.

 

 

На територията на ДКЦ „Софиямед“ функционира съботно -неделен УНГ консултативен кабинет, който работи от 9:00ч. до 14:00ч. като приема и спешни пациенти.