СПЕШНА ПОМОЩ 0895 555 451
EN
VIP профилактика Online Резултати Училище за родители
Back to top hospitalsofiamed.bg

Проф. д-р Анна-Мария Борисова: Четиристотин хиляди българи са с намалена функция на щитовидната жлеза

Употребата на йодирана сол, а не хималайска или други видове сол, е жизненоважна за раждането на интелигентни деца и за здравето на щитовидната жлеза. Това стана ясно на практическа конференция на тема „Йоден дефицит в България. Бременност и хипотиреоидизъм”, организирана от Медицински факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” и подкрепена с лектори ендокринолози от Българското дружество по ендокринология. Тя е част от проекта Euthyroid - най-мащабното общоевропейско проучване върху йодния дефицит и свързаните с него заболявания на щитовидната жлеза.

 

Тази година се навършват 60 г., откакто в България се провежда държавна политика да се ползва йодирана сол за профилактика на заболявания на щитовидната жлеза и за раждането на здрави и умни български деца. По този повод Българското дружество по ендокринология започва информационна кампания, чиято цел е да събуди вниманието на обществото към последиците от йодния дефицит. Тревожен е фактът, че около четиристотин хиляди българи, на възраст между двадесет и осемдесет години имат намалена функция на щитовидната жлеза, а 65% от тях го научават за първи път.

 

Проф. д-р Анна-Мария Борисова – председател на Българско дружество по ендокринология и началник на Клиника по ендокринология и болести на обмяната в УМБАЛ „Софиямед” заяви, че ще настояват НЗОК да заплаща амбулаторна процедура, чрез която с установяването на бременността, жените да се подлагат на скрининг за диабет и тиреоидни заболявания, а на тези с рискови фактори да се изследват тироидните хормони.

 

„Когато бременната жена не приема йодирана сол, необходима за производството на тироидни хормони, тя няма да осигури на бебето си достатъчно хормони. Мозъкът ще се формира неправилно и това ще е фатално за интелигентността му. Бебетата нямат собствена щитовидна жлеза. Тя започва да се формира след третия месец от бременността и започва да има собствена продукция на хормони едва към шестия месец”, обясни проф. Борисова.

 

Проф. Людмила Иванова от Медицински факултет на СУ „Св. Климент Охридски” съобщи за три кохортни проучвания майка - дете: „Проследявахме жени с различен йоден прием преди забременяване и по време на бременността, както и тяхното поколение за нивото на когнитивната функция. Предварителните резултати сочат, че при йоден дефицит на бременните се открива говорна патология у поколението.”

 

На събитието специалистите подчертаха, че една от основните мисии на масовата йодна профилактика е всяка жена да влезе в бременността си с адекватен тироиден статус, съответно с адекватен йоден прием. Много от бременните жени в градовете употребяват алтернативни видове сол, смятайки ги за по-полезни. Вредата от алтернативните видове сол е заради тяхното ниско съдържание на йод и наличието на примеси и замърсители, включително радиоактивни вещества.