EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Рационалното хранене и спортът гарантират добрия имунитет на детето

Д-р Снежа Шаламанова, специалист по детски инфекциозни болести в Детско отделение на УМБАЛ „Софиямед“.

Рационалното хранене и спортът гарантират добрия имунитет на детето

 

в.Монитор

10.9.2020


-Д-р Шаламанова, по повод на откриването на учебната година какви съвети ще дадете на родителите на учениците по отношение на тяхното здраве – трябва ли да извършат някакви профилактични прегледи преди да тръгнат на училище?

При децата от 7 до 18-годишна възраст веднъж годишно преди да започнат училище се измерват ръст, тегло, гръдна обиколка, артериално налягане. Оценяват се физическото развитие, зрителната острота и цветоусещането, изследва се урината за наличие на протеин. Личният лекар следи и за прилагането на всички ваксини от имунизационния календар. Тези прегледи се провеждат, за да се установят проблеми в зрението, затлъстяване, откриват се заболявания на опорно-двигателния апарат - сколиоза, на дишането, на бъбреците, на очите. Те са необходими и важни, защото откритите навреме  отклонения от развитието,  дават много по-големи възможности за тяхното успешно лечение.

 
-Как родителите да засилят имунитета на децата и може ли да ги предпазят от респираторните заболявания, типични за граничния есенен сезон?                                        

Много родители приемат, че имуностимулаторите ще осигурят  необходимата защита срещу болести на децата им. Не е необходимо да се дават имуностимуланти на добре хранено и гледано дете,  приемът им няма да му навреди, но и полза особена няма да има. Ако детето се храни рационално, закалено е, спортува и играе на открито, не е  необходимо родителите да посещават аптеката.    Когато обаче има признаци  на  слаб имунитет, имунната система трябва да се подпомогне. Това се налага когато детето боледува често още в кърмаческа възраст (по принцип в първите месеци децата боледуват по-рядко, защото получават антитела от майката и кърмата),заболяванията продължават по-дълго от нормалното, хремата продължава със седмици. Ако то има алергия вероятността често да боледува е по-голяма (атопичен дерматит, алергична хрема, астма), често страда от разстройство (установено е, че нормалната чревна флора е от голямо значение за имунитета, честите разстройства говорят за проблем), има намален апетит,  анемия, постоянно увеличени лимфни възли, особено шийните. От значение е и наследственият фактор – единият или двамата родители също често са боледували като деца.  Ако тези признаци са налице, децата трябва да се консултират с педиатър какво да се направи за укрепване на имунитета им. Лечението е индивидуално, зависи от какви инфекции страда детето (вирусни или бактериални), наличието на алергии, на хронични заболявания.                                                           

 

В аптеките се предлагат много средства, повечето са изработени на базата на природни продукти – пчелен мед  и неговите производни (пчелен прашец, клей, пчелно млечице), черен бъз, водорасли, коластра, рибено масло, български билки. От предлаганите в аптечната мрежа имуностимуланти е добре да се ползват тези, които не се абсорбират и които действат чрез повърхностно стимулиране на лигавицата и запазват естествената роля на имунната система. Такива са  ехинацея, слез, черен бъз.  Освен това те притежават и антиоксидантно, проивовъзпалително и антивирусно действие и са добро решение, тъй като при остра вирусна инфекция  под действие на агресията на патогена в организма се задействат защитни механизи, които водят до състояние на оксидативен стрес и възпаление, които макар и полезни в процеса на защита, могат също да доведат до увреждане на клетките.


       

-Каква е ролята на храненето за изграждането на имунитета на детето и за кои храни родителите трябва да внимават?                                                                     

За децата, които не боледуват често, е достатъчен приемът на балансирана и разнообразна храна. Един от най-големите имунни органи в човешкия организъм са червата. В чревната мукоза се съдържат голямо количество имунологично активни клетки, благодарение на които тя може да формира имунологичен отговор и това се случва, тъй като епителната повърхност на червата се подлага на действието на антигенни структури от външната среда. Пайеровите плаки, намиращи се в червата  участват в отключването на имунния отговор и това има значение не само за локалния имунитет на червата, но и за хуморалния имунитет на организма. В този смисъл храненето на детето, осигурява не само енергия и градивни елементи на организма му, а се превръща във фактор, повлияващ имунитета. Достатъчно е детето да приема всеки ден пресни зеленчуци и плодове, месо, млечни продукти, риба в количества според възрастта. Особено важен е приемът на месни продукти, тъй като в тях се съдържат повечето от микроелементите и ензимите, необходими за функционирането на имунната система. Трябва да се ограничават мазнините, особено животинските, приема на захар, захарни и сладкарски изделия, консумацията на безалкохолни напитки, съдържащи захар, да се избягват пържените и солените храни, които са предпоставка за наднормено тегло, което пък е причина за много хронични заболявания. Децата трябва да приемат ежедневно достатъчно вода и течности.  

           

-Препоръчвате ли допълнителен прием на витамини и как родителите да се ориентират кои са най-подходящи за тяхното дете?                         

Когато има висока заболеваемост  от остри респираторни инфекции и грип  е добре да се взимат мултивитамини както от децата, така и от възрастните. На пазара има много продукти, но най-добри са тези, които са от естествени източници.
Витамин Д има ключова роля по отношение на имунитета.  Добре e той в  100% да е натурален, за да се усвоява  по-лесно от организма, което гарантира по- сигурен ефект. Излишъкът от витамини обаче също може да има неприятни последици. Водноразтворимите витамини като С и В се усвояват и ненужното се изхвърля с урината, докато мастноразтворимите А, К, Д се натрупват. Вит. Д не трябва да се приема, ако няма дефицит от него в организма.                                                                                                                 

-Доколко е важен спортът в ранна детска възраст и може ли да помогне той детето да боледува по-рядко?                                                                                  

Защитата на децата от болести включва поддържане на имунитета и със спорт. Спортуването е важно за имунната система. Ако се заседяваме постоянно, тя закърнява и ставаме уязвими за вируси и бактерии. Часовете по физическо възпитание са недостатъчни и е добре децата да ходят на спорт допълнително поне два пъти седмично. Това е най-доброто закаляване, стига всичко да става постепенно, с последователно натоварване и заниманията да бъдат системни. Помагат и игрите на открито. Ритането на топка в училищния двор веднъж в седмицата обаче не върши работа. Родителите е важно да запишат детето на подходящ спорт щом навлезе в училищна  възраст. Трябва да се подчертае силно, че важна предпазна мярка срещу всички инфекции е редовното измиване на ръцете с вода и сапун, а за някои от тежките инфекции и  редовните имунизации.