СПЕШНА ПОМОЩ 0895 555 451
EN
VIP профилактика Online Резултати Училище за родители
Back to top hospitalsofiamed.bg

Психологическата нагласа е важна при лечението на рак

Психологическата нагласа е важна при лечението на рак    

04.04.2014
в.Труд
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=3938025

Какво трябва да знае за заболяването си всеки един онкоболен? Колко страшна е диагнозата рак? Можем ли да се предпазим? Кога трябва да започне лечението? Кои са основните фактори за развитието на рак? За отговор на тези и още въпроси “Труд” потърси д-р Мария Христова, новият завеждащ отделение по медицинска онкология в столичната многопрофилна болница за активно лечение “Софиямед”.
Д-р Христова има над 27 години професионален стаж основно в сферата на вътрешните болести, онкохематологията и онкологията.
Нейните професионални интереси са в областта на лечението на злокачествените тумори, храненето при онкологично болни и контролиране на страничните ефекти на химиотерапията. Член е на Европейското дружество по медицинска онкология.

- Д-р Христова, какви новости планирате да въведете в отделението по медицинска онкология в болница “Софиямед”?
- Това, което планирам да направя, касае лечението на болните. Не става въпрос за въвеждане на нови методи на лечение, а за стил на лечение, който цели повишаване качеството на живот на болните с рак. При започване на лечението си пациентите и техните близки ще получат от лекуващия лекар изчерпателен отговор на интересуващи ги въпроси, ще имат индивидуален план на лечение, който освен стандартната химиотерапия ще включва и съвети свързани с начина им на живот и хранене в хода на лечението и в периодите на ремисия на заболяването. Близките и болният ще бъдат информирани за необходимостта от поддържащи грижи и лечение на болката, ако има такава. Планираме в отделението да се основе и “Клуб на пациента” под ръководството на лекари от отделението и психолози, в който да се провежда обучение на пациентите с онкологични заболявания. Той ще бъде и като група за психологическа поддръжка на болните с ракови заболявания.
- Пациенти с какъв вид рак се лекуват в отделението, което оглавявате?
- В отделението по медицинска онкология в МБАЛ “Софиямед” се лекуват пациенти с всички видове рак, но приоритет е лечението на рака на белия дроб, пикочния мехур, дебелото черво и стомаха. Тези локализации са приоритетни, защото болница “Софиямед” има добре функциониращи отделения по гастроентерология, коремна хирургия и урология.
- Съществуват ли рискови групи пациенти, при които има по-голяма вероятност да развият ракови образувания?
- Тютюнопушенето и затлъстяването са едни от основните рискови фактори за развитието на рак. Ролята на затлъстяването често се обсъжда при рака на млечната жлеза, яйчниците и дебелото черво. С по-висок риск са и хората с близки родственици с онкологични заболявания. Болните от хепатит В и С са с повишен риск от развитието на рак на черния дроб, тези с хеликобактер пилори инфекция - от рак на стомаха. Пациентите, които вече са с диагностициран един злокачествен тумор, са с повишен риск да развият втори в сравнение с пациентите без раково заболяване. И накрая хората с генетични заболявания са по-предразположени към неоплазии. Повечето от рисковите фактори могат да бъдат контролирани и избегнати. Затова трябва съзнателно да се отнасяме към начина си на живот, хранене и движение. Категорично е доказано, че активното движение, консумирането на сурови храни, възпрепятстват развитието на неопластичните процеси. Съвременната тенденция в превенцията на онкологичните заболявания е насочена към промените в стила на живот и хранене.
- И все пак, ако сме диагностицирани с това заболяване, какво следва да направим? Как пациентът да се насочи към правилното лечебно заведение, най-добрите специалисти?
- За повечето пациенти ракът е най-страшната диагноза, защото в съзнанието си всеки я свързва директно със смъртта, тя е сигналът, че животът се приближава към своя край. Разбира се, това е емоционалната страна. След емоционалния стрес болният и неговите близки трябва да се мобилизират психически и да потърсят помощ в лечебно заведение, което е специализирано в лечението на онкологични заболявания. Днес вече има много болници, които предлагат лечение на онкологично болни. Затова при своя избор пациентите трябва да са наясно с предимствата на всяко отделно заведение. Важно е да имат три неща предвид, когато избират къде да се лекуват - то да предлага лечение в съответствие с медицинските стандарти по онкология, да е съвременно оборудвано с модерна и ефективна апаратура, което би помогнало за максимално бързо поставяне на точната диагноза и в него да работят стециалисти, които са обучени да работят както с най- новите лекарства за лечение на рак, така и с класическите химиотерапевтици, които продължават да заемат по- голямата част от лечебните схеми. И разбира се – комфортна обстановка. Психическото спокойствие на пациента е от съществено значение за успеха на лечението. Ние в болница “Софиямед” предлагаме всичко това на своите пациенти.