EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Софиямед със специализирана грижа за недоносените бебета

Специализираната грижа и за недоносените бебета е от изключително значение за специалистите от структурите на АГ и Неонатологно отделение в УМБАЛ "Софиямед".

В помощ на тях и най-вече на малките герои благодарение на Фондация "Нашите недоносени деца" УМБАЛ "Софиямед" вече разполага със специални покривала за кувьози, шапчици и дрешки,плетива-октоподи и медузи.

 

Плетените октоподчета и медузи целят да успокоят бебетата и внесат комфорт по време на болничния им престой. Докато са в майчината утроба, бебетата обичат да хващат пъпната връв, а пипалата на тези симпатични плетени герои имитират това усещане, като в същото време намалява възможността бебетата да хващат и издърпват сондите и тръбичките, които подпомагат лечението им.


Недоносените бебета се раждат с много ниска телесна маса и незряла терморегулация. За това е важно да се осигурят оптимални условия, които им помагат да запазят телесната си температура. Най-много топлина се губи през главата, за това шапчиците са особено полезни.

 

Покривалата за кувьози имат за цел да защитят недоносените бебета от ярките болнични светлини и да създадат среда с приглушена светлина, близка до майчината утроба. Употребата на покривалата е стандартна практика навсякъде по света