EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Усложнения на сърцето, дробовете и бъбреците заплашват децата и след леко изкаран коронавирус

Засяга от кърмачета до тийнейджъри

Родителите да не прекъсват ваксините от имунизационния план, това създава добър имунитет на малките


Йоана РУСЕВА

24 часа  Стр. 1, 2

19.3.2021

  

Усложнения, свързани със сърдечносъдовата система, заплашват децата, които са преболедували COVID-19, дори и болестта да е преминала леко.

 

За това предупреди пред "24 часа" специалистката по инфекциозни и детски болести д-р Василка Зарчева от COV1D отделението на УМБАЛ "Софиямед".

 

Става дума за проява на мултисистемен възпалителен синдром, който според лекарите се провокира именно от коронавируса. За него педиатрите започнаха да сигнализират още миналата година първо в Англия, Франция и Германия, а след това и в Русия и САЩ.

Синдромът много наподобява болестта на Кавазаки, при която се засягат коронарните съдове. Тя е характерна за децата до 5 г. и се проявява повече при момчетата.

За разлика от нея обаче мултисистемният възпалителен синдром засяга деца от всички възрасти

Освен сърдечния мускул той уврежда и други важни органи - белите дробове, бъбреците и черния дроб.

"Установено е, че повечето деца, които са засегнати, са преболедували COVID не много тежко или дори безсимптомно, а синдромът се развива до няколко седмици след първите симптоми на коронавируса

Разбира се, забелязан е и при деца, при които не е доказана COVID инфекция, но след като по време на пандемия това рядко заболяване се появява много по-често, и макар и в малък процент се развива тежка клинична картина, това дава основание на лекарите по света да считат, че се касае за имунен процес, провокиран именно от коронавируса", обясни д-р Зарчева.

 

От есента досега с това заболяване в Националната кардиологична болница са лекувани 8 деца. съобщи за "24 часа" проф. Анна Кънева, началник на Клиниката по детска кардиология. Сред засегнатите от синдрома в България има както кърмаче, така и тийнейджър на 17 г. "На фона на широкото разпространение на COVID инфекцията обаче процентът на засегнатите от синдрома деца е много малък. Освен това благодарение на съвременното лечение с ранно преливане на интравенозен имуноглобулин, на специални антитела при децата настъпва бързо подобрение.

 

Всички пациенти, които сме приели досега, са излекувани и изписани, но какви ще са дълготрайните последствия върху сърцето, не можем да кажем.

Дългосрочните ефекти от засягането на сърдечния мускул крият много въпросителни", обясни проф. Кънева.

И при лекуваните в Националната кардиологична болница деца липсват такива, които да са прекарали COVID инфекцията тежко, при някои дори е протекла безсимптомно.

 

Показателно за лекото изкарване на коронавируса бил високият титър антитела, който показали тестовете им, каза още проф. Анна Кънева.

 

Температура, отпадналост, сърцебиене, обриви, зачервяване на устната лигавица, както и на съдовете на очите, задух, понякога и ставни болки са сред симптомите, които сигнализират за проявата на синдрома. Особено ако се появят, след като детето вече е преболедувало вируса и се е чувствало добре, родителите със сигурност трябва да потърсят лекарска помощ.

 

Специалистите също следят внимателно проявата на тези симптоми.

"Колеги педиатри, ревматолози и кардиолози ги разпознават и своевременно насочват децата към специализирани болници и интензивни отделения", каза д-р Василка Зарчева.

Рискът от разболяването на деца с мултисистемен възпалителен синдром се увеличава заради по-високия дял на инфектираните у нас в сегашната трета вълна с британския щам. За разлика от преобладаващите досега в България разновидности на коронавируса британският е много по-заразен за децата. Като вече има много случаи и на каращи инфекцията 10-годишни деца, докато преди засягаше повече тийнейджъри.

 

10 580 станаха случаите на заразени или преболедували вече коронавируса деца и младежи от началото на пандемията според статистиките, обявени на 18 март. Техният брой вече е по-голям от този на заразените в групата на най-възрастните хора в България. Д-р Зарчева също отчита ръст при децата, които се заразяват с коронавирус сега, но успокоява, че те продължават да боледуват по-леко от възрастните и много по-рядко стигат до реанимация или апаратна вентилация.

 

Една от причините за това е, че децата боледуват по-често от респираторни заболявания, причинени от други коронавируси, което им създава известен, макар и слаб, имунитет и срещу този вирус. Друга причина за по-лекото преболедуване е, че е възможно поради по-малката възраст децата все още да нямат достатъчно съвършен рецептор за COVID-19.

"Увеличаването на заболеваемостта при децата сега е факт, но ако се постави навреме диагноза и се приложи своевремено лечение, възможностите им да се справят с болестта са добри и те много по-бързо се подобряват в сравнение с възрастните", обясни още педиатърът.

Най-важният съвет, който тя отправя към родителите, особено в сегашаната обстановка, е да не прекъсват с поставянето на имунизациите от задължителния ваксинационен план, ако децата им са здрави.

 

"Това им създава добър имунологичен статус, който им дава възможност да се справят по-добре със срещаните в тяхната възраст инфекции", обясни д-р Зарчева.