EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

СЪРБЕЖЪТ В УШИТЕ МОЖЕ ДА СЕ ДЪЛЖИ НА ИНФЕКЦИЯ СЛЕД МОРСКАТА ПОЧИВКА ПРИ ИЗТИЧАНЕ НА СЕКРЕТ ОТ УХОТО НЕЗАБАВНО ПОТЪРСЕТЕ СПЕЦИАЛИСТ

Д-Р КРАСИМИР ХРИСТОВ, СПЕЦИАЛИСТ ПО УНГ ЗАБОЛЯВАНИЯ В УМБАЛ И ДКЦ "СОФИЯМЕД":

СЪРБЕЖЪТ В УШИТЕ МОЖЕ ДА СЕ ДЪЛЖИ НА ИНФЕКЦИЯ СЛЕД МОРСКАТА ПОЧИВКА ПРИ ИЗТИЧАНЕ НА СЕКРЕТ ОТ УХОТО НЕЗАБАВНО ПОТЪРСЕТЕ СПЕЦИАЛИСТ


Телеграф  стр. 11  

 

 

Лято е. Време за отпуски и ваканции. Много хора търсят прохлада в планински, морски и речни басейни или плувните комплекси в и извън големия град. Понякога веднага, а друг път след няколко дни се получава сърбеж в ушите, тежест, припукване, а често и силни болки, съпроводени с намален слух.

Д-р Красимир Христов, УНГ специалист от УМБАЛ "Софиямед" коментира, че тези симптоми са най-честата изява на т. нар. "бански отити" (вид възпалително заболяване), дължащи се на замърсена вода, неподсушаване на ушите след къпане при силен вятър, стоене на течение и пътуване при отворен прозорец. В много случаи заглъхналото ухо принуждава човек да бърка в него с клечка с и без памук, шноли, дръжката на очилата, ключове и др.

"В резултат на това кожата на външния слухов проход се травмира, нарушава се нейната цялост и инфекцията прониква в дълбочина. Настъпва излив на течност, раздразват се нервните окончания и страданията се задълбочават. Много често външният слухов проход се затваря изцяло и става нетърпимо болезнен", коментира д-р Христов.

Често когато при гмуркане е попаднала вода в средното ухо, оплакванията при пациентите се задълбочават още повече. Заболяването протича с различна сила и продължителност. Самолечението с капки не дава резултат, а често и лечението с антибиотици протича бавно и неефективно.

"Необходим е преглед при лекар специалист, който най-добре ще направи оценка на симптомите и ще прецени към какво лечение да се пристъпи. Често при наличие на "бански отит" в ухото могат да се поставят марлени фитилчета с риванол или антибиотичен мехлем, както и подходящ антибиотик, но интервенцията трябва да се извърши от специалист, който да прецени най-точно метода на лечение", уточнява лекарят.

Когато оплакванията са предимно от сърбеж в ушите, най-вероятно се касае за гъбична инфекция или за започваща екзема във външния слухов проход. Счита се, че сърбежът се дължи на дразнене на нервни окончания поради тъканен оток. При разчесване напрежението временно намалява и възбудените нервни клетки се успокояват. Сърбежът започва при здрава кожа и се дължи на натрупване на млечна киселина и калиеви йони. Когато сърбежът се дължи на гъбична инфекция, става въпрос за отомикоза. Най-честият причинител на заболяването са 4 типа актиномицети. В ушния канал се вижда сивкаво-жълтеникава кашава материя или черна такава с друзи - в зависимост от причинителя, съпроводена с лоша гнилостна миризма.

"Лечението на отомикозата се провежда с промивки, антимикотични кремове и салицилов спирт, според вида на причинителя, който се определя след микробиологично изследване от натривка на секрета от ухото", уточнява д-р Христов. При екзема на слуховите канали от кожата се отделя светло-жьлта течност, която преминава в тьнки корички. Често екземата преминава в задушната област и шията.

"Ако забележите изтичането на секрет от канала на ухото задължително се консултирайте с УНГ специалист, защото инфекцията може да бъде и по-сериозна и да засегне сериозно слуха, ако не се вземат спешни мерки за правилно лечение. По-леките случаи, протичащи със симптоми като временно заглъхване на ушите и лека болка в тях обаче също не бива да се неглижират, тъй като усложненията при децата например могат да бъдат и много сериозни, ако не се предприемат необходимите действия на време.

Кабинетът по УНГ болести в ДКЦ "Софиямед" освен през делничните дни приема малки и големи пациенти и в съботните и неделни дни от 9:00 до 13:00 ч., и разполага със съвременна апаратура за диагностика и лечение на заболяванията на ушите, носа и гърлото.

Консултациите се осъществяват с предварително записване на тел. 0700 31 051.