EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Продължителната хрема може да се дължи на полипи в носа

Труд  стр. 27  

 

- Д-р Йорданов, малко хора знаят, че баналната хрема може да се дължи на наличието на носни полипи. Какво точно представляват те?

- Носните полипи са меки, неболезнени и подчертавам, доброкачествени образувания, които изпълват синусите и носната кухина. Обикновено, когато говорим за полипите в носа, е важно да се уточни, че това е хронично рецидивиращо заболяване. Такива могат да бъдат хроничните хреми, ринити, синузити, наличие на бактериални или гъбични инфекции. С прорастването си от синусите към носната кухина полипите предизвикват различно по степен запушване на носа и затруднено носно дишане, което пък води до сериозни нарушения и заболявания на дихателната и сърдечно-съдовата система. Полипите "растат" на гроздове и представляват белезникави сакчета с различен размер. Макар че не са болезнени, те често кървят и така се диагностицират при първичен преглед. Малките полипи понякога много трудно могат да бъдат открити, тъй като са безсимптомни и едва когато нараснат значително, започват да предизвикват различни проблеми. В тези случаи е необходимо използването на специална ендоскопска техника за тяхното визуализиране от УНГ специалиста.

 

 

- Съществуват ли симптоми, които могат да ни подскажат, че имаме полипи в носа?

- Най-честият симптом е запушването на носа, сухота в гърлото в сутрешните часове, продължителна хрема и много характерно - частична или пълна загуба на обоняние, както и чести носни инфекции. Пациентите се оплакват и от сутрешно главоболие, локализирано в областта на челото, между очите или под скулите. При напреднали стадии на заболяването се получават и външни носни деформации. Често имаме и такива усложнения, при които пациентите дори с просто око биха могли да забележат наличието на полипи в носа поради техния изключително нараснал размер.

 

 

- До какво може да доведе тяхното наличие и неправилно лечение?

- Наличието на носни полипи води до невъзможност да се диша свободно през носа. Това предизвиква хронични инфекции в него и синусите, нощно време затруднения в съня. Предизвиква хъркане, сънна апнеа, а това води до сериозни дихателни и сърдечни проблеми, ако процесът се развива продължително и не се вземат мерки за лекуването му. При пациенти с астма носната полипоза допълнително затруднява дишането и води до хронична хипоксия и кислороден глад на организма. Затова е необходима своевременна диагностика, както и правилен подход в лечението. Диагнозата не е трудна в повечето случаи и при правилен подход в лечението се постигат много добри резултати и се осигурява добро качество на живот на пациентите.

 

 

- Какви са методите на лечение?

- В зависимост от степента на развитие на заболяването лечението е различно. В началните стадии прилагаме локални кортикостероидни препарати под формата на спрей, които не се абсорбират в организма, което позволява и по-продължителната им употреба. Много често лечението се комбинира и с антиалергична терапия. В напредналите стадии това лечение не дава видими резултати и не повлиява симптомите на пациентите. Тогава се преминава към оперативно лечение. То е било винаги предизвикателство за УНГ специалистите. Операциите са преминали през различни етапи - от премахването на полипите с местна упойка, изключително кървяща процедура, до механичното им отстраняване под обща упойка, където кървенето е значително по-малко. Периодът на повторната поява на носните полипи при пациентите е различен. В голям процент това зависи от следоперативните грижи и прилаганото медикаментозно лечение. Най-съвременният и модерен оперативен метод, който прилагаме и в УМБАЛ "Софиямед", е безкръвният, при който успеваемостта е 100%, а усложненията се свеждат до минимум.

 

 

- Разкажете повече за този метод и ползите от него.

- В нашата клиника прилагаме световните стандарти при оперативното лечение на носните полипи. Използваме ендоскопска техника с камери с висока резолюция, "шейвър" системи и други различни приспособления, с които отстраняваме изключително прецизно и безкръвно носните полипи и така запазваме здрави околните тъкани на носа и синусите. Носното дишане се възстановява на следващия ден и страничните ефекти от досега прилаганите конвенционалните техники липсват. Предимствата се изразяват в изключително прецизното и под директен визуален контрол безкръвно отстраняване на болестния процес, без увреждане на околните здрави тъкани. Така осигуряваме на пациентите максимално кратък престой в болницата и добро качество на живот след това. Важно е да отбележа, че периодът на повторната поява на носните полипи може да бъде значително удължен чрез използването на именно тези оперативни техники и технологии, които прилагаме в УМБАЛ "Софиямед", които позволяват отстраняването на полипите по атравмативен начин, с много малка болка и максимално добри резултати.