EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Сенната хрема изисква точна диагностика и продължително лечение

в. Стандарт  Стр. 17

 

Световната Здравна Организация /СЗО/ поставя алергията на 4-то място сред хроничните заболявания в световен мащаб. Между 30 и 40% от европейците са алергични - цифра, която се е удвоила през последните 20 години. 15 - 20% от тези пациенти имат прояви на тежък алергичен ринит, който, ако не бъде лекуван, може да се усложни със синузит, носна полипоза, астма. Едно от най-често срещаните заболявания, дължащо се алергия през пролетния сезон, е т.нар. сенна хрема, известна с медицинското название алергичен ринит.

 

Началникът на отделението по УНГ болести в УМБАЛ "Софиямед" д-р Иван Йорданов казва, че алергичният ринит може да започне като сезонно заболяване, но когато не се лекува правилно може да се превърне и в целогодишно.

 

"Важна е правилната диагностика - да се установи от специалист дали наистина се касае за алергичен ринит и пациентът да е убеден в лечението с антихистаминови препарати или кортикостероиди, както и да го проведе за по-продължително време, за да може симптоматиката да отшуми".

 

Когато тези стъпки биват пренебрегнати може да има усложнения - хипертрофия на носните лигавици, която може да доведе до образуването на носни полипи, инфекцията може да стигне до белите дробове и да причини асма.

"Затрудненото носно дишане като цяло води до сериозни нарушения и заболявания на дихателната и сърдечносъдовата системи. Един от рисковите фактори за развитие на алергичния ринит е изкривената носна преграда - такива пациенти са по-склонни към инфекция от алергените и симптоматиката при тях се засилва. Тогава трябва да се пристъпи към оперативно лечение, което да коригира носната преграда", казва специалистът.

Основна цел при лечението на алергичните и неалергични ринити е пациентът да поддържа сравнително добро качество на живот с помощта на назначената терапия, но специфично лечение на хремата няма. Прилагат се симптоматични средства - капки за нос, антипире- тици, при бактериални усложнения - пер ос антибиотици.

 

Според д-р Йорданов някои от по-сериозните УНГ заболявания често се неглижират от пациентите, тъй като се проявяват със симптоми като продължителна хрема.

 

"Полипите в носа например се образуват заради хронични заболявания, предизвикани от инфекции при синузит и ринит. Ако пациентът не е предприел своевременно лечение, възпалителният процес става хроничен и се получават усложнения, които впоследствие изискват хирургична намеса", уточнява УНГ специалистът.

 

Във връзка със зачестяването на симптомите от алергични ринити през настоящия пролетен сезон УНГ специалистите от "Софиямед" обявяват безплатни консултативни прегледи.

 

Те ще се проведат на: 18, 19 и 20-ти април от 12:00 до 14:00ч, с предварително записване на тел. 0895 555 443.